A murit dirijorul Georges Prêtre. Era unul dintre preferaţii Mariei Callas

A murit dirijorul Georges Prêtre. Era unul dintre preferaţii Mariei Callas

Dirijorul Georges Prêtre, în sala de concert

Dirijorul Georges Prêtre, care a condus unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii şi a fost esenţial pentru cariera Mariei Callas, a murit miercuri, la vârsta de 92 de ani, informează AFP, citată de News.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anunţul a fost făcut de Filarmonica din Viena: ”Filarmonica din Viena deplânge moartea membrului său de onoare, Georges Prêtre”.

Prêtre a murit în Naves, în sud-vestul Franţei, unde locuia într-un castel, a declarat pentru AFP viceprimarul oraşului, Brigitte Baux, care organiza deseori evenimente împreună cu dirijorul.

Născut pe 24 august 1924, în nordul Franţei, el a fost admis la Conservatorul din Paris la vârsta de 15 ani şi a petrecut cea mai mare parte a vieţii sale în afara ţării de origine.

El a fost primul ”conducător invitat”, din 1986 până în 1991, al Orchestrei Simfonice, cel de-al doilea ansamblu clasic din capitala Austriei, după celebra filarmonică.

Georges Prêtre, căruia îi plăcea să spună că este vienez, a dirijat de două ori Filarmonica din New York, în 2008 şi 2010. În timpul carierei sale, a condus şi alte orchestre de top, de la Chicago la Metropolitan Opera, de la Scala din Milano şa Royal Philharmonic Orchestra din Londra.

Ultima dată când a dirijat Filarmonica din Viena a fost în 2013, la Theatre des Champs-Elysees din Paris, într-un concert al cărui repertoriu a cuprins Ravel, Beethoven şi Strauss.

Ministrul francez al Culturii a spus despre Prêtre că a fost un ”ambasador remarcabil”, apreciat pentru ”arta de a lăsa muzicienii să cânte”.

Georges Prêtre a fost preferat de artişti precum Francis Poulenc, pianist şi compozitor, şi Maria Callas, cu care a susţinut spectacole ca ”Tosca” şi ”Carmen”, care au devenit înregistrări de succes.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările