„Autoportret”, de Nicolae Grigorescu, a fost adjudecat contra sumei de 18.000 de euro la Artmark

„Autoportret”, de Nicolae Grigorescu, a fost adjudecat contra sumei de 18.000 de euro la Artmark

„Autoportret”, de Nicolae Grigorescu                                                                        FOTO: artmark.ro

Lucrarea „Autoportret”, de Nicolae Grigorescu (1838 - 1907), a fost adjudecată pentru suma de 18.000 de euro la "Licitaţia de Interior, inclusiv colecţia academicianului Zeno Popovici şi o selecţie din colecţia Prinţului Ghica", organizată marţi de Artmark.

Ştiri pe aceeaşi temă

Opera, ulei pe pânză lipită pe metal, a fost estimată de casă între 15.000 şi 25.000 de euro. 

Autoportretul a fost realizat în preajma anilor 1869-1872, în tehnica uleiului pe pânză, din seria autoportretelor mature ale lui Grigorescu, unde artistul redă privitorului un profil al chipului său.

În anul 1869 Grigorescu a expus la Paris, la Salonul Oficial, două tablouri - "Corturi ţigăneşti" şi "Vînat". Anul următor a expus 26 de pânze la Expoziţia artiştilor în viaţă şi i s-a acordat medalia de aur pentru unul din monumentalele sale portrete - "Portretul Marelui Ban Năsturel Herescu". Tot în această perioadă a lucrat portrete, subiecte rustice şi a expus "Ţiganca de la Ghergani" în vitrina librarului Alexis Gebauer, care ulterior a fost achiziţionată de diplomatul Ion Ghica. 

Licitaţia de Interior a propus o selecţie de obiecte de epocă, de artă decorativă şi mobilier care ar putea da un plus de eleganţă oricărei locuinţe.

Membru al Academiei Române de Ştiinţe Medicale şi al Academiei Naţionale de Chirurgie din Paris, Zeno Popovici a fost un reputat chirurg, dar şi un pasionat colecţionar. Colecţia sa include lucrări de artă plastică românească, printre care şi câteva tablouri de Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, dar şi obiecte de artă decorativă. Câteva piese importante din colecţia istorică a prinţului Ghica au fost de asemenea puse în vânzare. 

viewscnt

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările