ANALIZĂ Manon, omorâtă a doua oară. De ONB VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Resurecţia forţelor şovin-tribaliste de la Opera Naţională Bucureşti (ONB) se vădeşte foarte bine în ignorarea, la recenta Gală a Premiilor ONB, a excepţionalului spectacol „Manon“, cu balerina Marina Minoiu în rolul titular, şi în general a cam oricăror montări anterioare preluării directoratului de către Beatrice Rancea.

Surpriză de proporţii la gala de decernare a Premiilor pe anul 2016 ale Operei Naţionale Bucureşti (ONB), desfăşurată duminică seară. Nicio distincţie nu a mers spre spectacolul de balet „Manon“ (coregrafia Kenneth MacMillan), considerat unanim de presa de specialitate cea mai bună montare a stagiunii precedente de la ONB (ceva similar s-a întâmplat şi cu opera „Fidelio“, montată tot sub directoratul precedent, unde-a fost premiat doar Horia Sandu pentru debut masculin).

În schimb, balerinii Bianca Fota şi Robert Enache, parteneri în „In The Middle, Somewhat Elevated“, în coregrafia lui William Forsythe, au fost recompensaţi cu premii pentru cea mai bună solistă, respectiv cel mai bun solist. Cel mai bun balet al stagiunii 2015-2016 a fost considerat – ţineţi-vă bine – „Crăiasa zăpezii“, pe muzică de Sibelius şi Grieg, de la Teatrul „Oleg Danovski“ din Constanţa.

Premii „cu cântec“ pentru dansul de la ONB

O luare în calcul a ceea ce s-a întâmplat la ONB de la începutul lunii aprilie până acum face, însă, lucrurile mai inteligibile. Interpretarea cutremurătoare a balerinei Marina Minoiu în rolul titular din „Manon“ (foto afiş dreapta) nu a fost considerată demnă de a fi luată în seamă de un juriu compus oricum din oameni trecuţi de o anumită vârstă şi cu gusturi mai tradiţionale.

Marina Minoiu a fost însă una dintre principalele voci critice, pe vremea directoratelor lui Tiberiu Soare şi Vlad Conta, în scandalul de la Operă – în care l-a susţinut fără rezerve pe Johann Koborg –, iar după încheierea stagiunii şi-a făcut bagajele pentru a deveni balerină a Teatrului Regal din Copenhaga. Cu alte cuvinte, a spus „la revedere“ unui mediu care începea să fie îmbâcsit din nou de provincialism şi naţionalism.

Cu tot respectul pentru tânăra şi talentata Bianca Fota, ca unul care am văzut şi am scris despre ambele spectacole, interpretarea acesteia din „In The Middle, Somewhat Elevated“ nu are cum să rivalizeze cu partitura executată strălucit de Marina Minoiu din „Manon“. Dacă ne amintim, însă, că Bianca Fota a fost, în acea fatidică lună aprilie, lidera protestatarilor anti-Kobborg din corpul de balet (fiind purtată pe braţe, în fosa orchestrei, de către „rebeli“, în sâmbăta în care spectacolul anunţat, dipticul „DSH. The Dream“, nu s-a mai jucat), lucrurile capătă alt sens.

Conservatorii deţin din nou frâiele ONB

După încheierea stagiunii şi plecarea „străinilor“ şi a celor mai talentaţi dintre români, bineînţeles că Bianca Fota a devenit „vedeta“ trupei de balet încropite de Beatrice Rancea pentru stagiunea din toamnă (doar două premiere de balet, nesemnificative, şi o reducere drastică a reprezentaţiilor). În discursul lor de acceptare, Fota şi Enache au fost destul de rezervaţi. Ipocrizia situaţiei vine însă din faptul că, până la debarcarea danezului, Bianca Fota era o apropiată a cuplului Kobborg-Cojocaru, mulţumindu-le public pentru ajutorul material acordat în vederea unei operaţii dificile la Londra.

Juraţii care-au acordat premiile (specialistă în balet a fost criticul Viviana Săndulescu) nici măcar nu au scuza că au ales din ce a rămas. Premiile acordate au fost pe stagiunea 2015-2016, din care fac parte ambele spectacole, tripticul „In the Night. In the Middle, Somewhat Elevated. Theme and Variations“ (premiera pe 10 iunie 2016) fiind, de fapt, ultima montare antamată de Johan Kobborg înaintea debarcării sale. Ideea, din ce în ce mai persistentă, că conservatorii sunt cei care fac legea acum în Operă a fost întărită şi de apariţia pe scenă, duminică seară, a balerinei Ileana Iliescu, o mare artistă la vremea sa, dar, ca şi Ion Tugearu, reprezentantă a unui punct de vedere tradiţionalist şi naţionalist.

image

Citeşte şi: Opera de două parale

image

Aprilie 2016: Alina Cojocaru (centru), în mijlocul micului grup de susţinători

„Fantomele de la Operă“, dezlănţuite de Antena 3

Coincidenţa a făcut ca exact în acelaşi timp cu această gală vetustă şi plină de momente penibile să se difuzeze la TV, cu un imens succes, reportajul „Fantomele de la Operă“, parte a emisiunii „În premieră“, diriguită de Carmen Avram la Antena 3. Materialul face o sinteză a unui an fierbinte la ONB, ca şi a situaţiei actuale, reliefând clar consecinţele acţiunilor tribaliste asupra performativităţii ONB din prezent. Este luat şi punctul de vedere al directoarei Beatrice Rancea, cea care girează situaţia ONB din prezent, dar reporterii Antenelor au mers şi la Londra, pentru a discuta cu criticul de balet Graham Watts (un apărător al taberei Kobborg, anti-naţionalistă, în timpul conflictului), care evidenţiază consecinţele acţiunilor xenofobe asupra performanţei artistice a trupei de balet a ONB.

„Johan Kobborg, prim-solist al Baletului Regal Danez şi al celui din Londra, a fost din ianuarie 2014 director artistic al Companiei de Balet al Operei Naţionale Bucureşti“, reamintesc reporterii Antena 3. „Până în primăvara anului 2016 lucrurile au părut că merg în direcţia bună. Alături de Kobborg venise în România şi iubita sa, Alina Cojocaru. Iar Alina Cojocaru este unul dintre cele mai mari nume ale baletului mondial.

Citește și: Opera de două parale
Într-o zi, greu de spus când, totul s-a rupt. Colectivul s-a scindat şi a început războiul. Scandalul a ajuns în întreaga lume. Presa internaţională a reacţionat, dar ce se întâmpla în România era greu de înţeles. Cei doi au fost trataţi, ca să fim noi eleganţi, de-a dreptul mârlăneşte. Războiul nervilor dintre Kobborg şi noua conducere a instituţiei a durat şase săptămâni. ONB a rămas fără mai mulţi dansatori, iar marile companii au decis să retragă sprijinul acordat ONB odată cu venirea lui Kobborg“,

continuă jurnaliştii.

Beatrice Rancea, directorul interimar al ONB, spune în material că a încercat să îi convingă pe cei doi, dar Kobborg ar fi vrut să ocupe fotoliul de director. „O imposibilitate legală“, redau reporterii, care continuă cu punctul de vedere al taberei Rancea: „Metodele folosite de Johan Kobborg au fost considerate «elitiste», iar dansatorii care nu mai erau la cel mai înalt nivel erau marginalizaţi. Însă mulţi spun că acest lucru se întâmpla cu mult înainte să vină danezul în România“. Dar baletul nu moare: „Până la urmă ar putea fi vorba doar despre tipica invidie românească. Sau nu. Cert este că România a pierdut doi dintre cei mai valoroşi oameni ai săi. Însă viaţa merge mai departe. Baletul nu moare“, este concluzia jurnalistei Carmen Avram.

Pătraşcu: „Kitsch-ul şovin al mediocrităţilor naţionale“

Reacţiile de pe Facebook, de imediat după terminarea difuzării materialului, au fost teribile. „Am aflat ca in locul lui Kobborg este tot un strain, ca sunt 20 de balerini straini, altii, cei din trupa Kobborg- Cojocaru, au plecat si danseaza pe marile scene europene, ca salariile celor huliti, nu erau asa cum s-a spus, ca batranetul grasun (scuze, stiu ca nu e corect, dar nu ma pot abtine) protestatar tot nu danseaza si sta pe margine...doar spectacolele sunt mai putine.

Acelasi gen de neutralizare a insurectiei impotriva mediocritatii si mlastinii...asa a patit si Patapievici la ICR, asa au patit toti care au incercat sa faca ceva sau au pus intrebari, Vlad Alexandrescu la Ministerul Culturii, Ciolos, Moroianu... Răul mocneste in adancuri si rasare, se instaureaza cu ajutorul neghiobilor. Va fi liniste, va fi bine“,

a scris pe Facebook Celina Petrescu, care se defineşte ca „doar un spectator din intunericul salii“.

Comentariile au venit în general din partea unor oameni simpli, dar spectatori avizaţi ai fenomenului de balet, iubitori – la vremea în care au putut – ai artei cuplului Johan Kobborg-Alina Cojocaru. Criticul de operă Alexandru Pătraşcu a avertizat, tot pe Facebook, încă de sâmbătă: „Mâine, de la ora 21:00, la Antena 3, "Fantomele de la Operă" un material despre drama baletului de la ONB în cadrul emisiunii "În premieră cu Carmen Avram".

La aceeaşi oră, dar pe canalele televiziunii de stat, puteţi să-i vedeţi pe soprana Nelly Miricioiu şi pe Radu Duda făcându-se de râs la gala ONB, girând kitsch-ul şovin al mediocrităţilor naţionale“

(curat premoniţie!).

image

„Înfrăţire“: Beatrice Rancea şi Gabriela Firea, ţinându-se de mână ca două şcolăriţe îndrăgostite   FOTO: Facebook Alexandru Pătraşcu

Tivadar: „E cea mai penibilă gală ever!“

Despre emisiunea propriu-zisă, jurnalistul a scris, pe „Gala care a umplut paharul“.

Un mesaj fulminant a fost postat de internauta Simona Tivadar, chiar în timpul desfăşurării „ostilităţilor“: „Tocmai are loc Gala Premiilor Operei Române şi a cântat celebrul tenor Roberto Alagna, fostul soţ al sopranei Angela Gheorghiu.

M-a furat peisajul şi snobismul şi m-am bucurat când am primit o invitaţie la spectacol, dar bunul Dumnezeu mi-a trimis un virus şi o febră care să mă reţină acasă şi să imi reamintească că am hotărât să nu mai merg la ONB după alungarea ruşinoasă a Alinei Cojocaru, cotată intre primele 10 balerine ale lumii.

Ca o coincidenţă, la aceeaşi oră s-a transmis în emisiunea "În premieră " a doamnei Carmen Avram -singura pe care o urmăresc din când în când la Antena 3- un reportaj intitulat "Fantomele de la Operă " exact despre acest subiect. De văzut, dacă nu l-aţi urmărit; edificator pentru feudalismul şi obscurantismul care guvernează România. Mi-a mai crăpat o dată obrazul de ruşine şi m-am bucurat de febră şi virus.

E cea mai penibilă gală ever! Se dau muuulţi bani unor străini şi români expiraţi ca să fie mascată inactivitatea culturală din ultimele 8 luni. O mare eroare a guvernului tehnocrat, cu părere de rău o spun“.

Fără comentarii!

Citeşte şi:

reportaj „Adevărul“ de la premiera spectacolului „Manon“

cronică „Adevărul“ de la premiera spectacolului „Manon“

reportaj „Adevărul“ de la premiera spectacolului „In the Night. In the Middle, Somewhat Elevated. Theme and Variations“

cronică „Adevărul“ de la premiera spectacolului „In the Night. In the Middle, Somewhat Elevated. Theme and Variations“

Urmăriţi reportajul integral realizat de jurnaliştii „În premieră“ de la Antena 3

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite