A murit un regizor uriaş: Jacques Rivette VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jacques Rivette (1 martie 1928 – 29 ianuarie 2016)
Jacques Rivette (1 martie 1928 – 29 ianuarie 2016)

Unul dintre cei mai importanţi autori de film din întreaga istorie a cinematografului, francezul Jacques Rivette, a încetat azi, 29 ianuarie, din viaţă, la vârsta de 87 de ani. Membru de bază al „noului val“ francez din anii ’50-’60, fost critic al revistei „Cahiers du Cinéma“, Rivette a fost unul din autorii esenţiali ai mişcării, dar cu cel mai redus succes de public. Din grupul legendar de regizori, au mai rămas în viaţă Godard şi Agnès Varda.

Realizatorul Jacques Rivette, considerat unul dintre „părinţii Noului Val“ al cinematografiei franceze, alături de Jean-Luc Godard, François Truffaut şi Claude Chabrol, a murit vineri, la Paris, la vârsta de 87 de ani, informează AFP, citând un anunţ al biografei lui, Helene Frappat.

Considerat drept cel mai misterios dintre aceşti regizori care au revoluţionat cea de-a şaptea artă, el a încetat din viaţă la numai câteva săptămâni după ce pe marile ecrane din Franţa s-a reluat „Out 1, noli me tangere“, una dintre capodoperele lui, formată din mai multe episoade cu o durată totală de 12 ore, scrie EFE.

Născut la Rouen, la 1 martie 1928, Jacques Rivette a realizat peste 20 de pelicule, printre care „Paris nous appartient“, „Călugăriţa“ (după Diderot), „L’amour fou“, „Céline et Julie vont en bateau“ şi „La belle noiseuse“. O lungă perioadă de timp, el a fost şi critic de film colaborând la revista „Cahiers du Cinéma“, pe care de altfel a şi condus-o, în perioada 1963-1965, după plecarea lui Eric Rohmer.

Conform AGERPRES, la aflarea tristei veşti a dispariţiei sale, preşedintele Franţei, François Hollande, a difuzat un mesaj în care îl omagiază ca pe „unul dintre cei mai mari cineaşti“, care s-a bucurat de o „recunoaştere internaţională“.

S-a stins „unul dintre cei mai mari cineaşti ai intimităţii şi ai nerăbdării îndrăgostite“, a afirmat ministrul culturii, Fleur Pellerin, în timp ce Gilles Jacob, fost preşedinte al Festivalului de la Cannes, l-a catalogat ca fiind „unul dintre cei mai lucizi, mai inventivi şi mai liberi din Noul Val“.

De-a lungul carierei sale, Jacques Rivette a colaborat cu actriţe celebre, cum ar fi Anna Karina, Bulle Ogier, Juliet Berto, Jane Birkin, Geraldine Chaplin, Sandrine Bonnaire, Emmanuelle Beart şi Jeanne Balibar.
 

Serge Daney interviews Jacques Rivette on his early days as a critic and filmmaker.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite