„Alice T.”, de Radu Muntean, va avea premieră mondială în competiţia internaţională a Festivalului de Film de la Locarno

„Alice T.”, de Radu Muntean, va avea premieră mondială în competiţia internaţională a Festivalului de Film de la Locarno

Radu Muntean                                                                                                 FOTO: aarc.ro/Diana Vidrascu

„Alice T.”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Hîrtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) va avea premiera mondială pe 4 august, în cadrul competiţiei internaţionale a Festivalului de la Locarno, concurând pentru Leopardul de Aur, premiul de top acordat de juriul festivalului elveţian, care şi-a publicat astăzi selecţia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu un scenariu semnat de Alexandru Baciu, Radu Muntean şi Răzvan Rădulescu, filmul o are în prim plan pe Alice Tarpan (Andra Guţi), de aproape 17 ani, urmărind relaţia acesteia cu mama sa adoptivă, Bogdana (Mihaela Sîrbu), pe fondul unei adolescenţe complicate. Alice Tarpan are, la cei aproape 17 ani ai săi, o adolescență complicată. Nu e vorba doar de problemele de la școală, sau că nu e sigură cu cine a rămas gravidă, dar mai ales de faptul că mama ei adoptivă a aflat de toate astea. 

„Alice T.” este cel de-al şaselea lungmetraj semnat de Radu Muntean. Filmul este o co-producţie România-Franţa-Suedia, fiind produs de Multi Media Est (MME) casa cu care regizorul a realizat toate filmele sale anterioare. Alături de Andra Guţi şi Mihaela Sîrbu, din distribuţie fac parte şi Cristine Hămbăşanu, Ela Ionescu, Bogdan Dumitrache, Teo Corban, Alina Berzunţeanu, Şerban Pavlu şi Maria Popistaşu. Vânzările internaţionale sunt gestionate de Films Boutique. Filmul are deja distribuitor în Franţa, Bac Films, iar Voodoo Films îl va distribui în România. 

Radu Muntean se află la a doua selecţie la Festivalul de la Locarno, după ce a participat în competiţia oficială din 2010 cu „Hîrtia va fi albastră”. Cea dea 71-a ediție a Festivalului va avea loc între 1 şi 11 august 2018. Festivalul a fost înființat în 1946 și este unul dintre festivalurile de film cu cea mai veche tradiție, fiind recunoscut ca o platformă de prestigiu pentru filmele de artă. Lista regizorilor care au debutat pe scena internațională la Locarno IFF include nume ca Milos Forman, Mike Leigh, Béla Tarr, Aleksandr Sokurov, Atom Egoyan, Jim Jarmusch, Spike Lee, Abbas Kiarostami, Gus Van Sant sau Fatih Akin. Festivalul a cunoscut o dezvoltare remarcabilă sub conducerea directotului artistic Carlo Chatrian, care a primit recent propunerea de a-şi continua activitatea preluând conducerea artistică a Festivalului de Film de la Berlin.

Radu Muntean (47 de ani) a absolvit Academia Română de Teatru și Film – Regie de Film în 1994. A debutat în lungmetraj cu filmul „Furia” (2002), distins cu premul Uniunii Cineaştilor din România pentru cel mai bun film de debut. În 2006, „Hîrtia va fi albastră” a avut premiera mondială în cadrul competiţiei internaţionale de la Locarno, fiind proiectat ulterior în peste 60 de festivaluri internaționale şi distins cu numeroase premii la festivaluri ca Sarajevo, EURASIA, Namur sau Cottbus. Au urmat „Boogie” (2008) care a avut premiera la Festivalul de la Cannes, în cadrul secţiunii Directors’ Fortnight, „Marți, după Crăciun” (2010) şi „Un etaj mai jos” (2015) ambele prezentate în secţiunea „Un Certain Regard” a Festivalului de Film de la Cannes.  

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările