A murit compozitorul Adrian Enescu, pionier al muzicii electronice şi autor al hitului „Bună seara, iubito“ VIDEO

A murit compozitorul Adrian Enescu, pionier al muzicii electronice şi autor al hitului „Bună seara, iubito“ VIDEO

Adrian Enescu (1948-2016)

Compozitorul Adrian Enescu a murit vineri, 19 august, după o viaţă dedicată muzicii, mai precis 41 de ani de carieră, anunţă Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Adrian Enescu s-a născut pe 31 martie 1948 şi a fost un muzician şi un compozitor român cunoscut în special pentru activitatea sa în domeniul muzicii de film, numele său fiind asociat la aproximativ 65 de titluri, printre care multe dintre cele semnate de celebrul regizor Dan Piţa.

Ca muzician, Adrian Enescu a fost printre primii artişti de muzică electronică din România, începând cu anii '70.


Acesta a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, la secţiunea de compoziţie dirijată de Aurel Stroe şi cea de armonie, unde l-a avut dascăl pe Alexandru Paşcanu.

Adrian Enescu a asistat la cursurile facultăţii de muzică electronică a Universităţii Stanford din California, între anii 1985 şi 1986, şi a fost, totodată, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Acesta a compus muzică foarte diversificată din punct de vedere stilistic, de la muzică electro-acustică şi până la muzică simfonică şi jazz.

Prima apariţie a sa pe disc a avut loc în anul 1975.

Adrian Enescu a definit stilul cântăreţei Loredana Groza prin producţia unor albume precum "Bună seară, iubite", "Un buchet de trandafiri" sau "Diva înamorată". Anterior, însă, compozitorul colaborase şi cu duetul Stereo, compus din Crina Mardare şi Zoia Alecu, cărora le oferise excelente piese de muzică electronică.

Acesta a colaborat şi cu Silvia Dumitrescu, la albumul "Cred în tine", şi a fost solicitat să colaboreze cu prestigioase instituţii muzicale din lume.

Trupul neînsufleţit al compozitorului va fi depus marţi, 23 august, la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, unde cei dornici pot veni să-i aducă un ultim omagiu regretatului artist.

Citeşte şi: interviul dat pentru „Weekend Adevărul“ de marele compozitor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările