„Bacalaureat“, în cursa pentru César VIDEO

„Bacalaureat“, în
cursa pentru César VIDEO

Imagine din filmul „Bacalaureat“

BUCURIE Premieră pentru filmul românesc: „Bacalaureat“, al lui Cristian Mungiu, a fost nominalizat la Premiul César pentru cel mai bun film străin.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este prima oară când se întâmplă ca un film românesc să fie nominalizat la categoria „film străin“ a unor prestigioase premii cinematografice naţionale (César, BAFTA, Goya, David di Donatello), fiind un prim pas pentru cinematografia noastră spre mult-dorita nominalizare la Oscar.

„Bacalaureat“, care a mai câştigat şi premiul pentru regie la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Cannes, unde a avut premiera, este nominalizat la César alături de „Toni Erdmann“, un film german cu participare românească, pentru care coproducătoarea Ada Solomon se află în cursa la Oscarul pentru film într-o limbă străină.

La categoria „cel mai bun film străin“ au fost nominalizate următoarele lungmetraje: „Aquarius“, de Kleber Mendonça Filho (Portugalia), „Bacalaureat“, de Cristian Mungiu (România), „La fille inconue“, de Jean-Pierre şi Luc Dardenne (Belgia), „Manchester by the Sea“, de Kenenth Lonergan (Marea Britanie), „I, Daniel Blake“, de Ken Loach (Marea Britanie), şi „Toni Erdmann“, de Maren Ade (Germania-Austria-România).

Filmul a fost cumpărat în timpul Cannesului şi în teritoriile cele mai dificile – Japonia, de exemplu, unde se pătrunde greu – şi a fost invitat la cele mai prestigioase şi elitiste festivaluri americane.
Cristian Mungiu
regizor

Citeşte şi: „CRONICĂ Prea târziu – «Bacalaureat», filmul de care avea nevoie România VIDEO“


 

„Elle“, cel mai nominalizat

Cele mai multe nominalizări la premiile César au fost atribuite filmelor „Elle“, o peliculă regizată de Paul Verhoeven şi cu Isabelle Huppert în rolul principal, „Frantz“, o dramă istorică regizată de François Ozon, şi „Ma Loute“, un film regizat de Bruno Dumont. Lungmetrajele „Elle“ şi „Frantz“ au primit 11 nominalizări la premiile César 2017, în timp ce „Ma Loute“ va concura la nouă categorii de trofee.

Un alt concurent puternic este filmul „Divines“, debutul regizoral al cineastei Houda Benyamina, care a fost recompensat cu trofeul Camera d’Or la Cannes 2016 şi a fost nominalizat la Globul de Aur 2017. Acest film a primit, miercuri, şapte nominalizări la premiile César 2017.

La categoria „cel mai bun film“ vor concura peliculele „Divines“, de Houda Benyamina, „Elle“, de Paul Verhoeven, „Frantz“, de François Ozon, „Les innocentes“, de Anne Fontaine, „Ma Loute“, de Bruno Dumont, „Mal de pierres“, de Nicole Garcia, şi „Victoria“, de Justine Triet.

Mungiu, nominalizat şi la EFA

„Bacalaureat“ a avut premiera în luna mai, în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, unde a fost recompensat cu premiul pentru cea mai bună regie. Aceasta a fost cea de-a treia participare a cineastului Cristian Mungiu în competiţia oficială de la Cannes, la precedentele două filmele sale fiind recompensate cu trofeul Palme d’Or, în 2007, pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, şi premiile pentru scenariu şi interpretare feminină, în 2012, pentru „După dealuri“.

Povestea filmului porneşte de la preocupările unui părinte în contextul societăţii noastre de astăzi. „Bacalaureat“ este primul lungmetraj al lui Cristian Mungiu care are în centru un personaj masculin. Recent, Cristian Mungiu a primit două nominalizări la premiile Academiei de Film Europene (EFA), la categoria „cel mai bun scenariu“ şi „regizorul european al anului 2016“, pentru „Bacalaureat“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările