A murit regizoarea Malvina Urşianu

A murit regizoarea Malvina Urşianu

Malvina Urşianu (1927 - 2015) FOTO Mediafax

Regizoarea şi scenarista Malvina Urşianu a murit miercuri noapte, la vârsta de 88 de ani. Cunoscută pentru filme precum "Figuranţii", "Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu" şi "Gioconda fără surâs", ea a rămas în memoria cinefililor şi pentru felul în care s-a raportat la perioada comunistă, fiind o disidentă anchetată şi chiar condamnată pentru "sabotaj ideologic şi anticomunism".

Ştiri pe aceeaşi temă

Născută în Vâlcea, în 1927, Malvina Urşianu a studiat Istoria Artelor la Institutul de muzeografie, paleografie şi biblioteconomie de la Arhivele Statului. Atrasă de lumea filmului, urmează cursul experimental de cinematografie ţinut de regizorul, scenaristul şi actorul Jean Georgescu. Studiază mai departe pe cont propriu şi devine asistent de regie pentru câteva pelicule importante.
 
A fost acuzată de sabotaj ideologic şi anticomunism, i s-a înscenat un proces de demascare în 1958, a fost interzisă în cinema opt ani într-o primă perioadă şi chiar închisă pentru o vreme. Cu toate acestea, reuşeste să se reabiliteze şi îşi continuă cariera. A realizat câteva filme considerate de mulţi critici printre cele mai bune din toate timpurile.
 
Într-un interviu, actorul George Motoi o numeşte "un filosof al ecranului, reprezentantă de frunte a filmului de artă, care a modelat spiritual actorii cu care a lucrat prin gustul estetic desăvârşit, arta şi scenariile proprii extrem de interesante."
 
În anul 2000, a fost decorată de preşedintele Emil Constantinescu cu Ordinul naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler "pentru realizări artistice remarcabile şi pentru promovarea culturii".
 
Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 8 august, la cimitirul Bellu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările