Anish Kapoor se întoarce în India

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Fereastră“ (2004)
„Fereastră“ (2004)

La 40 de ani după ce şi-a părăsit ţara de origine, unul dintre cei mai renumiţi artişti vizuali din lume expune pentru prima dată în India natală. Expunându-şi lucrările pentru prima dată în ţara din care a plecat acum patru decenii să studieze la Londra, Anish Kapoor este celebrat printr-o expoziţie amplă.

Realizat în două spaţii diferite, New Delhi şi Mumbai, oraşul natal al unuia dintre cei mai cunoscuţi artişti contemporani din Marea Britanie, acest proiect este, potrivit specialiştilor, cel mai ambiţios din întreaga carieră expoziţională a sculptorului. O selecţie relevantă care să surprindă parcursul artistului de la primele sculpturi până la cele mai recente instalaţii din ceară va ajunge în cele două oraşe în ianuarie 2011, anunţă artdaily.org.

Evenimentul dedicat lui Anish Kapoor inaugurează noua sală expoziţională din galeria renovată NGMA, situată în capitala Indiei. „Suntem mândri să putem sărbători opera lui Anish Kapoor, artist renumit în toată lumea, în ţara lui natală. Sunt convins că vor veni mulţi oameni să-i vadă lucrările şi că formele şi stările exprimate de el, o provocare pentru gândire, vor dezvălui o altă relevanţă a artei contemporane", a comentat Rajeev Locahn, preşedintele galeriei. Celălalt spaţiu expoziţional se află în studiourile de film Mehboob din Mumbai.

Eliberat de „constrângerea" originii

Concepute în complementaritate, cele două expoziţii le aduc vizitatorilor indieni lucrări care au figurat într-o expoziţie-record pe care artistul a avut-o la Royal Academy din Londra, care a atras 275.000 de vizitatori în trei luni şi a devenit cea mai vizitată expoziţie a unui artist contemporan din capitala Marii Britanii.

„Atelier“ (2005)



„Nu vreau să fiu arogant, dar probabil că India n-a avut niciodată o asemenea expoziţie. Am sentimentul că acolo lumea artelor nu e atât de sofisticată. E ciudat pentru mine să mă întorc, într-un fel, deoarece psiholimbajul operei mele este în mod clar indian.

Cum ar putea fi altfel? Acolo am crescut, acolo m-am format. Dar numai o parte a acestui psiholimbaj este indiană", a explicat Anish Kapoor într-un interviu publicat cu această ocazie în cotidianul „The Guardian".

„Atelier“ (2005)

Născut la Mumbai din tată evreu şi mamă hindusă, crescut în Monaco şi la Londra, artistul care câştigă acum milioane de lire sterline pe o lucrare, creatorul căruia i se datorează multe sculpturi care ilustrează conceptul de artă publică (oglinzile expuse şi azi în Grădinile Kensington, „Cloud Gate" din Millenium Park, Chicago, cele cinci sculpturi gigantice din seria „Teeside Giants", a cărei valoare se ridică la 15 milioane de lire sterline, dintre care numai primul a fost dezvelit, în iunie), nu are nostalgia originii. Nu-şi reneagă identitatea indiană, dar nici nu o supraevaluează, considerând-o doar o dimensiune a identităţii sale umane şi artistice.

„Cloud Gate“ în Millennium Park, Chicago (2004)



„Arta presupune să te eliberezi de devotamentul de tip naţional. Eu m-am eliberat de asemenea constrângeri", a explicat Anish Kapoor în acelaşi interviu, din care se înţelege că Mumbaiul nu mai  înseamnă „acasă".

Acum lucrează la „Orbita ArcelorMittal", din oţel, cea mai înaltă sculptură din Marea Britanie, având o înălţime de 115 metri, care va fi amplasată în Parcul Olimpic din Londra în 2012. Stilul (folosirea materialelor neobişnuite în sculptură, printre care fibra de sticlă, alăturarea unor pigmenţi stridenţi la o utilizare orientală a formei şi a volumului, dimensiunile, în general, mari ale sculpturilor şi ale instalaţiilor) care i-a adus repede recunoaşterea şi multe premii continuă să se rafineze, aproape de  filosofie, psihanaliză şi poezie în atelierul său londonez, în care totul este alb, cu excepţia cărţilor. 

„Cloud Gate“ în Millennium Park, Chicago (2004)
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite