Angela Gheorghiu, la 50 de ani de viaţă şi 25 de ani de carieră - CRONOLOGIE

Angela Gheorghiu, la 50 de ani de viaţă şi 25 de ani de carieră - CRONOLOGIE

Soprana Angela Gheorghiu, un sfert de secol dedicat muzicii                FOTO: Eduard Enea

Celebra soprană Angela Gheorghiu împlineşte astăzi vârsta de 50 de ani, dar totodată şi 25 de ani de carieră. Cu un talent şi o voce care i-au adus rapid faima mondială, românca se află într-un moment frumos al vieţii.

Născută în Adjud, pe 7 septembrie 1965, Angela Gheorghiu a urmat cursurile Liceului "George Enescu" din Bucureşti, începând cu anul 1980.

1981 - A cântat pentru prima data la Ateneul Român din Bucureşti, într-un concert. Din 1984, a studiat la Conservatorul "Ciprian Porumbescu", în prezent Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea profesoarei Mia Barbu.

1990 - A debutat la Opera din Cluj-Napoca, în rolul principal, Mimi, din opera lui Giacomo Puccini "La Boheme".

A câştigat competiţia internaţională pentru tineri solişti de operă Belvedere Singing Competition.

1992 - A debutat la Royal Opera House - Covent Garden, în rolurile Zerlina din "Don Giovanni" şi Mimi din "La Boheme". Debutează şi la Opera de Stat din Viena, cu Adina din "L'elisir d'amore", de Gaetano Donizetti. 

1993 - A debutat la Metropolitan Opera din New York, cu Mimi din "La Boheme". În acelaşi ani debutează la Salzburg Festival, cântând "Spiegarti non poss'io" din opera lui Wolfgang Amadeus Mozart "Idomeneo".

1994 - Interpretează rolul Violettei din "Traviata" de Giuseppe Verdi, la Royal Opera House Covent Garden. Spectacolul a fost televizat în întreaga lume, înregistrat pe CD şi pe DVD. A fost primul spectacol transmis live de la Royal Opera House şi, pentru a-l difuza, televiziunea publică britanică, BBC, şi-a modificat programul.

În acelaşi an, a cântat alături de Placido Domingo într-o serie de concerte în România, Germania, Republica Cehă, Elveţia, Austria, Finlanda, Statele Unite ale Americii, Peru şi Portugalia,

1995 - A înregistrat primul album de studio cu DECCA.

1996 - Înregistrează prima operă cu EMI, "La Rondine", la studiourile Abbey Road din Londra.

1999 - Participă la spectacolul "Michael Jackson and Friends" din Munchen, dedicat strângerii de fonduri pentru copiii din Kosovo.


2000 - Interpretează rolul titular din "Tosca", un film regizat de Benoit Jacquot. Filmul este urmat de o producţie nouă a operei, la Royal Opera House, creată special pentru Angela Gheorghiu.

2002 - Ia parte la concertul "Proms at the Palace", organizat cu prilejul jubileului reginei Elizabeth a II-a (Golden Jubilee Celebration), la palatul Buckingham, în prezenţa Casei Regale a Marii Britanii.

2003 - Participă la cea de-a zecea ediţie a concertului dedicat laureatului premiului Nobel pentru pace, susţinut la Oslo, în prezenţa Casei Regale a Norvegiei.

2005 - Cântă la concertul organizat cu prilejul jubileului reginei Beatrix a Olandei, la Palatul regal din Amsterdam,

2006 - Cântă în deschiderea stagiunii Operei din Valencia, în prezenţa Casei Regale, susţine primul recital la Scala din Milano şi cântă în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes.

2007 - interpretează rolul Violetta din "Traviata" de Verdi, la Scala din Milano, dar şi rolul titular la premiera mondială a operei compozitorului Vladimir Cosma "Marius et Fanny", la Marsilia.

2008 - Participă la spectacolul "Tribute to Pavarotti", la Petra, în Iordania, concertul fiind înregistrat pe DVD.


2010 - O nouă producţie creată special pentru ea marchează centenarul operei lui Francesco Cilea "Adriana Lecouvreur" - Angela Gheorghiu interpretează rolul titular în premieră, la Royal Opera House Covent Garden.

În acelaşi an primeşte Ordinul Steaua României în grad de Comandor, din partea Preşedinţiei României, şi devine Doctor Honoris Causa al Universităţii de Artă "George Enescu" din Iaşi.

2011 - Interpretează în premieră mondială o lucrare vocal-simfonică a compozitorului grec Vangelis, la spectacolul de deschidere a Amfiteatrului Katara din Doha, Qatar.


2012 - Este invitată să cânte la Balul Operei din Viena, iar Regele Mihai I al României îi conferă Medalia "Nihil Sine Deo", pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate.

2014 - Primeşte titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.

2015 - În luna octombrie a acestui an, Angela Gheorghiu va fi premiată la hala European Cultural Awards, care va avea loc la Dresda, în Germania.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: