Artista Anne Imhof a câştigat Leul de Aur pentru cea mai bună participare naţională la Bienala de Artă de la Veneţia VIDEO

Artista Anne Imhof a câştigat Leul de Aur pentru cea mai bună participare naţională la Bienala de Artă de la Veneţia VIDEO

Scenă cu statui vivante din expoziţia Germaniei de la Bienală

Artista germană Anne Imhof a câştigat premiul Leul de Aur pentru cea mai bună participare naţională la Bienala de Artă de la Veneţia, cu proiectul ”Faust”, o reflecţie întunecată asupra societăţii moderne, informează AFP.

Performeri îmbrăcaţi în negru, aflaţi în cuşti de sticlă, se zbat sub o podea transparentă pe care publicul este invitat să calce.

Preşedintele juriului, Manuel Borja-Villel, a lăudat show-ul, care reprezintă pavilionul Germaniei şi care a fost deschis publicului sâmbătă. ”O instalaţie puternică şi tulburătoare, care pune întrebări stringente despre vremurile noastre”, a fost descrierea lui Borja-Villel.

Câini din rasa Doberman stau de pază, în timp ce performerii se mişcă pe muzica, printre cătuşe şi lanţuri, elemente industriale, într-un show care duce cu gândul la sadomasochism, cu iz de substanţă dezinfectantă folosită în spitale.

Imhof, născută în 1978, în Giessen, stabilită acum în Frankfurt, a ajuns în atenţia publicului şi a criticilor odată cu expoziţia sa de debut, în 2013 - un performance live cu măgari şi oameni. A expus la Berlin, Paris şi Montreal.

Curatorul pavilionului Germaniei este Susanne Pfeffer. Ea a spus că lucrarea, în care este implicată şi partenera lui Imhof, Eliza Douglas, explorează teme ca puterea, excluderea şi viaţa contemporană.

Performance-urile realizate de Imhof sunt recunoscute nu doar pentru durata lor - de câteva ore - dar şi pentru mişcările şi eliminarea barierelor dintre artişti şi public.

Germania mai este reprezentată la Bienală de artistul Franz Erhard Walter, în vârstă de 77 de ani.

Expoziţia care reprezintă România la Bienala de Artă de la Veneţia, ”Apariţii”, semnată de Geta Brătescu, a fost deschisă pe 11 mai, în pavilionul dedicat ţării noastre din Giardini della Biennale, şi pe 12 mai, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din oraşul italian.

Expoziţiile pot fi vizitate până pe 26 noiembrie.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările