A murit criticul muzical şi profesorul Grigore Constantinescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzicologul Grigore Constantinescu (1938-2020)
Muzicologul Grigore Constantinescu (1938-2020)

Astăzi, s-a stins din viaţă, la vârsta de 82 de ani, Grigore Constantinescu, distins muzicolog, critic muzical şi profesor, o personalitate a vieţii muzicale româneşti, anunţă Radio România Muzical.

Născut pe 5 decembrie 1938 la Bucureşti, Grigore Constantinescu a studiat la Conservatorul din oraşul natal, iar în anul 1976 a devenit doctor în muzicologie al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. A avut o activitate impresionantă de-a lungul timpului ca profesor şi muzicolog: a fost redactor la Editura Muzicală şi la revista MUZICA, profesor şi conducător de doctorat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, membru al Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii - Universitatea Bucureşti, cronicar muzical, autor de studii, articole, interviuri, volume de muzicologie, realizator de emisiuni radiofonice şi de televiziune; a participat cu comunicări ştiinţifice la simpozioane naţionale şi internaţionale; a fost preşedintele Uniunii Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România.

Apropiat colaborator al postului Radio România Muzical, Grigore Constantinescu a realizat de-a lungul timpului cicluri de emisiuni extrem de apreciate precum "Convorbiri şi lecturi cu muzică", "Muzica, nimic mai simplu", şi "Turism muzical".

Despre cel dispărut a vorbit soprana şi profesoara Maria Slătinaru-Nistor, pentru Radio România Muzical:

"Suntem bulversaţi până peste posibil de ştirea primită şi nu-mi vine să cred, efectiv. Grigore a fost prietenul nostru, al meu din studenţie, deci, colaborator şi prieten drag în toate acţiunile mele, criticile toate, când am făcut concertele cu clasa. Peste tot, el a fost îndrumătorul şi prezentatorul nostru şi cu cele mai alese gânduri şi adoraţii pentru muzică, pentru canto, pentru arta operei şi mi-a fost atât de apropiat în toată cariera mea. Şi tot mă pregăteam să scriu memoriile cu el şi n-am reuşit, cât am amânat. Acum e prea târziu. Dumnezeu să-l odihnească. A fost un prieten nepreţuit. L-am iubit enorm. Nu-mi vine să cred, aşa, o durere şi o lovitură îngrozitoare".

Criticul muzical Costin Popa a declarat la acelaşi post:

"Am pierdut o mare personalitate a muzicologiei, a criticii muzicale, a cercetării ştiinţifice. Prof. univ. dr. Honoris Causa, în repetate rânduri la universităţi prestigioase. Autor de manuale, autor de cărţi, plin de dragoste şi dedicaţie pentru operă. Aşa îmi spunea, după 40 de ani de când ne-am cunoscut, îmi spunea că a rămas un mare iubitor de operă, un ilustru om de cultură, un om de o calitate deosebită, cu un verv care punea în valoare absolut toate faţetele muzicii, ale operei. Este un nemuritor, un nemuritor pentru toţi cei care l-au cunoscut, l-au iubit, care i-au fost discipoli şi pe care i-a ajutat în carieră. Dumnezeu să-l odihnească".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite