Balerina Francesca Velicu se alătură English National Ballet: „Johan Kobborg şi Alina Cojocaru m-au ajutat enorm“

Balerina Francesca Velicu se alătură English National Ballet: „Johan Kobborg şi Alina Cojocaru m-au ajutat enorm“

Francesca Velicu la Adevărul Live     FOTO: David Muntean

Francesca Velicu, una dintre prezenţele remarcabile ale baletului românesc, va dansa pe scena de la Londra, balerina mărturisind că acest pas este unul „uriaş“ pentru cariera ei, dar şi că datorează mult din pregătirea profesională şi lui Johan Kobborg, fostul coordonator al trupei de balet de la Opera Naţională Bucureşti. Şi Marina Minoiu va pleca de la Opera Naţională Bucureşti, pentru a se alătura baletului de la Copenhaga.

Ştiri pe aceeaşi temă

Balerina se alătură English National Ballet începând cu 25 iulie şi spune că nu are un singur model în carieră, ci ”încerc să absorb ca un bureţel tot ce e mai bun din fiecare balerină sau persoană şi să învăţ”.

Trupa de balet a Operei Naţionale Bucureşti mai pierde încă una dintre balerinele de renume, Marina Minoiu, care se va alătura baletului danez, la Copenhaga.

„Şcoala de la Moscova mi-a pus bazele, am învăţat să  fac totul corect şi cât se poate de academic şi mi-am dezvoltat părţile mai proaste. Dar Johan Kobborg a fost cel care m-a lansat şi a avut încredere în mine. El şi Alina (n.r. Cojocaru) m-au ajutat enorm de mult şi de aceea le sunt foarte recunoscătoare“,

a mărturisit Francesca Velicu, într-o declaraţie pentru agenţia de presă News.ro.

Oficial, şase artişti ai Operei Naţionale Bucureşti, printre care coregraful Johan Kobborg şi solistul de balet David Stanislaw Trzensimiech, sunt menţionaţi ca demisionari din instituţie, în contextul tensiunilor legate de rămânerea lui Johan Kobborg în funcţia de coordonator al compartimentului balet, potrivit unui răspuns trimis de conducerea ONB agenţiei de presă News.ro. Potrivit informaţiilor News.ro, peste alţi zece artişti nu vor continua colaborarea cu instituţia, neprelungindu-şi contractele.

Dawid Trzensimiech, care se alăturase Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti în martie 2014, venind de la Royal Opera House Covent Garden, a demisionat de la ONB în contextul plecării lui Johan Kobborg şi a fost numit imediat solist al baletului Operei Naţionale din Varşovia. Înainte de a pleca, Trzensimiech le-a mulţumit, pe contul de Facebook, lui ”Johan Kobborg şi echipei” de la Bucureşti, pentru prilejul de a dansa în ”Manon”, experienţă pe care, spune aceasta, o va preţui întreaga carieră. Balerinul Jessy Karim Luigi Charaibi este ultimul demisionar, în 29 mai 2016.

În răspunsul primit de la ONB, Johan-Vedel Kobborg este menţionat drept coordinator compartiment balet, a cărui demisie a fost înregistrată în 12 aprilie.

Tudor Diana-Laura şi balerinii Henry Georg David Dowden şi Daniela Yasmin Norman au demisionat, şi ei, de la Opera Bucureşti, demisiile fiind înregistrate formal.

În ultimele trei luni, în contextul tensiunilor de la Opera Bucureşti, culminate cu demiterea ministrului Culturii Vlad Alexandrescu, Opera Naţională Bucureşti a pierdut drepturile de reprezentare pentru două mari producţii internaţionale, a anulat Gala Internaţională a Dansului, programată pentru 28 aprilie şi a oprit trei reprezentaţii, în condiţiile în care spectatorii erau deja în sală.

Opera Naţională Bucureşti a pierdut oficial, numai din costurile biletelor pentru reprezentaţiile anulate, peste 20.000 de euro, la care se adaugă aproximativ 350.000 de euro, reprezentând cheltuielile pentru producţia spectacolelor anulate şi drepturi de reprezentare, potrivit unei estimări obţinute de agenţia de presă News.ro. Aproximativ 70.000 de euro au reprezentat pierderile pentru primele două reprezentaţii ”Giselle”, la care se adaugă costurile pentru alte două, anulate ulterior comunicării datelor financiare.

Pentru toate aceste reprezentaţii anulate, Opera Naţională Bucureşti a anunţat returnarea banilor obţinuţi din vânzarea de bilete.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările