"Aferim! ", de Radu Jude, printre filmele care trebuie văzute de americani

Regizorul Radu Jude

Lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude, câştigător al trofeului Ursul de Argint la Berlinala 2015 şi care va fi lansat în SUA, pe 22 ianuarie, a fost inclus pe o listă de 13 filme, pe care site-ul de specialitate indiewire.com le recomandă spre a fi văzute luna aceasta pe marile ecrane americane, potrivit Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

Filmul, cu Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija şi Luminiţa Gheorghiu în distribuţie, este considerat de criticii site-ului american o comedie neagră feudală, ale cărei personaje sunt "captive în concepţiile rasiste ale vremii".

"Credeţi-ne, este o dramă istorică aşa cum nu aţi mai văzut vreodată", este comentariul făcut de indiewire.com, care a notat filmul cu B (performanţă peste medie, conform sistemului american).

Pelicula pune în centrul atenţiei sentimentele urâte ale erei feudale care definesc personajele, dar care le umanizează, se mai arată în motivarea cunoscutului site specializat în ştiri din domeniul cinematografiei Indiewire.

Pe listă mai sunt incluse peliculele "Jane Got a Gun", de Gavin O'Connor, cu Natalie Portman şi Ewan McGregor în distribuţie, "The Lady in the Van", de Nicholas Hytner, cu Maggie Smith şi Dominic Cooper, "Remember", de Atom Egoyan, cu Christopher Plummer, "Rabin, The Last Day", de Amos Gitaï, şi "The Benefactor", de Andrew Renzi, cu Richard Gere şi Dakota Fanning în rolurile principale.

"Aferim!", unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, a fost distins, între altele, cu trofeul oraşului Lisabona şi premiul pentru distribuţie la IndieLisboa, cu Le Bayard d'Or pentru cea mai bună imagine la Namur, cu premiul publicului la Let's CEE Viena şi a primit distincţia FIPRESCI la Miskolc, Ungaria.

"Aferim!" este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).
"O lecţie aspră de istorie, uşurată de umorul deocheat şi de elementele western-ului clasic. Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, graţie aspectului său uimitor, subiectului actual şi scenariului surprinzător de amuzant", a notat, la rândul său, publicaţia The Hollywood Reporter.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările