Alina Cojocaru şi Iohann Kobborg au dansat împreună, la Gala de Balet Românesc de la New York

Alina Cojocaru şi Iohann Kobborg au dansat împreună, la Gala de Balet Românesc de la New York

Artişti din Corpul de Balet Român, condus de Iohann Kobborg, prezenţi la New York  FOTOGRAFII: Pagina Facebook Iohann Kobborg

Alina Cojocaru, solişti ai Baletului Operei Naţionale Bucureşti (ONB) şi artişti de la renumite companii de dans au încântat publicul, miercuri seară, într-un spectacol organizat la Jazz at Lincoln Center's Rose Hall din New York, menit să promoveze baletul românesc pe scena americană, potrivit unei corespondenţe Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spectacolul "World Ballet Stars - an evening presented by Alina Cojocaru & Bucharest National Opera" i-a avut în prim-plan pe Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, directorul artistic al Companiei de Balet a ONB, care au dansat împreună în patru numere. Din trupa românească au mai evoluat pe scenă Bianca Fota şi Dawid Trzensimiech, Marina Minoiu şi Robert Enache, Alexandra Gavrilescu şi Bogdan Canilă. Johan Kobborg a semnat, de asemenea, coregrafia spectacolului.

Printre balerinii străini care au răspuns invitaţiei Alinei Cojocaru s-au numărat cuplul Tamara Rojo şi Isaac Hernandez, de la Baletul Naţional Englez, Daniil Simkin, de la American Ballet Theater (ABT), şi Ulyana Lopatkina, prim-balerină a Teatrului Mariinsky şi stea a baletului rus, care a încântat publicul cu "Moartea lebedei", a cărei interpretare a făcut-o celebră în toată lumea, scrie un corespondent Mediafax.

Spectacolul a avut loc la Rose Theater din Complexul Lincoln Center.

Gala de la New York a fost organizată cu sprijinul Mara Society, fondată de medicul Maria Elena Buruiana, stabilită din 1992 la New York. Mara Society a fost înfiinţată pentru a sprijini arta şi cultura românească. 

Fondurile strânse în urma cestei gale caritabile, al cărei cap de afiş a fost celebra Alina Cojocaru, vor fi donate pentru necesităţile Corpului de Balet al Operei Naţionale Române.

„Avem nevoie de o infrastructură puternică pentru a obţine excelenţa în baletul românesc. Balerinii români au nevoie de foarte multe lucruri pentru a fi performanţi“, a declarat Alina Cojocaru.

Corpul de Balet, pe scenele lumii

„E prima dată când baletul din România ajunge la New York“, a declarat Johan Kobborg, pentru „Adevărul“. „Sper să duc Corpul de Balet şi la Sydney, pas cu pas ne impunem pe plan internaţional. Îmi folosesc toate relaţiile şi legăturile internaţionale, pe care le am, în acest sens.

Voi duce Corpul de Balet Românesc pe scenele lumii, aşa cum mi-am propus de la începutul mandatului meu de director artistic“, a subliniat johan Kobborg.

 

Alina Cojocaru a ţinut să le adreseze fiecăruia dintre artiştii prezenţi un cuvânt de mulţumire personal, pe scenă, la sfârşitul spectacolului, alături de cuvinte de admiraţie pentru cariera şi talentul lor.

Matei Varga, pianist român stabilit la New York, a acompaniat numerele de dans ale Alinei Cojocaru, fiind apreciat, de asemenea, pentru talentul său, potrivit Mediafax.

"L-am cunoscut pe Matei Varga acum două zile, aici, la New York, este o plăcere să lucrezi cu un asemenea artist, cu o asemenea generozitate", a spus Alina Cojocaru.

Institutul Cultural Român din New York (ICRNY), Misiunile diplomatice ale României la New York, precum şi Ambasada SUA la Bucureşti au fost, de asemenea, menţionate de Alina Cojocaru, pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment.

Spectacolul "World Ballet Stars" a fost sprijinit de prinţesa Marina Sturdza, mare iubitoare de balet şi admiratoare a Alinei Cojocaru.

"Am cunoscut-o pe Alina la Londra şi i-am propus acest lucru de mai mulţi ani, ca şi o ocazie de promovare a baletului românesc, iar realizarea efectivă a durat un an", a spus prinţesa Marina Sturdza, care locuieşte în prezent la New York. Ea a avut, de asemenea, cuvinte de admiraţie faţă de Johan Kobborg, pentru munca sa cu trupa Operei din Bucureşti, şi pentru artiştii români în general.

De organizarea şi realizarea practică a spectacolului s-a ocupat Raluca Gold Fuchs, originară din România, care conduce o firmă de evenimente. 

Acesta este primul spectacol organizat la New York cu participarea unei trupe de balet din România, care ar putea fi începutul unei prezenţe internaţionale constante. "Lucrăm deja la organizarea unui turneu internaţional, posibil chiar începând din sezonul următor, dar este nevoie de planificare serioasă", a spus Johan Kobborg, potrivit corespondenţei  Mediafax.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: