Adevărul Live - În Culisele Bucureştiului: Ciubi, „Pisica Pătrată”: La noi sunt foarte puţini artişti care fac „street art” adevărat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2010, Ciubi a lansat primul album de Street Art din România FOTO Pisica Pătrată
În 2010, Ciubi a lansat primul album de Street Art din România FOTO Pisica Pătrată

Astăzi, de la ora 13.00, invitat în studioul Adevărul LIVE a fost Ciubi, cunoscut cel mai bine ca Pisica Pătrată, un artist care de ani buni a luat asupra sa misiunea de a înveseli oraşul cu desene atipice. Care este viitorul street art-ului autohton şi ce mai face Pisica Pătrată, am aflat de la Alexandru Ciubotariu, în emisiunea "În Culisele Bucureştiului".

Principalele declaraţii:


Sabrina Valeriu: Cum este văzut street art-ul la noi, în România?

Alexandru Ciubotariu(Ciubi): Uneori este pretenţios spus "street art". Eu m-am apucat de aceste intervenţii în spaţiul public, după ce am văzut aceste lucruri în Franţa. Nu era graffiti, dar era foarte vizibil. La noi este foarte puţin vizibil, iar la noi sunt foarte puţini artişti care fac street art adevărat. Street art înseamnă dorinţa unui artist, care, odata intrat în spaţiul public, îşi asumă anonimatul, efemeritatea unei lucrări, zona gri de legalitate şi totul se reduce la motivaţie. Înseamnă că este o lucrare de artă, pentru că nu eşti plătit şi investeşti prin imaginaţie. Eu am început cu stickere, personajele erau o preocupare pentru benzile desenate, există o colecţie de personaje în imaginaţia mea, care trebuie să iasă la lumină. 

Sabrina Valeriu: Cum îţi alegi locul?

Ciubi: La început mi-l alegeam, era doar o joacă, nu prea conta. La un moment dat, lucrările au devenit mai mari şi mai complexe şi nu a mai avut niciun sens să merg în alt oraş să lipesc personaje. Atunci, m-am concentrat pe Bucureşti şi mi-am dat seama că este nevoie de intervenţia mea pentru anumite locuri din oraş.

 Ciubi: Fac acest lucru, pentru că simt că unele locuri din oraş au nevoie de puţină culoare. Multe din desenele mele nu aveau un mesaj, iar lipsa lui făcea să atragă atenţia asupra unor anomalii arhitecturale. Cel mai interesant exemplu: Pasajul de la Unirii, care părea neterminat. Am măsurat. am redesenat şi am introdus în aceeaşi cromatică cu pasajul nişte personaje care completau locul.  Nu m-a interesat adrenalina momentului.

Ciubi: Atelierul de pe 13 Mai va fi în cadrul "Art Safari" şi am acceptat pentru că rezultatele vor fi expuse în parcarea Ciclop, unde am mai desenat.  

Sabrina Valeriu: Cum putem să educăm oamenii să guste acest gen de artă?

Ciubi: Nu cred că trebuie forţate lucrurile. Eu sunt mulţumit cu stadiul actual, mi-ar plăcea ca mai mulţi artişti să facă street art adevărat, să îşi dorească să intervină într-un spaţiu care le aparţine. Aş vrea să vad mai mulţi oameni care văd potenţialul acestei arte. Eu nu mi-am dorit, a fost o evadare de la un traseu oarecum previzibil al unui artist. Am urmat toate şcolile de artă şi am intrat în zona de graffiti/street art. Tot parcursul meu grafic a luat întorsătura publicaţiei. Sub numele de Pisica Pătrată simţeam că nu mai eram eu, eram anonim şi am ajuns să experimentez alte lucruri, mediul era cu totul altul faţă de ce eram obişnuit. 

Ciubi: Mi-am dat seama că pot transforma mici unghiuri din oraş şi le pot înfrumuseţa. Când a împlinit Institutul Francez 70 de ani de existenţă, ne-au invitat să înfrumuseţăm puţin. Pe Lipscani, lângă Carusel, era un gard, care există şi acum. Noi am creat acel gard, iar oamenii se opreau să-l vadă, a devenit parte din oraş. Dacă faci cu pasiune, se pot întâmpla lucruri foarte interesante. 

Sabrina Valeriu: Ai publicat şi o istorie a benzilor desenate. Ce urmează?

Ciubi: Eu am fost o parte foarte mică la "Istoria benzilor desenate" şi s-a deschis ulterior şi muzeul benzilor desenate. Au existat proiecte punctuale, pe care mi le-am dorit şi am demonstrat că banda desenată este noua artă. De ceva vreme încoace, nu mai este atât de dificil să publici, iar asta înseamnă banda desenată, să publici. Banda desenată este un mod de a spune o poveste, nu este costisitor să te auto-finanţezi. Fac şi benzi desenate pentru copii, dar şi lucruri mult mai grafice.

Ciubi: Primul meu album a reprezentat o închidere de cerc pentru mine, iar ce am făcut ulterior au fost lucrările de street art mai vizbile, girate de instituţii culturale. Lucrările pe care le fac în ultima vreme aprobat, le-aş fi făcut şi în mod ilegal. 

Sabrina Valeriu: Ce o să facă Pisica Pătrată în următoarele săptămâni?

image

Ciubi: Voi merge la ComicCon, sâmbătă de la 11.15, va fi un live drawing. Vom vedea cum se naşte o mică bandă desenată, va dura mai puţin de o oră şi va fi o foaie albă, pe care o completăm pe loc. Oamenii sunt foarte interesaţi de tot procesul. Voi fi prezent toate cele trei zile, am făcut o ediţie specială a unui album foarte drag mie, în limba engleză " Povestea despre eu".

Pe 28 Mai voi fi la Halele Carol, la o combinaţie de artă tradiţională, arhitectură, artă modernă. Merg şi la Festivalul "Walk and Talk" din Portugalia, de pe 17 Iulie. M-au invitat şi voi vedea ce vom face, voi interacţiona cu ceilalţi artişti şi ne vom combina artele. Nu îmi este foarte clar ce vom face acolo, dar îmi place că va fi ceva care va comunica cu banda desenată, un mediu foarte îndrăgit de mine. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite