A şaptea ediţie Balkanik Festival a fost anulată. Organizatorii o învinovăţesc pe Clotilde Armand

A şaptea ediţie Balkanik Festival a fost anulată. Organizatorii o învinovăţesc pe Clotilde Armand

Balkanik Festival de anul acesta nu va mai avea loc

Cea de-a şaptea ediţie a festivalului de world music Balkanik Festival, care urma să aibă loc între 8 şi 10 septembrie la Gara Regală Băneasa din Bucureşti, a fost anulată, conform organizatorilor de la Asociaţia Culturală Metropolis. Aceştia menţionează într-un comunicat de presă că vinovaţi de acest lucru se fac consilierii USR, în frunte cu Clotilde Armand.

Ştiri pe aceeaşi temă

Balkanik Festival este primul şi cel mai mare festival internaţional de world music din România şi Europa de Sud-Est care aduce traditiile în contemporan. Evenimentul se bucură de recunoaştere internaţională, primind pentru al treilea an consecutiv EFFE LABEL, oferită printr-un program-pilot al Comisiei Europene, gestionat de Asociaţia Festivalurilor Europene, acordat festivalurilor europene remarcabile. Festivalul are o componentă internaţională puternică, având ca parteneri internaţionali televiziunile Mezzo şi Euronews.
 
Ediţia din acest an însă nu va mai avea loc. Organizatorii au trimis un comunicat de presă, în care arată că au fost la mijlocul unor interese mai degrabă politice.
 
"Anul acesta, organizatorii au fost invitaţi de către Manuela Mureşan, consilier local Sector 1, din partea USR, să facă festivalul în acest sector. Proiectul a fost aprobat în cadrul şedinţei de consiliu local din 30 iunie. Acesta a fost votat cu majoritate, împotrivă fiind o parte din consilierii USR, conduşi de Clotilde Armand, deşi cu o zi în urmă, agreaseră proiectul. Se pare că aceasta s-a opus categoric cheltuirii fondurilor pentru un act cultural, opunându-se proiectului de îndată ce primarul Daniel Tudorache şi consilierii celorlalte partide l-au îmbrăţişat ca fiind un proiect cultural de succes, cu valoare pentru cetăţenii Sectorului 1.
 
Deşi aprobat, ca urmare a unei contestaţii venite din partea USR Sector 1, al cărui lider este Clotilde Armand, Balkanik Festival a fost din nou propus de direcţia de cultură a primăriei pentru a fi votat în şedinţa consiliului Primăriei Sectorului 1 din data de 26 iulie. Înainte de a ajunge la vot, consilierii USR au părăsit sala, suspendând şedinţa din lipsă de cvorum, din sală ieşind şi consilierii PNL. Deşi mai mulţi cetăţeni cu probleme importante au insistat ca doamna Clotilde Armand să se întoarcă în sala de consiliu, şedinţa a fost suspendată.
 
În absenţa votului, până la o nouă şedinţă, organizatorii festivalului se văd obligaţi să anuleze cea de-a VII-a ediţie, în lipsa timpului necesar semnării tuturor contractelor şi promovării evenimentului. Festivalul Balkanik a avut mereu un standard ridicat în ceea ce priveşte atât calitatea artiştilor, cât şi calitatea organizării evenimentului, astfel că opţiunea de a schimba data sau locaţia nu mai poate fi luată în calcul la această dată", se arată în comunicatul de presă.
 
Pe afişul Festivalului Balkanik, care urma să aibă loc cu acces gratuit pentru toţi participanţii, ar fi urmat să se afle Fanfare Ciocârlia ft. Adrian Raso cu proiectul Devil’s Tale (Canada & România), Mitsoura ft. Jawhar cu proiectul comun Yallah Bye (Ungaria & Tunisia), Dikanda (Polonia), Kollektif Istanbul (Turcia), Barcelona Gypsy Klezmer Orkestra (Spania), Kermesz a l’Est (Belgia), Superstar Orkestra (Suedia), Baltic Balkan (Lituania) şi multe altele.
 
În cadrul festivalului, urmau de asemenea să aibă loc proiecţii de film, expoziţii de fotografie, un târg de meşteri invitaţi din toată ţara, ateliere, performance-uri. Organizatorii au mai transmis că mulţumesc tuturor trupelor invitate, care au aşteptat până acum şi au sperat că vor putea urca pe scena festivalului, la Bucureşti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările