Balerinul polonez Dawid Trzensimiech şi-a dat demisia din Corpul de Balet al Operei Naţionale Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai talentaţi balerini, polonezul Dawid Trzensimiech, invitat de Johan Kobborg în 2014 să se alăture Corpului de Balet al Operei Naţionale Bucureşti, şi-a dat demisia. "El mai are o perioadă contractuală de 30 de zile", a declarat Vlad Conta, directorul general al instituţiei.

Balerinul Dawid Trzensimiech de la Royal Opera House Covent Garden s-a alăturat în martie 2014 Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti, condusă de coregraful si balerinul Johan Kobborg.

 Reprezentaţiile cu „Manon“, din acest weekend, rămân programate.

Sâmbătă, dansează Andra Ionete, în rolul „Manon“, iar duminică, Cristina Dijmaru.  Dawid Trzensimiech ar trebui să-l interpreteze pe Des Grieux duminică seară.

„Dintre toate spectacolele de balet, numai producţia Giselle e afectată, în rest, celelalte spectacole se vor dansa în cursul stagiunii. Pentru Manon, ONB are contract pe trei ani. Dintre balerinii străini, până ieri, polonezul Dawid Trzensimiech îşi prezentase demisia. Ieri, aveam numai o singură demisie înregistrată“, a declarat directorul general Vlad Conta, pentru „Adevărul“.

Finalist la Concursul Prix de Lausanne şi laureat al primei ediţii a Concursului Internaţional de Balet şi Coregrafie de la Beijing (China, 2011), artistul de origine poloneză Dawid Trzensimiech, prim-balerin al Operei Naţionale Bucureşti, poate fi urmărit miercuri, 19 martie, ora 19.00, pentru prima oară pe scena teatrului, în spectacolul de dans contemporan Tango. Radio şi Juliet, în coregrafia lui  Edward Clug.   

Compania de Balet  a Operei  Naţionale Bucureşti  reprezintă o nouă etapă a carierei mele. Am decis să mă alătur acestui teatru datorită varietăţii de titluri din repertoriul clasic şi modern, în care nu am avut încă ocazia să evoluez. De asemenea, Directorul Artistic al Companiei de Balet, Johan Kobborg, cu care am avut şansa să lucrez în urmă cu câţiva ani, este o adevarată sursă de inspiraţie pentru mine şi aştept cu entuziasm să pregătim următoarele debuturi, a declarat prim-balerinul Dawid Trzensimiech, declara atunci Dawid Trzensimiech.

Dawid Trzensimiech este de origine poloneză şi a studiat la Şcoala Naţională de Balet din Bytom. De-a lungul timpului a câştigat numeroase premii, fiind laureat al Concursului Naţional de Dans din Gdansk în 2003 şi 2005 şi al Concursului Internaţional de Dans de la Rieti, Italia. A fost de asemenea finalist la Concursul Prix de Lausanne în 2006 şi a câştigat o medalie la prima ediţie a Concursului Internaţional de Balet şi Coregrafie de la Beijing, China, 2011. S-a pregătit la Şcoala Regală de Balet din Londra în urma primirii unei burse din partea organizatorilor Prix de Lausanne. Dawid Trzensimiech a devenit membru al Baletului Regal în anul 2008, unde în 2012 a devenit solist.  A creat roluri în coregrafia unor creatori precum Wayne McGregor, Christopher Wheeldon, Liam Scarlett, Alexei Osipovich Ratmansky, David Dawson.

Dawid Trzensimiech

Repertoriu (roluri şi dansuri):

Colas - La Fille mal gardée de Ferdinand Hérold şi John Lanchbery, coregrafia: Sir Frederick Ashton
Siegfried – Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia: Gheorghe Iancu, adaptare după Marius Petipa şi Lev Ivanov
Bărbaţii – Radio and Juliet (muzica: Radiohead), coregrafia: Edward Clug
Konrad – Corsarul de Adolphe Charles Adam, coregrafia: Vasili Medvedev, adaptare după Marius Petipa
Prinţul – Cenuşăreasa de Serghei Prokofiev, coregrafia: Mihai Babuşka
Prinţul - Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia: Peter Wright
James - La Sylphide de Herman Severin Løvenskiold, coregrafia: Johan Kobborg, adaptare după August Bournonville
Lenski - Oneghin de Kurt-Heinz Stolze, coregrafia: John Cranko
Benvolio – Romeo şi Julieta de Serghei Prokofiev, coregrafia: Kenneth MacMillan
Florestan - Frumoasa din pădurea adormită de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia clasică adaptată de Anthony Dowell, Sir Frederick Ashton, Christopher Wheeldon
Pas de trois - Bijuterii (colaj muzical), coregrafia: George Balanchine
Polyphonia,  muzica: György Ligeti, coregrafia: Christopher Wheeldon
Chroma de Joby Talbot şi Jack White III, coregrafia: Wayne McGregor
Infra,  muzica: Max Richter, coregrafia: Wayne McGregor
Scène de ballet, muzica: Igor Stravinski, coregrafia: Sir Frederick Ashton
Gloria de Francis Poulenc, coregrafia: Kenneth MacMillan
Requiem, coregrafia: Kenneth MacMillan
Giselle de Adolphe Charles Adam, adaptarea coregrafică: Peter Wright
Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia clasică adaptată de Sir Frederick Ashton şi David Bintley
Voluntaries de Francis Poulenc, coregrafia: Glen Tetley
Danes á grandevitesse, coregrafia: Christopher Wheeldon
Rhapsody, muzica: Serghei Rahmaninov, coregrafia: Sir Frederick Ashton
Classical symphony, coregrafia: Yuri Possokhov
Petite Mort, coregrafia: Jiří Kylián
Armand - Marguerite and Armand, coregrafia: Sir Frederick Ashto

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite