Andrei Pleşu, despre achiziţia operei lui Brâncuşi: „Un examen prin care românii să-şi dovedească patriotismul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o declaraţie făcută pentru „Adevărul“, Andrei Pleşu susţine demersul ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, de a apela la buzunarul românilor pentru a achiziţiona „Cuminţenia Pământului“, capodopera brâncuşiană aflată în litigiu, care încă mai poate fi văzută la Muzeul Naţional Cotroceni.

„Mi se pare mai mult decât lăudabil faptul că ministrul Culturii a insistat ca achiziţia unei capodopere a lui Brâncuşi să fie posibilă. Înţeleg că guvernul a fost de asemenea de acord să acopere o bună parte din costuri (n.r. – 5 milioane de euro)“, afirmă Andrei Pleşu.

În continuare, celebrul eseist, fost ministru al Culturii, consideră că actuala subscripţie reprezintă un test pentru patriotismul românilor, care deseori se bat cu pumnii în piept cât de mult îşi iubesc ţărişoara: „E nevoie, însă, şi de o mobilizare publică, pe modelul «daţi un leu pentru Ateneu». Ne aflăm, astfel, dinaintea unui examen pe care românii trebuie să-l dea, pentru a-şi dovedi patriotismul, dincolo de vorbe şi sarmale. Ar fi bine ca oamenii să contribuie, fiecare după posibilităţi, pentru a aduce «Cuminţenia Pămîntului» în patrimoniul naţional. Vom vedea, cu această ocazie, cît efort personal pot adăuga marii noştri patrioţi discursurilor ieftine despre «mândria de a fi român»“.

Ministrul Culturii a anunţat, miercuri seară, că proprietarii sculpturii lui Brâncuşi, „Cuminţenia Pământului“, au acceptat oferta de achiziţie de 11 milioane de euro propusă de comisia de negociere mandatată de Guvern, Executivul plătind jumătate din sumă, restul, Ministerul Culturii prin subscripţie publică naţională.

„Proprietarii «Cuminţeniei Pământului», lucrarea lui Constantin Brâncuşi, au acceptat oferta de achiziţie propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională. Detaliile campaniei de subscripţie vor fi anunţate în perioada următoare”, a anunţat ministrul Culturii, miercuri seară, prin intermediul paginii sale de Facebook.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite