Artistul vizual Pisica Pătrată, intervenţie în spaţiul Institutului Cervantes din Bucureşti: trei picturi murale. Când are loc vernisajul

Artistul vizual Pisica Pătrată, intervenţie în spaţiul
Institutului Cervantes din Bucureşti: trei picturi murale. Când are loc vernisajul

Evenimentul va avea loc luni, 3 ianuarie

Luni, de la ora 19.00, la Institutul Cervantes, are loc vernisajul unei expoziţii realizate de artistul vizaul Pisica Pătrată, care va fi urmat de un performance OrkiPP (ORKID & PISICA PĂTRATĂ, live-drawing). Astfel, Institutul Cervantes începe anul cu un eveniment-manifest, reprezentativ pentru profilul pe care îşi propune să îl aibă instituţia începând din 2020.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cunoscutul artist vizual Pisica Pătrată este unul dintre primii street artists din Bucureşti, iar Orkid, o trupă cu influenţe diverse, de la punk la post-rock şi de la blues la prog sau chiar muzică academică.
Prezenţa la eveniment este liberă, în baza unei rezervări prin e-mail, trimisă la adresa cultbuc@cervantes.es

La începutul acestui an, Institutul Cervantes din Bucureşti a demarat o colaborare inedită cu bine-cunoscutul artist vizual român Pisica Pătrată: timp de câteva săptămâni, acesta a creat trei picturi murale în holul instituţiei din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38.

Astfel, principalul spaţiu de popularizare a culturii Spaniei şi a ţărilor de limba spaniolă în capitala ţării noastre începe anul cu un eveniment-manifest, reprezentativ pentru profilul pe care îşi propune să îl aibă Institutul Cervantes din Bucureşti începând din 2020.

„Pentru Institutul Cervantes din Bucureşti, acest proiect reprezintă o încercare de repoziţionare în prim-planul culturii bucureştene, dând credit unui curent artistic nou, uneori controversat, dar cu siguranţă unul dintre cele mai importante din istoria artelor contemporane. Şi asta cu ajutorul unuia dintre cei mai talentaţi artişti vizuali români, Pisica Pătrată”, a declarat Jorge Jiménez-Zumalacárregui, Directorul Institutului Cervantes din Bucureşti.  

Piesa principală a proiectului o reprezintă compoziţia din holul central, creaţie care însumează toate preocupările recente ale artistului: relaţiile, vecinătatea, suprapunerea, alăturarea, succesiunea personajelor din imaginarul său, grupate generic sub numele de Pisica Pătrată. O compoziţie ce poate fi citită evolutiv, ca o frescă narativă, sau ca un întreg static, ori ca registre de interes ce descriu bucuria, iubirea, nebunia, violenţa, gândirea superioară, evoluţia. O încercare de a-l provoca pe privitor să pătrundă în lumea propusă de artist şi să o interpreteze, dându-i noi valenţe.

Complexul de lucrări este completat de alte două creaţii realizate în stiluri diferite: una care îmbie la visare, iar cealaltă, mai riguroasă, dar uşor hipnotică prin repetitivitate.

În toate, însă, se regăseşte câte un mic detaliu care face legătura cu spaţiul în care sunt create.

Evenimentul de lansare va avea loc în prezenţa artistului, a E.S. Domnul Manuel Larrotcha Parada, Ambasadorul Spaniei în România, şi a directorului Institutului Cervantes din Bucureşti. 

Alexandru Ciubotariu este un artist care trăieşte şi lucrează la Bucureşti. Este cunoscut pentru creaţia de bandă desenată, dar şi pentru proiectul Muzeul Benzii Desenate. Creaţia de street-art l-a făcut cunoscut publicului drept Pisica Pătrată. Albumul „Pisic apat rata” este primul album de street-art din România, publicat în 2010, la Editura Vellant.

A adunat mai mult de 100 de expoziţii şi intervenţii în spaţii expoziţionale din ţară şi străinătate. A apărut în peste 60 de publicaţii din ţară şi străinătate şi ilustraţii pentru mai multe cărţi şi albume de benzi desenate.  Este câştigător al mai multor premii naţionale, majoritatea pentru ilustraţie şi bandă desenată.

Orkid, trioul de shoegazeri nervoşi din Bucureşti, îşi definesc stilul ca fiind post-traumatic blues. Pentru ei sunt definitorii afecţiunea şi respectul pentru balene, orci şi tot felul de alte bestii marine, terestre şi extraterestre.  În stilul lor se resimt influenţe diverse, de la punk la post-rock şi de la blues la prog sau chiar muzică academică, Orkid. Pentru că cei doi fondatori ai grupului vin din zona producţiilor vizuale – Vlad este de formare scenarist şi regizor de film, iar Radu, animator şi artist grafic –, Orkid este un produs cinematic, care pune accentul şi pe vizualuri animate, ilustraţie şi design.

OrkiPP este un performance transmedia în care li se alătură artistul grafic Pisica Pătrată.

Institutul Cervantes din Bucuresti, deschis în 1995, este unul dintre cele peste 90 de centre de pe cinci continente ale Institutului Cervantes din Spania, fiind principalul loc de popularizare a culturii spaniole în capitala ţării noastre. Înfiinţat la Madrid în 1991, Institutul Cervantes, ce poartă numele legendarului scriitor iberic, are ca scop declarat promovarea şi predarea limbii spaniole şi a face cunoscută cultura Spaniei şi a ţărilor de limbă spaniolă.

Este situat pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, în clădirea  Hotelului Cişmigiu şi dispune de săli de curs, bibliotecă, un auditorium şi sală de expoziţii.  În prezent, institutul este condus de Jorge Jiménez-Zumalacárregui. Institutul Cervantes din capitala ţării noastre organizează, în colaborare cu diferite instituţii locale şi străine, activităţi culturale diverse, atât literare, cât şi muzicale sau de artă plastică, tocmai pentru a prezenta o panoramă variată a culturii spaniole. De asemenea, Institutul dispune de o bibliotecă cu peste 25.000 de volume, care constituie punctul de referinţă pentru cei ce folosesc limba spaniolă ca instrument de lucru.

Dincolo de promovarea limbii şi culturii spaniole, Institutul Cervantes oferă posibilitatea organizării unor evenimente ce pot avea în prim-plan artiştii şi cultura română, fie prin proiecte în care este direct implicat, fie prin punerea la dispoziţie, prin închiriere, a unor spaţii pe care le deţine, precum Sala „Auditorium” sau Sala de expoziţii. 

         

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: