Artiştii români vor expune doar 30% din lucrările lor originale, în semn de protest faţă de decizia UNARTE privind drepturile de autor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazul 101 şi Nevăzuţii organizează un manifest pentru a sprijini studenţii de la UNARTE.
Cazul 101 şi Nevăzuţii organizează un manifest pentru a sprijini studenţii de la UNARTE.

Cazul 101, un spaţiu neconvenţional de artă contemporană din Bucureşti, organizează un manifest prin care for fi publicate doar 30% din lucrările arti Artiştii sunt invitaţi să doneze câte o lucrare, iar 30% din ea va fi arătată publicului, în timp ce 70% va fi dăruită Universităţii Naţionale de Arte.

Procentele reprezintă modul în care UNARTE a ales să împartă drepturile de autor cu studenţii, în ceea ce priveşte lucrările acestora, realizate în şcoală.

Cazul 101 si Nevazutii te invită să participi în campania „Donez si eu pentru UNArte”. Te asteptăm să donezi o lucrare începând de miercuri, 21 aprilie, până vineri, 7 mai, la Atelierele Malmaison, în Calea Plevnei, nr. 137C, între orele 14:00 – 18:00.

O parte din lucrare, în procent de 30%, va fi inclusă într-o expoziţie colectivă găzduită de Cazul 101 în data de 8 mai. Restul de 70% va fi donat UNArte în aceeaşi zi.

OPEN CALL-ul se adresează tuturor artiştilor care contestă noile măsuri abuzive privind drepturile de autor ale studenţilor din UNArte.

#donezsieupentruunarte“, se arată în mesajul publicat de Nevăzuţii pagina de Facebook.

UNARTE a transferat drepturile de autor din proprietatea studenţilor în cea a instituţiei, printr-o decizie a Senatului universităţii. Astfel, din posibilile vânzări ale lucrărilor, un procent de 70% din sumă va revenii instituţiei, şi doar 30% autorului.

Decizia a stârnit controverse în lumea artistică, dar şi în rândul studenţilor. ANOSR s-a alăturat tinerilor din UNARTE şi a cerut revocarea deciziei, mai ales în contextul în care aceştia îşi plătesc singuri materialele folosite pentru realizarea lucrărilor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite