Berlinale 2015. „Aferim!” al lui Radu Jude, printre filmele favorite la Festivalul de la Berlin

Berlinale 2015. „Aferim!” al lui Radu Jude, printre filmele favorite la Festivalul de la Berlin

Radu Jude, în timpul conferinţei de presă de la Berlinale    FOTO: Florin Ghioca / Berlin

În această seară, la Berlinale Palast, urmează să fie premiile Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, iar lungmetrajul „Aferim!” regizat de Radu Jude şi produs de Ada Solomon se află printre favoriţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

La doi ani după ce „Poziţia Copilului" al lui Călin Netzer primea Ursul de Aur la Berlinale, este rândul unei noi producţii româneşti să impresioneze scena din Potzdamer Plaz: „Aferim!", în regia lui Radu Jude şi produs de Ada Solomon. Potrivit pronosticurilor, „Aferim!” prezintă mari şanse să câştige un premiu, în această seară, la Berlinale 2015.

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a afla cele mai recente informaţii despre Berlinale 2015 de la trimisul „Adevărul” la Berlin!

„Aferim!" este un western românesc, iar acţiunea care se petrece la începutul secolului XIX îi aduce în prim plac pe zapciul Constandin şi pe fiul său, Ioniţă, plecaţi în căutarea unui rom fugar, sclav al unui boier încornorat. Filmul lui Jude tratează mai multe teme, de la cea a discriminării romilor, la sclavagism, situaţia femeii în societatea începutului de secol 19 şi obieciuri mai mult sau mai puţin controversate.

În distribuţie se găsesc actorii Teodor Corban (nominalizat la Ursul de Argint pentru cel mai bun actor), Cuzin Toma, Alexandru Bindea, Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Şerban Pavlu, Alexandru Dabija, Mihaela Sîrbu, Dan Nicolaescu, Alberto Dinache.

Adevărul: După Menţiunea specială de la Cannes pentru scurtmetrajul „Trece şi prin perete“, intri în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin cu „Aferim!“. E singurul film românesc selectat în competiţie. Cum ai primit vestea?
Radu Jude:
 Cu bucuria că talentul şi munca celor din echipă au fost recunoscute şi cu speranţa că această prezenţă va provoca un interes mai mare pentru film. Şi, eventual, pentru filmul cu care sunt acum în pregătire, o adaptare după „Inimi cicatrizate“, de Max Blecher.

Spuneai într-o declaraţie despre film că „e un prilej a vedea mentalităţile româneşti de atunci, de a înţelege mai bine de unde ne tragem“. Direcţia şi povestea lui implică, cumva, şi o responsabilitate. Ai simţit asta în timp ce lucrai la film?
Radu Jude 
(foto dreapta): Am citit aici pe un blog „New York Times“ că istoricul şi filosoful Thomas Kuhn se înfuria când studenţii lui de la filosofia ştiinţei evaluau vechile teorii ştiinţifice nu în contextul în care ele apăruseră, ci apelând la modele de gândire contemporane. E de fapt o problemă generală: când ne raportăm la trecut, tindem să îl vedem şi să îl analizăm după grila noastră de acum, lucru inevitabil, în ciuda eforturilor pe care am fi dispuşi să le facem să nu fie aşa. Este imposibil să ne imaginăm fără rost o lume dispărută, a cărei existenţă poate fi reconstituită mental doar apelând la câteva urme care au ajuns până la noi. Şi e cu atât mai lipsit de sens să aplicăm grilele noastre de moralitate celor care au trăit în trecutul îndepărtat. Nu spun că acest exerciţiu nu trebuie făcut – probabil că ne este într-un fel util, de vreme ce îl practicăm aşa de des –, ci doar că el e problematic, mai ales când se ajunge la judecăţi tranşante. Şi atunci putem întâlni diverşi moralişti care critică aspru moravurile sexuale ale vechilor greci, de exemplu, interpretate, bineînţeles, prin grila de azi. Un nonsens.

Berlinale 2015. Irina Margareta Nistor: „Aferim! ", un film extrem de dur, cu şanse la premiul pentru originalitate

Criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat că lungmetrajul „Aferim!", de Radu Jude, este "extrem de dur", apreciind că producţia are şanse să obţină trofeul Alfred Bauer (premiul pentru originalitate) la Festivalul de la Berlin, unde este inclus în competiţia oficială. „Cred că şansele mari sunt la (trofeul) Alfred Bauer, premiul pentru originalitate, dar sigur nu ne-am supăra să ia Ursul de Aur, dar cred că, într-adevăr, are toate datele pentru asta (pentru premiul Alfred Bauer, n.r.): şi ca imagine, şi ca text, chiar dacă, vorba lui Radu Jude, "lost in translation", ca să cităm dintr-un alt titlu celebru, şi povestea în sine. Faptul că a studiat atât de mult şi ne-a scutit pe noi să citim atât de mult ca să ne descoperim propria istorie de acum aproape 200 de ani", a declarat Irina Margareta Nistor, citată de Mediafax.
 

Berlinale 2015: „De ce eu?” al regizorului Tudor Giurgiu

Miercuri seară, la Kino International a avut loc premiera oficială a filmului „De ce eu?", regizat de Tudor Giurgiu. Cele peste 550 de locuri ale sălii s-au ocupat rapid, aceasta fiind de fapt a treia proiecţie a filmului cu sala plină. Filmul a primit deja aprecieri din partea criticii internaţionale. Publicul a dorit să vadă povestea procurorului Panait, astfel că la ora începerii filmului nu se mai găseau bilete. Pe scena de la Kino International a urcat Tudor Giurgiu, care a ţinut să spună în deschiderea proiecţiei că filmul său nu este o comedie, în fapt o aluzie fină la genul care a prins la publicul german şi care are mai multe şanse de câştig de obicei la secţiunea Panorama. La finalul filmului, publicul a aplaudat îndelung realizarea echipei mixte, filmul fiind o coproducţie româno-maghiaro-bulgară. De altfel, o parte dintre cei care au contribuit la realizarea lungmetrajului s-au aflat zilele acestea la Berlinale. 
 
Juriul Berlinalei 2015 (5 - 15 februarie) este format din regizorul Darren Aronofsky (SUA), Daniel Brühl (actor, Germania), Bong Joon-ho (regizor, Coreea de Sud), Martha De Laurentiis (producător, SUA), Claudia Llosa (regizor, Peru), Audrey Tautou (actriţă, Franţa) şi Matthew Weiner (producător/scenarist, SUA).
 

Citeşte şi:

 
Miercuri (11 februarie) a fost ziua cea mare pentru România la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Lungmetrajul „Aferim!” al lui Radu Jude a fost proiectat în premieră mondială, în competiţia oficială pentru Ursul de Aur.
 
 
Când spun spaţiu, nu ma refer la cel cosmic, ci la cel dintre lumi, la cel bîntuit de fantome şi trupuri neînsufleţite, ca în franţuzescul „45 de ani”. Acolo se regăseşte un cadavru îngheţat vreme de un sfert de veac, iar timpul pare pentru unii că stă pe loc.
 
 
Odată cu pelicula „Aferim!“, ce va fi proiectată la celebrul Festival de Film de la Berlin pe 11 februarie, regizorul Radu Jude îşi propune să deschidă o dezbatere despre trecutul României
 
 
„Aferim!”, filmul lui Radu Jude, va fi proiectat la Festivalul de Film de la Berlin. Actorul Toma  Cuzin a oferit detalii despre producţia regizată de Radu Jude în cadrul emisiunii Adevărul Live.
 
 
A 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin va avea loc în perioada 5-15 februarie, iar la acest important eveniment România va participa cu două filme - „De ce eu?”, al lui Tudor Giurgiu şi „Aferim!”, regizat de Radu Jude.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările