Andrei Şerban, cu un moment de improvizaţie la expoziţia lui Mircea Cantor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, 10 august 2013, regizorul Andrei Şerban va susţine un moment artistic în cadrul expoziţiei Mircea Cantor: Q.E.D. la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

Andrei Şerban şi Corneliu Brudaşcu sunt invitaţii lunii august în „Camera de oaspeţi“, un spaţiu integrat expoziţiei ce va găzdui în fiecare lună lucrarea unui artist, prieten sau artizan care împărtăşeşte aceleaşi afinităţi cu Mircea Cantor. Urmează Victor Man (septembrie), Oanea Vasile şi Ioan Opriş (octombrie) Ciprian Mureşan şi „Angajare de clovn“ de Matei Vişniec, regia Geo Balint, cu Eliza Noemi Judeu, Nina Ionescu şi Adelaida Perjoiu (noiembrie), Adrian Gagiu (decembire), Victoria Berbecaru (ianuarie), Miklos Onuscan (februarie).

„O improvizaţie în stilul meu“

 „Nu mi-aş fi imaginat vreodată ca voi vizita Casa Poporului. Dar iată că, la insistenţele lui Cantor, am acceptat cu greu să  devin un «colaborator», dar nu politic, ci dimpotrivă, pe tărâmul artei. Mircea nu este doar un artist recunoscut în lume, este şi un prieten devotat, fanatic şi exaltat, care nu se lasă până nu te convinge să faci  ce crede el cu intuiţia lui că trebuie facut. 

Iar când mi-a spus (citez) «că teatrul e mult mai flexibil şi mai prompt când vine vorba de improvizaţie decât artele vizuale», am decis să încerc, împreună cu Dana Dima, exact asta, o improvizaţie în stilul meu, un fel de happening, care îi include pe toţi cei prezenţi să participe la diverse exerciţii, care au direct sau nu, legătură cu spaţiul mitic cantorian“, a declarat Andrei Şerban.

Expoziţia Mircea Cantor: Q.E.D. va rămâne deschisă la MNAC până pe 13 aprilie 2014 şi este îngrijită de Raluca Velisar şi Mihai Pop. 

Andrei Şerban, un regizor universal

Regizorul Andrei Şerban şi-a făcut debutul, când era student în România, la Teatrul Bulandra şi Teatrul Nottara (1964).

Debutul internaţional a avut loc la La MaMa Experimental Theatre Center din New York (1970), unde a regizat „Arden of Faversham“ şi mai târziu „Fragmente dintr-o trilogie greacă“, care a câştigat mai multe premii Obies şi a fost pus în scenă la mai mult de douăzeci de festivaluri internaţionale.

image

A lucrat cu Peter Brook, la Brook's International Theatre Institute atât la Paris cât şi la Persepolis şi

a regizat la Teatrul Public din New York, piesele „Yale Repertory“, „Guthrie“, „Circle in the Square“, „Delacorte“, „San Francisco's A.C.T.“, la American Repertory Theatre din Cambridge, la Royal National Theatre din Londra, Schauspielhaus Bochum, precum şi la Comedie Francaise din Paris.

A acţionat în calitate de director general al Teatrului Naţional Român în perioada 1990-1993 şi a pus în scenă producţii pentru operă peste tot în lume, de la Opera din San Francisco la Royal Opera House Covent Garden, Opera din Paris, sau la Viena Opera şi Metropolitan Opera din New York.

Din 2006 a făcut cel puţin o producţie în fiecare an în România - şi a câştigat aproximativ 35 de premii naţionale şi internaţionale. Andrei Şerban a efectuat patru ateliere de vară intensive pentru tineri actori în cadrul „Andrei Şerban Traveling Academy“, organizat de Corina Şuteu şi Institutul Cultural Român din New York.   

A predat la Şcolile de teatru din întreaga lume, printre care Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire din Paris, University of California (San Diego) şi Carneggie Melon din Pittsburgh.

O carte despre implicarea sa în teatrul american, „Lumea magică din spatele cortinei“, de Ed. Menta, a fost publicată în anii '90, iar editura Polirom a publicat autobiografia, „O biografie“, în 2006 şi în 2012 s-a tipărit ediţia a 4-a, la cererea publicului. O retrospectivă fotografică despre cariera sa din teatru si operă, „Călătoriile mele“, a fost publicată în 2008. O carte de fotografie de Mihaela Marin, cu texte de Andrei Şerban, în română şi engleză, a fost publicată de Institutul Cultural Român în 2013.

Actualmente este profesor şi director al Oscar Hammerstein de la Universitatea Columbia, New York.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite