Ana Bănică se scaldă „în mare“, la Muzeul de Artă Recentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrarea Anei Bănică aflată în colecţia Muzeului de Artă
Recentă şi expusă permanent     Sursă
fotografii: Facebook
Lucrarea Anei Bănică aflată în colecţia Muzeului de Artă Recentă şi expusă permanent     Sursă fotografii: Facebook

Cunoscuta şi apreciata artistă vizuală Ana Bănică a acceptat să continue excelenta iniţiativă a proaspăt înfiinţatului Muzeu de Artă Recentă (MARe, Bulevardul Primăverii, nr. 15) într-un eveniment care are loc joi, începând cu ora 19.00. Lunar, câte unul dintre artiştii contemporani expuşi în muzeu face un tur ghidat al acestuia, pentru a le explica vizitatorilor arta contemporană chiar de la sursă.

Bănică urmează astfel celebrilor Dumitru Gorzo (noiembrie) şi Gili Mocanu (decembrie).

Cel care-a spart gheaţa în noiembrie a fost renumitul Dumitru Gorzo, artist româno-american, care are în aceste zile lucrări expuse şi la Spaţiul de Artă Contemporană (SAC) din Berthelot 5. I-a urmat, spre sfârşitul lui decembrie şi al anului, nu mai puţin celebrul Gili Mocanu (şi poet, afirmat ca atare în grupul de tineri scriitori „douămiişti“ constănţeni).

Dar să le dăm cuvântul chiar organizatorilor (MARe, Bulevardul Primăverii, nr. 15) – în speţă, PR-ul muzeului, Silviu Dancu – pentru a-şi explica demersul:

„A fost Gorzo. A fost Gili. Joi va fi Ana... Ana Bănică.

Aţi auzit de păretare? Vă mai amintiţi de ele? Pânzele acelea subţiri, brodate de bunici şi puse pe pereţii caselor de la ţară sau pe pereţii apartamentelor de oraş ale oamenilor aduşi de la ţară... despre acele păretare vorbim.

Ei bine, Ana Bănică se pricepe la ele. Printre altele. Ştie să le păstreze forma şi spiritul, ideea şi funcţia, dar ştie şi să le actualizeze mesajul. Şi ea, ca şi Gorzo, recontextualizează elementele tradiţionale în arta ei. Doar că, prin serialitate, Ana introduce elementele tradiţionale în logica societăţii de consum.

La intersecţia dintre neo-pop şi post-conceptualism, alături de Vlad Nancă, Mircea Nicolae, Lea Rasovszky, Bănică realizează artefacte cu tehnici neconvenţionale – desen cu ruj pe oglindă; pictură pe muşama, păretare – urmărind, în note feminine şi feministe, evoluţia unor mituri şi ritualuri publice în spaţiul contemporan urban, de la imaginea Fecioarei Maria cu Pruncul până la coruperea şi dizolvarea ideii de cuplu. În centrul preocupărilor sale se află cuplul/relaţia de dragoste.

Păretarele – carpete de inspiraţie Biedermeier, cusute manual, cu funcţie decorativă şi gnomică – conţin, în varianta propusă de artistă, imagini erotice, cu motive religioase, country sau orientale şi cu mesaje căutat banal-provocatoare, brodate, conform cerinţelor sale, de către bunica acesteia. Ana Bănică a realizat 10 păretare iniţial, apoi a făcut încă trei, în 2011. Plus o sumă de batiste brodate în aceeaşi manieră.
Ana Bănică

O altă lucrare-păretar creată de Ana Bănică, fata artistă din Techirghiol

Avem şi noi un păretar, în colecţia permanentă, realizat în 2006: „Ochii tăi, iubitul meu, mă apropie de Dumnezeu“. Aşa se numeşte. Dacă nu l-aţi observat până acum, iată un excelent prilej să o faceţi. E la etajul 1, aripa de nord, lângă lucrarea lui Florin Ciulache... Doar că nu despre acel păretar va fi vorba. Nici despre păretare în general.

Ana Bănică va veni la MARe să vă fie ghid în tot muzeul. Va vorbi, aşa cum au făcut-o şi Gorzo şi Gili, despre ce lucrări şi artişti va dori, în ce ordine va dori şi cum va dori. În fond, dacă ţinem morţiş, mai toate lucrările sunt un soi de „păretare“ pe care noi, privitorii, brodăm de fiecare dată idei, concluzii, nedumeriri, certitudini. Uneori chiar certitudini pop.

E bine de spus că Ana Bănică locuieşte la Techirghiol. Acolo lucrează, acolo locuieşte. Şi de acolo vine să fie ghid la MARe pentru o singură seară. Noi zicem că merită întâmpinată.

Aşa că vă aşteptăm să vă înscrieţi la adresa de email: gift.shop@mare.ro.

În caz că vă întrebaţi: intrarea e 30 de lei de persoană.

Este un eveniment care se desfăşoară în muzeu, de la ora 19:00, DUPĂ ora închiderii. E ora aceea misterioasă în care, se pare, artiştii devin ghizi.“

Mai multe despre MARe aici: De azi arta românească recentă are propriul muzeu, prin deschiderea Muzeului de Artă Recentă în cartierul Primăverii

Despre precedentele evenimente din serie, susţinute de Dumitru Gorzo, aici: Gorzo face valuri la MARe, şi Gili Mocanu, aici: În „mare“ cu Gili Mocanu, la Muzeul de Artă Recentă

Ana Bănică

Invitaţia celui de-al treilea eveniment din seria „ÎN MARe cu...“

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite