Audienţă record la Festivalul Enescu online: peste 20.000 de vizitatori unici pentru „Recviemul“ de Verdi,  înregistrare dedicată victimelor din Italia

Audienţă record la Festivalul Enescu online: peste 20.000 de vizitatori unici pentru „Recviemul“ de Verdi,  înregistrare dedicată victimelor din Italia

Giuseppe Verdi a compus  Messa da Requiem în 1874

Concertul de deschidere a Festivalului şi Concursului Enescu Online, „Recviemul“ de Verdi interpretat de Orchestra şi Corul Maggio Musicale Fiorentino, a avut o audienţă record la Festivalul şi Concursul Enescu Online: peste 20.000 de vizitatori unici pentru primul concert transmis pe sit-ul festivalului.

Concertul de deschidere a Festivalului şi Concursului Enescu Online, Recviemul de Verdi interpretat de Orchestra şi Corul Maggio Musicale Fiorentino, a înregistrat, pe siteul Festivalului Enescu, cifre record de audienţă: 20.079 de vizitatori unici în cele patru zile de difuzare pe site-ul www.festivalenescu.ro, în secţiunea special dedicată, care poate fi văzută aici. Dintre  aceştia, 11.460 de utilizatori unici au văzut concertul în primele 24 de ore. În semn de omagiu şi de compasiune pentru Italia, pentru oamenii şi artiştii săi, Festivalul a început reluând cele două concerte ale Orchestrei Maggio Musicale Fiorentino din ediţia din 2019. 

Festivalul Enescu este singurul festival de muzică clasică din lume care oferă gratuit acces la arhiva sa, pe măsură ce primeşte acordul de difuzare online a concertelor şi recitalurilor de la artişti.

Festivalul şi Concursul Enescu Online continuă până pe 25 martie cu înregistrarea celui de-al doilea concert al Orchestrei şi Corului Maggio Musicale Fiorentino, sub bagheta dirijorului Fabio Luisi. Solistul invitat este violonistul rus Sergei Krylov. Programul aduce publicului două momente de mare virtuozitate. Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră de Paganini pune în evidenţă calităţile tehnice ale solistului, precum şi capacitatea acestuia de a reda bogăţia de nuanţe a partiturii. Simfonia a III-a de George Enescu, scrisă în anii 1916-18, este o lucrare vocal-simfonică amplă, în care dialogul dintre orchestră şi cor relevă încărcătura emoţională a epocii, datorată Primului Război Mondial. Concertul s-a derulat în cadrul celei mai recente ediţii a Festivalului (septembrie 2019).

Pe siteul festivalului a început, din data de 18 martie 2020, un adevărat „Festival Internaţional George Enescu online”, pentru a oferi oamenilor din întreaga lume acces gratuit la muzică clasică de calitate. Este modalitatea prin care Festivalul Enescu îşi aduce contribuţia în lupta pe care umanitatea o poartă împotriva COVID-19, urmând modelul lui George Enescu. Marele muzician s-a implicat, prin puterea vindecătoare a muzicii, în ajutorarea răniţilor din Primul Război Mondial. Festivalul şi Concursul online se vor desfăşura pe durată nedeterminată, concertele urmând să fie programate o dată la patru zile.

PROGRAMUL FESTIVALULUI ŞI CONCURSULUI ENESCU ONLINE – PRIMA LUNĂ

Până pe 25 martie: Orchestra şi Corul Maggio Musicale Fiorentino, sub bagheta dirijorului Fabio Luisi. Solistul invitat este violonistul rus Sergei Krylov. În program: Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră op. 6 de Niccolò Paganini şi Simfonia a III-a în do major op. 21 de George Enescu.

26-29 martie: Orchestra Naţională Simfonică a Radiodifuziunii Poloneze, sub bagheta maestrului Lawrence Foster şi avându-l ca solist pe pianistul Szymon Nehring (laureat al Concursului Internaţional „Arthur Rubinstein” în 2017). În program: Adrian Pop - „Solstice” pentru orchestră; Frédéric Chopin - Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian şi orchestră op. 11 şi Witold Lutosławski - Concert pentru orchestră.

30 martie-2 aprilie: Orchestra Naţională a Franţei, sub bagheta maestrului Ion Marin. Solistă este pianista de origine română Alexandra Dariescu. În program: Suita nr. 1 pentru orchestră în do major op. 9 de George Enescu, Concertul în sol major pentru pian şi orchestră de Maurice Ravel, Suita „Imagini” pentru orchestră de Claude Debussy.

3-6 aprilie: Orchestra Filarmonicii Regale din Liège dirijată de Tiberiu Soare. Solişti sunt doi muzicieni de calibru internaţional: soprana Anna Caterina Antonacci şi pianistul Denis Kozhukhin. În program: Variaţiuni pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră de Witold Lutosławski, Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră de Serghei Rahmaninov, La Voix Humaine – operă pentru soprană şi orchestră de Francis Poulenc.

7-10 aprilie: Orchestra Filarmonicii Regale din Liège, avându-l la pupitru pe dirijorul Gergely Madaras; solistul concertului este violonistul Renaud Capuçon. În program: Suita a II-a pentru orchestră în do major de George Enescu, Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră de Béla Bartók şi Simfonia a V-a în si bemol major de Serghei Prokofiev.

11-14 apriliePeter Grimes, operă semnată de compozitorul britanic Benjamin Britten. Lucrarea a fost interpretată de Orchestra Naţională a Radiofuziunii Române şi de Corul Academic Radio, sub bagheta dirijorului Paul Daniel. Ciprian Ţuţu a fost dirijorul corului, iar artista vizuală Carmen Lidia Vidu a semnat viziunea şi regia multimedia a spectacolului. În distribuţie: tenorul Ian Storey – Peter Grimes, soprana Lise Davidsen – Ellen Orford, Catherine Wyn-Rogers, contralto – Auntie, baritonul Christopher Purves – Balstrode, mezzosoprana Diana Montague – Mrs. Sedley, basul Joshua Bloom – Swallow, baritonul Huw Montague Rendall – Ned Keene, tenorul Michael Colvin – Bob Boles, tenorul Bonaventura Bottone – Reverendul Horace Adams, basul Barnaby Rea – Hobson, sopranele Solomia Lukyanets şi Rhian Lois – cele două nepoate.

15-18 aprilie: Orchestra Filarmonice din St. Petersburg, sub bagheta dirijorului român Christian Badea, alături de Corul Academic al Radiofuziunii Române, dirijat de Ciprian Ţuţu. Solistul concertului este violonistul Vadim Repin. În program: Poemul simfonic Isis de George Enescu (finalizat postum de Pascal Bentoiu, după schiţele autorului), Concertul nr. 1 în la minor pentru vioară şi orchestră de Dmitri Şostakovici şi Simfonia a IX-a în mi minor, Din lumea nouă de Antonin Dvořák.

19-22 aprilie: Recitalul violonistei Midori şi al pianistului Jean-Yves Thibaudet. În program: Sonata pentru vioară şi pian în la minor de Robert Schumann, Sonata nr. 1 pentru vioară şi pian în la major de Gabriel Fauré, Sonata pentru vioară şi pian în sol minor de Claude Debussy şi Sonata a III-a în la minor pentru pian şi vioară, „în caracter popular românesc” de George Enescu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: