Angajaţi români ai Operei i-au huiduit pe balerinii străini şi le-au strigat „Afară din ţară!“Alina Cojocaru a plâns în faţa Operei Naţionale FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestul convocat, marţi seară, în faţa clădirii Operei, faţă de felul în care-a fost forţată demisia coregrafului Johan Kobborg, a strâns zeci de dansatori, dar şi simpli spectatori. Balerina Alina Cojocaru a plâns în faţa admiratorilor săi, dar a fost şi huiduită de persoane ostile din Operă, care strigau „Afară cu străinii din ţară!“

Cu o noapte înainte, coregraful Johan Kobborg, directorul artistic al Corpului de Balet al Operei Naţionale Bucureşti (ONB), îşi anunţase intenţia de a demisiona din Operă, pe pagina personală de Facebook. Evenimentul s-a întâmplat ieri, în jurul orei 11.00, când noul director interimar, Vlad Conta, a primit o scrisoare înregistrată cu demisia lui Johan Kobborg. Vlad Conta spune, pentru „Adevărul“, că demisia fiind un act unilateral a fost obligat s-o accepte.

Protestul convocat pentru ora 18.00 pe Facebook cu o seară înainte, faţă de felul în care este îndepărtat din Operă coregraful Johan Kobborg şi de susţinere a acestuia, s-a transformat astfel într-o expresie a furiei pentru că s-a putut renunţa la un astfel de artist şi a îngrijorării că de toată munca lui s-ar putea alege praful. Au participat peste 50 de oameni, în cea mai mare parte membrii Corpului de Balet care-l susţin pe Kobborg (30-35 de oameni din 40, conform propriilor declaraţii), dar şi simpli spectatori, melomani şi iubitori ai Operei şi a ceea ce-a făcut danezul aici în ultimii doi ani.

Lacrimi şi furie în faţa Operei

Celebra balerină Alina Cojocaru şi-a anunţat participarea pe Twitter în cursul zilei şi a apărut la ora 18.00 în faţa susţinătorilor săi. Cu ochii în lacrimi de multe ori, ea a explicat numeroasei prese (scrise şi TV) prezente cum s-a ajuns în această situaţie şi regretul său că din acest moment nu va mai putea urca pe scena Operei Naţionale. „Cum puteţi crede dumneavoastră că eu aş mai urca pe această scenă, după tot ce s-a întâmplat?“, i-a întrebat, cu ochii în lacrimi, Alina Cojocaru pe cei prezenţi.

Credeţi că pentru bani a stat Johan în România? Vă înşelaţi!, a subliniat Alina Cojocaru.
image

În exclusivitate pentru „Adevărul“, Alina Cojocaru a explicat că, din acest moment, din punctul de vedere al său şi al lui Johan Kobborg, nicio soluţie nu poate fi găsită „împreună cu actuala conducere“, pentru că membrii acesteia i-au jignit pe rând pe cei doi. Cojocaru a acuzat felul în care, vineri seară, deşi îşi dăduseră doar acordul pentru negocieri, ministrul Vlad Alexandrescu a afirmat că totul s-a rezolvat. La întâlnirea de a doua zi cu Vlad Conta, acesta ar fi încercat să le impună colaborarea cu Tiberiu Soare, pe care ei îl consideră pornit pentru a distruge munca lui Johan Kobborg. Oricum, funcţia acestuia de director adjunct presupune acordul asupra unor chestiuni care până acum cădeau strict în sarcina lui Johan Kobborg.

„Opera, mai dezbinată decât oricând“

Alina Cojocaru şi ceilalţi balerini au fost aplaudaţi des de restul participanţilor, momente în care şi ea, şi restul balerinelor aveau ochii în lacrimi. Declaraţiile Alinei Cojocaru au fost întrerupte prin huiduieli de un grup de angajaţi ai Operei, strâns în partea cealaltă a clădirii. Aceştia, în proporţie covârşitoare oameni în vârstă, susţin că Opera nu se reduce la Corpul de Balet şi că Johan Kobborg a adus prea mulţi străini, pe care i-a angajat în Opera Naţională. „Sunt de 41 de ani în Operă şi nu a existat niciodată o astfel de dezbinare ca cea din ultimii doi ani, de când a venit Johan Kobborg. Este păcat, pentru că ar trebui să existe o armonie, lucrăm toţi în aceeaşi instituţie“, acuză regizoarea Cristina Cotescu. La un moment dat, doi dintre acuzatori s-au îndreptat spre colţul în care se aflau susţinătorii Alinei Cojocaru şi le-au strigat „Afară cu străinii din ţară!“, lucru pentru care au fost la rândul lor huiduiţi. În acest grup ostil se află regizori, membri ai orchestrei sau corului şi dansatori de la Divertisment, care mai execută momente de dans doar în opere, cum ar fi mersul egiptean din „Aida“. „Sunt oameni care-şi iau banii fără a face mai nimic“, acuză la rândul ei balerina Alice Minoiu.

În cazul în care situaţia nu se rezolvă, toţi balerinii intervievaţi de „Adevărul“ spun că vor pleca din Opera Naţională, unii deja găsindu-şi angajamente în străinătate, inclusiv la Londra. Este vorba despre toţi balerinii străini, aduşi de Johan Kobborg, şi de o mare parte dintre cei români. Aşadar, situaţia actuală de la ONB face ca să plece nu numai străinii din ţară, ci şi dansatorii români.

Toată perioada aceasta Johann Koborg mi-a oferit numai jumătate din inima lui. În aceste zile am înţeles unde era cealaltă jumătate, aici. Când va pleca din România, Johan va pleca doar cu jumătate de inimă, spune balerina Alina Cojocaru.
Oferta mea de mediere rămâne deschisă, pentru toţi cei implicaţi în acest conflict, declară Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii.

De unde a pornit scandalul

Luni, 4 aprilie, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu l-a schimbat pe directorul interimar George Călin, numindu-l în locul său pe dirijorul Tiberiu Soare, tot interimar (directorii ONB vor fi interimari până la clarificarea situaţiei juridice a lui Răzvan Ioan Dincă, directorul stabilit prin concurs în 2012).

Prima decizie a noului director interimar a fost una neaşteptată: ştergerea numelui lui Johan Kobborg de pe site-ul Operei ca având funcţia de director artistic al Corpului de Balet şi plasarea acestuia în lista de ansamblu a balerinilor, la litera „K“, conform ordinii alfabetice.

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a intervenit vineri, 8 aprilie, pentru deblocarea crizei de la ONB şi  l-a înlocuit pe directorul interimar numit luni, dirijorul Tiberiu Soare, cu Vlad Conta, un alt dirijor reputat. Lui Soare i s-a propus să accepte postul de director adjunct.

Contactat de „Adevărul“, directorul Vlad Conta a comunicat că a primit, în jurul orei 11.00 dimineaţa (marţi, 12 aprilie), demisia lui Johan Kobborg de la Opera Naţională Bucureşti, printr-o „scrisoare înregistrată“, demisie pe care a fost obligat să o accepte. „Nu pot comenta ceea ce nu înţeleg. Am încercat tot ce s-a putut“, a spus Vlad Conta. Johan Kobborg a acuzat rămânerea în stafful Operei a dirijorului Tiberiu Soare, care ar periclita activitatea Corpului de Balet, pe când Vlad Conta spune: „Cu totul alta era înţelegerea, atmosfera, la întâlnirea de sâmbătă. Nu îmi dau seama ce a intervenit, dar totul s-a schimbat“.

În ce priveşte soarta spectacolelor aduse de Johan Kobborg în ultimii doi ani la ONB, Conta spune că „drepturile sunt diferite de la o producţie la alta. Anumite producţii pot fi, într-adevăr, periclitate“. Este cazul noii montări cu „Giselle“, de la începutul lunii mai, pe care Vlad Conta nu o mai vede posibilă. Pentru „Manon“, contractul prevede un număr fix de spectacole, dar directorul Operei spune că nu ştie ce se va întâmpla cu reprezentaţiile din weekendul acesta.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite