„Ţara moartă”, cel mai de succes documentar românesc al anului 2017

„Ţara moartă”, cel mai de succes documentar românesc al anului 2017

Imagine din „Ţara moartă”, în regia lui Radu Jude                                                   FOTO: Costică Acsinte

Producţia „Ţara moartă”, pentru care Radu Jude a fost recent premiat pentru regie la festivalul de film La Orquídea (Cuenca), este cel mai vizionat documentar al anului 2017.

Ştiri pe aceeaşi temă

Filmul a fost vizionat de peste 5.100 de spectatori, de când a fost lansat în cinematografele româneşti, pe 25 august, după ce a avut premiera internaţională în secţiunea „Signs of Life” a Festivalului de Film de la Locarno 2017.

„Ţara moartă” este un eseu documentar compus din mai mult de 500 de fotografii dintre cele peste 8.500 ale colecţiei Costică Acsinte, texte de Emil Dorian şi fragmente din coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii '30 - '40.

Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuţiu, sound design-ul de Dana Bunescu, iar consilierea tehnică a fost asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte.

Pelicula a participat, în luna octombrie, în competiţia de documentare a celei de-a 61-a ediţii a BFI London Film Festival şi în selecţia „Between Jewish and Israeli Identity” a Haifa Film Festival. În plus, „Ţara moartă” a fost parte din selecţia oficială a Vienna Internaţional Film Festival şi a International Documentary Film Festival Amsterdam.

Lungmetrajul s-a bucurat de cronici favorabile, fiind considerat o operă „perfect suspendată între realism şi poezie”, iar Radu Jude, noul „copil de aur al cinematografiei româneşti”.

„«Ţara moartă» este o idee atrăgătoare, executată cu un talent artistic curajos care oscilează între experimental şi tehnici documentare tradiţionale”, a scris The Hollywood Reporter.

 

 

 


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările