Artistul vizual William Kentridge a fost recompensat cu Premiul Prinţesei de Asturia pentru Arte 2017

Artistul vizual William Kentridge a fost recompensat cu Premiul Prinţesei de Asturia pentru Arte 2017

William Kentridge

Artistul vizual William Kentridge a fost recompensat, joi, cu Premiul Prinţesei de Asturia pentru Arte 2017, potrivit AFP. Artistul sud african în vârstă de 62 de ani, cunoscut pentru filmele de animaţie şi desenele sale în cărbune care îşi schimbă forma, a fost recompensat cu premiul în valoare de 50.000 de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Juriul a precizat că William Kentridge este ”unul dintre cei mai inovativi şi versatili artişti ai scenei internaţionale”.

Opera sa ”exprimă emoţii şi metafore relaţionate cu istoria şi realitatea ţării sale care ridică întrebări esenţiale privind condiţia umană”.

Născut în Johannesburg, în 1955, într-o familie de avocaţi specializaţi în apărarea victimelor apartheidului. Animaţiile sale, pe care a început să le realizeze în anii 1980 şi pe care le numeşte ”desene în mişcare”, aduc la viaţă istoria postcolonială a Africii de Sud.

William Kentridge a creat sculpturi, colaje şi gravuri, precum şi instalaţii video. Lucrările sale au fost expuse la unele dintre cele mai importante muzee din lume, precum Louvre şi MOMA (Muzeul de Artă Modernă).

Acest premiu este unul dintre cele opt acordate anual de fundaţia Princesa de Asturias Leonor - ştiinţe sociale, comunicare, cooperare internaţională, cercetare, literatură, înţelegere.

Premiul va fi înmânat în cadrul unei ceremonii oficiate de regele Felipe al Spaniei şi transmis de televiziuni în luna octombrie.

Între cei care au primit Premiul Prinţesei de Asturia pentru Arte se numără regizorii Francis Ford Coppola, Michael Haneke şi cântăreţul şi compozitorul Bob Dylan.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările