Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Dan Perjovschi, printre cei care îi cer prim-ministrului reevaluarea concursului pentru şefia Muzeului Ţăranului Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Ţăranului Român
Muzeul Ţăranului Român

Scriitorii Andrei Pleşu şi Mircea Cărtăresu, prinţesa Marina Sturdza şi Dan Perjovschi se numără printre semnatarii unei scrisori deschise, prin care îi solicită prim-ministrului Dacian Cioloş o reevaluare a modului în care Ministerul Culturii a desfăşurat ultimul concurs pentru directoratul Mizeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR).

"Ne exprimăm, Domnule Prim-Ministru, îngrijorarea cu privire la soarta Muzeului şi vă solicităm să dispuneţi de urgenţă o reevaluare a modului în care Ministerul Culturii a desfăşurat ultimul concurs pentru directoratul Muzeului, cu scopul de a pune capăt situaţiei de ilegalitate instituţională în care se află domnul Virgil Niţulescu precum şi degringoladei manageriale de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, la care s-a ajuns prin anularea ilicită a concursului din mai 2016”, au scris semnatarii.

Aceştia arată că Muzeul Naţional al Ţăranului Român se află în pragul colapsului atât ca funcţionare cât şi ca imagine, în urma rezultatului ultimului concurs pentru ocuparea postului de director al muzeului.

”Este intolerabil ca destinul acestei instituţii identitare pentru cultura românească să fie lăsat de atâta timp la discreţia unui directorat interimar deficitar şi să fie acum legat pentru încă 5 ani de un manager ale cărui performanţă şi profesionalism au fost deja evaluate ca nesatisfăcătoare de către Ministerul Culturii, încă din anul 2014, ceea ce a dus la demiterea sa din funcţie în 2015, prin ordin al Ministrului Culturii de la acea vreme”, au scris semnatarii.

Scrisoarea menţionează că Virgil Niţulescu, actualul director interimar şi posibilul viitor director pentru un nou mandat de cinci ani al MNŢR s-a dovedit a fi în ultimii şase ani un manager ”incapabil să facă faţă exigenţelor profesionale şi morale” pe care le reclamă directoratul unei instituţii culturale naţionale.

”Ultimele semnalări în presă, generate de memorii ale unor specialişti şi membri ai Consiliului de Administraţie al MNŢR adresate fie directorului, fie Ministrului Culturii şi rămase fără răspuns, dezvăluie practicile unui manageriat lipsit de viziune, discreţionar, cu efecte directe în afectarea imaginii instituţiei şi fără o conlucrare colegială cu specialiştii muzeului. Revocat aşadar din funcţie de jure în urma evaluării Ministerului Culturii din 2014, domnul Niţulescu a reuşit totuşi să profite de o serie de conjuncturi politice şi inerţii instituţionale pentru a rămîne, de facto, director interimar al Muzeului pînă în luna mai 2016, cînd Ministerul Culturii a organizat un concurs pentru ocuparea respectivei funcţii”, mai arată scrisoarea.

Semnatarii amintesc că la concursul din luna mai, Virgil Niţulescu a pierdut în faţa profesorului Vintilă Mihăilescu, ”cercetător recunoscut pe plan internaţional şi apreciat pentru activitatea sa în domeniul etnologiei şi antropologiei româneşti”.             

”În urma contestaţiei pe care a depus-o după acest prim concurs, domnul Virgil Niţulescu a reuşit să obţină anularea lui invocînd  «incompetenţa în domeniu» a unuia dintre membrii comisiei de evaluare – de altminteri unul dintre cei mai recunoscuţi specialişti în arhitectura vernaculară românească, preşedinte al Fundaţiei Pro Patrimonio şi membru în Consiliul Ştiinţific al Muzeului, arhitectul Şerban Sturdza.  În chip inexplicabil, comisia de contestaţii a acceptat contestaţia astfel formulată de candidatul pierzător, ceea ce a creat premisele organizării unui nou concurs pentru directoratul Muzeului, cu o nouă comisie, în luna iulie 2016”, au mai scris semnatarii scrisorii.

”Această a doua comisie de concurs i-a dat un foarte suspect câştig de cauză lui Virgil Niţulescu. Domnule Prim-Ministru, acest lucru este inacceptabil şi denotă în chip evident o falsificare a condiţiilor unui concurs onest. Ne întrebăm, prin urmare, cum este posibil ca demersul unui profesionist cu merite incontestabile, care a condus Muzeul Naţional al Ţăranului Român (2005-2010) punând în operă idei dintre cele mai creative şi adecvate misiunii Muzeului, să fie descalificat în faţa unui demers managerial sancţionat de Ministerul Culturii la evaluarea din 2014”, au adăugat ei.          

Între semnatarii scrisorii se mai numără angajaţi ai MNŢR, dar şi Theodor Paleologu, cercetătorul Eugen Ciurtin, scriitorii Florin Iaru şi Marius Chivu şi arhitectul Teodor Frolu.

”MŢR în derivă. Am semnat cu convingere această scrisoare deschisă către Guvern. Vă invit să vă alăturaţi, adică să puneţi un pic de frână degringoladei”, a scris Eugen Ciurtin pe pagina sa de Facebook.

Scrisoarea face obiectul unei petiţii online, ”MŢR în derivă. Scrisoare deschisă adresată Premierului României”, semnată, până la momentul transmiterii acestei ştiri, de peste 70 de persoane.

De altfel, scriitorul Andrei Pleşu a abordat problema concursului de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi în ultimul editorial pe care îl semnează pe platforma Adevărul: ”Ce fel de reglementări sunt acelea care permit – cum s-a întâmplat, de curând, la Muzeul Ţăranului Român – ca ocuparea postului de director să se decidă printr-un concurs (şi încă reiterat), care dă câştig de cauză unui amator incert împotriva unui profesionist consacrat? Ce fel de reglementare e aceea care acceptă contestarea (ca membru al comisiei) a unui profesionist competent, dar e de acord cu legitimarea altora mult mai puţin profilaţi. Legi greşite? Obtuzitate culturală? Aranjamente impure? Perplexităţile se pot multiplica”, scrie Pleşu, într-un articol intitulat ”Ce se (mai) poate face?”

La jumătatea lunii mai, Ministerul Culturii a decis anularea concursului pentru conducerea MNŢR, câştigat de antropologul Vintilă Mihăilescu, întrucat arhitectul Şerban Strudza, membru al comisiei, nu ar fi îndeplinit condiţiile cerute de lege, s-a arătat într-un răspuns al ministerului pentru agenţia de presă News.ro.

Pe 8 iulie, Ministerul Culturii a anunţat ca admise trei candidaturi, în urma analizării dosarelor de concurs depuse pentru concursul de proiecte de management.

Antropologul Vintilă Mihăilescu, actualul director interimar al MNŢR, Virgil Niţulescu, şi cercetătorul Lila Pasima au fost candidaţii pentru postul de manager al instituţiei muzeale.

După prima etapă a concursului, nota obţinută de candidatul M.N.Ţ.R. 1 a fost de 7,85, în timp ce al doilea dosar, numit M.N.Ţ.R. 2, a primit nota 8,21. La a doua etapă a concursului - interviul - primul candidat a fost notat cu 7,90, iar al doilea, cu 7,87.

Astfel, marţi seară, Ministrul Culturii a anunţat rezultatul concursului. În urma celor două etape, mediile au fost de 7,87 (M.N.Ţ.R. 1) şi 8,40 (M.N.Ţ.R. 2).

Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, este declarat câştigător candidatul care a obţinut cea mai mare medie cu condiţia ca aceasta să fie de minimum 7.

Numele câştigătorului concursului va fi anunţat după încheierea perioadei de contestaţii.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite