A doua ediţie a Majura Duo Festival începe pe 30 septembrie

A doua ediţie a Majura Duo Festival începe pe 30 septembrie

Anderson & Roe Piano Duo

În perioada 30 septembrie – 4 octombrie, publicul este invitat la cea de-a doua ediţie MAJURA DUO FESTIVAL, un proiect unic în lume, care aduce în prim plan zona de duo pianistic la patru mâini, la două piane şi duo voce-pian.

Ştiri pe aceeaşi temă

11 ansambluri de duo formate din artişti renumiţi în domeniul muzicii clasice şi jazz vor putea fi urmărite şi admirate pe scenele a patru săli emblematice din capitală: Sala Mare a Ateneului Român (30 septembrie), Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României (1 şi 2 octombrie) şi Sala Radio (4 octombrie). Evenimentul este organizat de Asociaţia Majura Christ.

Unul din cele mai cunoscute ansambluri de duo pianistic, Anderson & Roe Piano Duo, originar din Statele Unite ale Americii, va deschide a doua ediţie a festivalului, duminică, 30 septembrie, începând cu ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român. Cunoscut şi apreciat pentru interpretările pianistice pline de energie şi inedit puse în scenă, dar şi pentru compoziţiile originale, Anderson & Roe Piano Duo a revoluţionat ideea de duo pianistic în secolul actual. Ansamblul, format din Greg Anderson şi Elizabeth Joy Roe, absolvenţi ai renumitei Juilliard School din New York, a fost descris, de cele mai cunoscute publicaţii din America, drept ,,cel mai dinamic duo pianistic al generaţiei actuale”- San Francisco Classical Voice sau ,,exemplul cel mai elocvent al artiştilor compleţi” - The Washington Post. Programul propus include lucrări ale compozitorilor J. Brahms, I. Stravinsky, H. Villa-Lobos, L. Bernstein, Ch. W Gluck, G. Bizet şi A. Piazolla. Cu numeroase turnee la activ, recitaluri şi concerte susţinute alături de mari orchestre ale lumii precum Vancouver Symphony Orchestra, San Francisco Symphony, Rochester Philharmonic, Anderson & Roe Piano Duo promit un concert senzaţional în deschiderea MAJURA DUO FESTIVAL.

Concertele din următoarele două zile ale festivalului se vor desfăşura în Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, de la ora 19.00. Pe 1 octombrie, recitalul este dedicat creaţiei româneşti pentru duo pianistic, programul punând în valoare opusuri ale compozitorilor Dan Dediu şi Livia Teodorescu-Ciocănea. Cei doi compozitori vor fi şi interpreţii propriilor lucrări, pe scenă evoluând, pe rând, duo-urile pianistice formate din Valentina Sandu-Dediu cu Dan Dediu şi Livia Teodorescu-Ciocănea alături de Violetta Ştefănescu. La finalul recitalului se vor anunţa premiile primului Concurs Naţional de Compoziţie MAJURA 2018.

A treia zi a festivalului, 2 octombrie, este dedicată laureaţilor cu Premiul I la Concursul Internaţional de duo Suzana Szörenyi, ediţia a II-a, 2017. Cele cinci duo-uri pianistice care au impresionat juriul competiţiei - TwoYu (Yujie Kang şi Yuxin Jiao, din China), George Ionuţ Vîrban (tenor) şi Miriam Draşovean (pian), Mika Yamamoto împreună cu Mimoe TODO (Japonia), Carmina Vidraşcu şi Beatrice Popliuc - premiul special Asociaţia Majura Christ şi, la final, Alexandra Văduva cu Florian Mitrea (România/Marea Britanie) - vă propun să ascultaţi un program divers, plin de nuanţe sonore.

Seara de 4 octombrie, ultima zi a proiectului MAJURA DUO FESTIVAL, se va desfăşura în Sala Radio, de la ora 19:00. Puteţi asculta un recital de jazz, cu un program inspirat din creaţia compozitorilor Duke Ellington şi Billy Strayhorn.

Pianista de jazz Ramona Horvath (România/Franţa), fostă studentă a distinsei pianiste Suzana Szõrenyi, l-a invitat pe Philippe Milanta (Franţa), considerat cel mai bun muzician francez de jazz classic, să improvizeze împreună într-un duo pianistic de mare rafinament. Ansamblul format de Kimberly Gordon, vocalistă originară din Chicago, supranumită ,,vocea de catifea”, cu o prezenţă extrem de activă pe scena muzicală din America, şi pianista Ramona Horvath va completa, la înalt nivel, imaginea colaborarării în doi pe tărâmul muzicii de jazz.

MAJURA DUO FESTIVAL este un proiect al Asociaţiei Majura Christ, o organizaţie non-profit cu activitate cultural-artistică, civică şi umanitară. Proiectele desfăşurate de asociaţie se adresează tuturor melomanilor, scopul acestora fiind de a crea o punte de legătură între publicul spectator şi mari muzicieni din ţară şi din străinătate, dar şi de a oferi oportunităţi tinerilor artişti şi compozitori de a se afirma. Mai multe detalii despre activităţile asociaţiei pe www.majura.ro.

citeste totul despre: