Actorii Mitică Popescu şi Constantin Codrescu, omagiaţi la Gala Premiilor Gopo 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2013, Premiile Gopo aduc omagii pentru întreaga carieră, respectiv pentru întreaga activitate a doi actori români – Mitică Popescu şi Constantin Codrescu. Un premiu special va fi oferit şi directorului de film Mihai Crişan. Gala Gopo se va desfăşura pe 25 martie, începând cu ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti.

Actorul Mitică Popescu va primi, luni seara, Premiul pentru Întreaga Carieră. Această distincţie este una dintre cele mai importante din cadrul Galei, iar la ediţiile precedente a fost acordată unor actori de seamă precum Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin.  

Născut pe 2 decembrie 1936, la Bucureşti, Mitică Popescu este unul dintre cei mai prolifici actori de film, teatru şi televiziune din generaţia sa, cu o carieră ce se întinde pe parcursul a aproape 50 de ani. Umorul sarcastic şi apariţiile dramatice sau comice inconfundabile, în producţii muzicale sau de divertisment, l-au propulsat în rândul celor mai îndrăgite personalităţi.  

A jucat în peste 40 de piese de teatru şi peste 50 de producţii cinematografice şi TV. De asemenea, este prezentatorul uneia dintre cele mai longevive producţii TVR,  emisiunea „D'ale lui Mitică", care a împlinit 12 ani.

Mitică Popescu, sau Cocoşilă din „Moromeţii“

Memorabil, în cariera sa cinematografică, rămâne rolul lui Cocoşilă din filmul Moromeţii, de Stere Gulea, în care joacă alături de Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu. Un alt rol de referinţă este cel din Vânătoarea de vulpi (r. Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului „Nişte ţărani”, de Dinu Săraru şi una dintre producţiile inovatoare din cinematografia autohtonă, în materie de limbaj cinematografic, în care Mitică Popescu are o apariţie de neuitat. 

Filmografia sa mai include roluri în filme precum Glissando  (r. Mircea Daneliuc, 1985), Mere roşii (r. Alexandru Tatos, 1976), Secretul armei...secrete (r. Alexandru Tatos, 1988), De ce trag clopotele, Mitică? (r. Lucian Pintilie, 1981), Înghiţitorul de săbii (Alexa Visarion, 1981), Cel mai iubit dintre pământeni (Şerban Marinescu, 1993), Dulcea saună a morţii (r. Andrei Blaier, 2003) sau Căsătorie cu repetiţie (r. Virgil Calotescu, 1985). 

Constantin Codrescu, omagiat pentru întreaga activitate

De asemenea, actorul Constantin Codrescu (81 de ani) va fi omagiat la cea de-a şaptea ediţie a Premiilor Gopo cu Premiul pentru Întreaga Activitate.  

Născut în 1931, la Huşi, Constantin Codrescu a studiat actoria la Institutul de Teatru şi Film din Bucureşti. La absolvire, în 1951, se remarcase deja drept unul dintre cei mai talentaţi actori ai generaţiei sale. A urmat o carieră extrem de plină în teatru, film, radio şi televiziune, cu peste 40 de filme în palmares şi mai mult de 80 de roluri pe scenele marelor teatre din ţară şi în piese radiofonice. A fost profesor la Institutul de Teatru din Târgu Mureş şi director al Teatrului Maria Filotti din Brăila şi al Teatrului din Sfântu Gheorghe (Covasna).

În film, a debutat cu rolul din Nepoţii gornistului (r. Dinu Negreanu, 1953) şi a continuat cu Răsare soarele (1954), de acelaşi regizor, apoi cu rolul care a rămas în memoria cinefililor: Ghiţă, din La Moara cu noroc al lui Victor Iliu, selecţionat la Festivalul de la Cannes în 1957. Filmografia sa mai include titluri precum Răscoala (r. Mircea Mureşan, 1965), Mihai Viteazul (r. Sergiu Nicolaescu, 1970), Haiducii lui Şapte cai (r. Dinu Cocea, 1970), Zestrea domniţei Ralu (r. Dinu Cocea, 1971), Bietul Ioanide (r.  Dan Piţa, 1979), Capcana mercenarilor (r. Sergiu Nicolaescu, 1981), seria Pistruiatul (Evadatul; Ascunzişul; Insurecţia – r. Francisc Munteanu, 1986). Ultimul film în care a apărut Constantin Codrescu este Magnatul (r. Şerban Marinescu, 2004). 

Gala Premiilor Gopo va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV de ProCinema şi va putea fi urmărită live şi online, pe www.premiilegopo.ro, www.voyo.ro, dar şi pe cea mai mare mediafaţadă din România, Cocor Media Channel.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite