Adevăruri de altădată: Şeful de orchestră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Filarmonicei, George Georgescu, care a făcut o intrare atât de fericită în viaţa noastră muzicală, aducând alăturea de darurile şi cunoştinţele unui mare şef de orchestră, tinereţea şi avântul unui temperament de artist, a răspuns solicitării noastre şi va scrie pentre Adevărul literar şi artistic articole de ordin muzical.

Astăzi, directorul Filarmonicei ne vorbeşte despre Şeful de orchestră - un subiect despre care are oarecare competenţă!...Fericit a᾿l număra printre colaboratorii lui, Adevărul literar şi artistic îi mulţumeşte pentru bunăvoinţa cu care a răspuns solicitării sale.

„O operă de artă e ca şi natura, îndestul de vastă spre a fi divers interpretată, aşa încât cutare simfonie a lui Beethoven după orcât de multe execuţiuni, să rămână deapururi nouă.  (...) Aceiaş bucată poate suporta, în anume măsură, un tempo diferit, o diferită frazare, o nuanţare specială a tematicei întregi, ceiace face însă meritul unui dirigent nu e silirea unei concepţii personale până la desfigurarea operei de executat, ci a găsi, a descoperi, a avea intuiţia execuţiunei ce desvălue fondul primordial al operei în cel mai înalt grad.

Fiind vorba de intuiţie ar urma că şi în această privinţă dirigentul n'are nimic de învăţat; şi totuş nimic n'a compromis mai mult dirigenţii în cariera lor, de cât încrederea prea mare în atotputernicia înzestrărei.Dacă natura e mărinimoasă şi înzestrează cu adevărat pe un ins, apoi acesta e dator a-i onora darul, îngrijindu-l, cultivându-l, crescându-l cât mai mult, ceia ce numai prin muncă şi studiu neîntrerupt se poate obţine.

De aceia, şeful de orchestră care la 101-a executare a simfoniei Eroica a lui Beethoven, nu o studiază ca la data întâi, şi lucrând-o pentru a suta una oară nu descoperă într'însa lucruri nouă, acela confundă chemarea de dirigent cu ceia ce mecanismul metronomului ajunge ca să îndeplinească". (articol publicat de George Georgescu în Adevărul literar şi artistic, Duminică, 5 decembrie 1920, Seria II.- Anul I.- No.2)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite