A murit un mare dirijor: Lorin Maazel

A murit un mare dirijor: Lorin Maazel

Lorin Maazel ( 1930 – 2014)                                 FOTO: Silvia Lelli

Celebrul dirijor şi violonist american a murit la vârsta de 84 de ani. Lorin Maazel a dirijat peste 150 de orchestre în 5.000 de concerte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Maestrul Maazel a fost unul dintre muzicienii care au participat la primele ediţii post-comuniste ale Festivalului Internaţional George Enescu. În cadrul ediţiei a XII-a, în 1995, împreună cu Orchestra Bayerischer Runfunk, Lorin Maazel, în calitate de dirijor, a oferit un concert de excepţie, contribuind la  recunoaşterea internaţională a festivalului. De asemenea, maestrul Maazel a făcut parte, în calitate de violinist, în orchestra dirijată de George Enescu, la New York.

Conform biografiei sale oficiale, Lorin Maazel a dirijat peste 150 de orchestre în 5.000 de concerte. Maestrul şi-a dedicat peste 75 de ani muzicii, începând lecţiile de vioară la numai cinci ani, iar doi ani mai târziu a început studiul dirijatului. A studiat cu Vladimir Bakaleinikoff, iar prima sa apariţie publică a fost la vârsta de şapte ani. Are peste 300 de înregistrări, incluzând lucrări de Beethoven, Brahms, Debussy, Mahler, Schubert, Tchaikovsky, Rachmaninoff şi Richard Strauss. A fost director artistic la Deutsche Oper Berlin, director general la Opera de Stat din Viena şi director muzical la Radio Symphony of Berlin, Symphony Orchestra of the Bavarian Radio, Pittsburgh Symphony, Cleveland Orchestra şi Munich Philharmonic.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: