VIDEO Balerina Alina Cojocaru revine în România. Va dansa, pe 7 decembrie, la Opera Naţională în „La Sylphide“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Cojocaru a fost desemnată Balerina Deceniului    FOTO: ONB
Alina Cojocaru a fost desemnată Balerina Deceniului FOTO: ONB

Sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 19.00, coregraful Johan Kobborg prezintă la Opera Naţională Bucureşti baletul "La Sylphide", avându-i ca invitaţi în rolurile principale pe celebra prim-solistă Alina Cojocaru, desemnată Balerina Deceniului (Moscova, 2010), şi pe prim-solistul Baletului Regal din Londra Steven McRae, câştigător al Premiului Dancing Times la categoria „Cel mai bun dansator” la National Dance Award (Marea Britanie, 2011).

Unul dintre cele mai vechi şi importante balete din lume, La Sylphide, este pus în scenă pentru prima dată în România la început de decembrie, la Opera Naţională Bucureşti. Evenimentul deschide de asemenea seria invitaţilor de talie mondială ai acestei stagiuni, instituţia aducând în faţa publicului din România nume consacrate ale baletului mondial: Johan Kobborg, aflat la Bucureşti în calitate de coregraf invitat, precum şi prim-soliştii de renume internaţional Alina Cojocaru şi Steven McRae.

johann kobborg

Astfel, sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 19.00, coregraful Johan Kobborg (foto) prezintă la Opera Naţională Bucureşti baletul La Sylphide, avându-i ca invitaţi în rolurile principale pe celebra prim-solistă Alina Cojocaru, desemnată Balerina Deceniului (Moscova, 2010), şi pe prim-solistul Baletului Regal din Londra Steven McRae, câştigător al Premiului Dancing Times la categoria „Cel mai bun dansator” la National Dance Award (Marea Britanie, 2011).

A doua reprezentaţie a spectacolului va avea loc duminică, 8 decembrie 2013, de la ora 19.00, avându-i în rolurile principale pe prim-solişti ai Operei Naţionale Bucureşti.

„Este o mare bucurie să montez la Opera Naţională Bucureşti baletul La Sylphide, unul dintre cele mai importante din punct de vedere istoric. Este, de altfel, primul balet la care s-au folosit poantele, desigur în versiunea franceză a lui Filippo Taglioni, prin anul 1832. Vechea şcoală de balet avea ca scop să provoace emoţii puternice, iar în acest caz visul îl face pe James, personajul principal, să piardă totul. Şi astăzi subiectul este extrem de emoţionant pentru că nu ştim dacă ceea ce se întâmplă este real sau este doar în imaginaţia lui James. Desigur, el explorează, îndrăgostit de această creatură misterioasă, Silfida...” a declarat Johan Kobborg, supranumit „dansatorul clasic suprem” de către cotidianul britanic The Telegraph.

"O gură de aer proaspăt”, astfel numea, în urmă cu un an, publicaţia Sarasota Herald-Tribune spectacolul de balet La Sylphide pe care dansatorul de origine daneză Johan Kobborg l-a pus în scenă în 2005 pentru Compania Regală de Balet din Londra. Iar la câţiva ani distanţă, coregraful Johan Kobborg pune în scenă la Opera Naţională Bucureşti acelaşi balet - emoţionantă poveste de dragoste ce are în centru un tânăr scoţian care, îndrăgostit de o Silfidă, îşi părăseşte iubita pentru un vis de neatins.

Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra şi este invitat al celor mai importante companii din lume. În ultimii ani, Johan Kobborg s-a remarcat în paralel şi în calitate de coregraf, lucrările sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Balşoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelandă etc. În anul 2009, spectacolul său La Sylphide de la Teatrul Balşoi a primit Premiul „Masca de Aur” la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului.

Scenografia baletului, inspirată din peisajele Scoţiei, îi aparţine artistei de origine rusă Natalia Stewart, care a colaborat la Royal Opera House din Londra cu artişti faimoşi, scenografi, coregrafi şi dansatori, la repunerea în scenă a lucrărilor lui George Balanchine, Frederick Ashton sau Keneth Macmillan.

De asemenea, recent, Natalia Stewart a creat scenografia pentru baletul nonconformist în patru părţi Genesis.

„Dacă mergeţi în Scoţia, este extraordinar să vedeţi acele dealuri şi acele culori care se împletesc cu cerul. Pentru Actul I am folosit un interior de castel, pentru că, în această versiune, personajele nu sunt din mediul rural, ca în libretul original, ci nobili. Am hotărât să nu ne situăm într-o epocă anume, deci nu putem spune că acţiunea se petrece într-o anumită perioadă istorică. Pentru costume am folosit motive folclorice scoţiene (pe scenă se poartă kilt-uri), deci există elemente tradiţionale”, ne-a declarat scenografa.

Premiera din 7 decembrie va fi precedată, începând cu ora 18.30, de o conferinţă de presă, la care vor lua cuvântul coregraful Johan Kobborg şi Răzvan Ioan Dincă, Directorul General al Operei Naţionale Bucureşti.

Biletele costă între 8 lei şi 65 de lei.

Biletele pot fi achiziţionate direct la casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti (plata se efectuează în numerar sau prin card bancar), sau online pe tickets.operanb.ro.

Programul casei de bilete: Luni-duminică, între orele 9.00 – 13.00 şi 15.00 – 19.00.

La Sylphide

Balet în două acte de Herman Severin Løvenskiold | Libretul după Adolphe Nourrit şi Filippo Taglioni

Un spectacol de Johan Kobborg

Coregrafia originală: August Bournonville

Dirijor: Ciprian Teodoraşcu

Scenografia: Natalia Stewart

Lighting design: Daniel Klinger

Premiera: 7 decembrie 2013, ora 19.00 (prima punere în scenă în România a baletului „La Sylphide”)

A doua reprezentaţie: 8 decembrie 2013, ora 19.00

Asistent coregrafie: Corina Dumitrescu

Asistent scenografie: Tudor Creţu

Maeştri de balet: Petruţa Almosnino, Florica Stănescu, Rodica Fiastru

Invitaţi speciali pentru premieră (7 decembrie 2013, ora 19.00):

Silfida - Alina Cojocaru

James - Steven McRae

Distribuţia stagiunii 2013-2014:

Silfida - Oana Babuşka/ Cristina Dijmaru/ Bianca Fota/ Sena Hidaka/ Rin Okuno

James - Bogdan Cănilă/ Robert Enache/ Shohei Horiuchi

Madge - Gloria Barbu/ Alexandra Gavrilescu/ Gabriela Popovici/ Adina Tudor

Gurn - Călin Rădulescu/ Vlad Toader/ Shuhey Yoshida

Effie - Oana Babuşka/ Rachel Hernon/ Bianca Stoicheciu/ Diana Tudor

Anna - Camelia Soare/ Beatrice Şerbănescu

Fetiţa - Amira Badro/ Maria Mamara

Doi prieteni - Gabriel Luca/ Florin Mihalache/ Raul Oprea/ Călin Rădulescu

Pas de Six:

Zoe Epstein/ Tamara Grimmer/ Rachel Hernon/ Alice Monoiu/ Marina Minoiu/ Lorena Negrea

Lucas Campbell/ Bogdan Cănilă/ Shohei Horiuchi/ Raul Oprea/ Călin Rădulescu/ Shuhey Yoshida

Rin Okuno/ Bianca Stoicheciu/ Reina Yagura

Prima silfidă - Marina Minoiu/ Noellie Coutisson/ Bianca Stoicheciu

Două Silfide - Sena Hidaka/ Lorena Negrea/ Rin Okuno/ Bianca Stoicheciu/ Reina Yagura

Cu participarea:

Ansamblului de balet al Operei Naţionale Bucureşti

Elevilor de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite