Întâlnire cu Tutankhamon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După opririle din mai multe oraşe europene, „turneul“ faraonului Tutankhamon face escală, în 2011, în Belgia, unde aşteaptă numeroşi vizitatori. Pavilionul principal al Palatului expoziţional Haysel din Bruxelles găzduieşte, timp de şase luni, expoziţia-eveni-ment „Tutankhamon, mormântul şi comorile sale“.

Vizitatorul are ocazia să efectueze o adevărată călătorie în timp, pentru a descoperi Egiptul misterios al faraonului Tutankhamon. Este o expoziţie de mare amploare - 4.000 de metri pătraţi, care a atras deja peste 1.700.000 de vizitatori în Europa, începând cu 2008. Ea a fost deja găzduită de oraşele Zurich, Budapesta, Hamburg, Köln, Manchester şi Madrid.

Călătorie în Egiptul antic

La mai bine de 3.300 de ani de la moartea sa, tânărul faraon Tutankhamon continuă să fascineze lumea. Fascinaţia nu este generată de rezultatele scurtei sale domnii, de doar nouă ani, ci de mormântul absolut fabulos, descoperit intact, la 26 noiembrie 1922, de arheologul Howard Carter, în Valea Regilor. Patru camere mortuare li se dezvăluiau arheologilor, la acel moment, mare parte din ele fiind pline până la plafon de obiecte, unele mai preţioase decât altele, obiecte ce trebuiau să-l însoţească pe defunctul rege în călătoria sa în lumea de dincolo: bijuterii, obiecte religioase, amulete, lăzi, scaune, arme, instrumente muzicale şi atribuţii ale puterii.

image

Carter a realizat un inventar amănunţit al obiectelor găsite, fiecare obiect fiind apoi fotografiat de Harry Burton. Colecţia integrală de fotografii alb-negru este păstrată şi conservată la Institutul Griffith din Oxford. Ele au permis organizatorilor să realizeze interiorul mormântului, identic cum a fost el realizat cu peste 3.300 de ani în urmă şi cum a fost descoperit de Carter în 1922.

Reconstituirea camerelor mortuare

Punctul forte al expoziţiei este camera funerară a faraonului, aşa cum a fost ea descoperită de Carter, în 1922 - cu picturi murale, cu sarcofagul şi mumia faraonului acoperită de celebra mască de aur. Vizitatorii pot vedea  două copii ale măştii: una aşezată în sarcofagul de aur, pe mumie, împreună cu alte obiecte, bijuterii şi artefacte, iar cea de-a doua este expusă în aceeaşi manieră ca modelul original la Muzeul din Cairo, dar fără să fie protejată de geamuri. Colecţionarii pot achiziţiona o replică în miniatură a acestei măşti pentru suma de 699 de euro.

Toate copiile obiectelor sunt expuse fără a fi protejate şi sunt la îndemâna publicului, lucru ce oferă un plus de plăcere vizitatorilor care le admiră. Explicaţia organizatorilor este că s-a dorit să li se dea acestora impresia unei adevărate călătorii în timp şi spaţiu, pentru a le permite să admire peste 1.000 de replici ale celor mai marcante obiecte din mormânt, realizate de artizanii egipteni.

image

Toate exponatele sunt copii identice ale obiectelor găsite de Carter în mormânt, atât din punct de vedere al dimensiunii, cât şi al rolului, tocmai pentru a reconstitui conţinutul mormântului în trei dimensiuni. Aceste replici - de la bijuterii la obiecte de cult, amulete, caleşti din aur, capele aurite, precum şi celebra sa mască mortuară - au fost finisate de artizanii egipteni, sub supravegherea strânsă a oamenilor de ştiinţă şi a unor egiptologi de renume internaţional. Cele 5.000 de obiecte găsite de Carter în 1922 sunt expuse în Muzeul din Cairo, dar ele nu sunt împrumutate de autorităţile egiptene niciodată, din cauza fragilităţii lor şi a costurilor ridicate impuse de societăţile de asigurare.

Expoziţie unicat



Costul total pentru realizarea obiectelor şi pentru organizarea expoziţiei este de peste 5.000.000 de euro şi poate fi amortizat în cinci ani, spune Mario Iacampo, producător delegat în cadrul VisitBruxelles. Problema care se ridică pentru a face expoziţia accesibilă unui public cât mai larg este însă găsirea, de fiecare dată, a unui spaţiu de mari dimensiuni - peste 4.000 metri pătraţi, concomitent cu asigurarea unei linii drepte de minimum 45 de metri (de la mormânt la masca mortuară) pentru expunerea gradată a obiectelor, dar şi amenajările adiacente la sol sau pe pereţi, împreună cu tot efortul necesar deplasării exponatelor de la un oraş la altul.

Faraonul-copil Tutankhamon a domnit ca rege al celei de-a 18-a dinastii a Egiptului în 1333-1323 î. Hr. La momentul încoronării avea puţin peste 9 ani, decesul survenind în jurul vârstei de 19 ani. Cea de-a 18-a dinastie (circa 1550-1295 î. Hr.) a Noului Regat a fost una dintre cele mai puternice case regale din Egiptul antic şi a inclus domnia lui Tutankhamon, probabil cel mai celebru dintre toţi faraonii, deşi a domnit doar o perioadă scurtă. Descoperirea mormântului său, la 3.300 de ani după moarte, a fost un eveniment unic, fiind singurul mormânt din celebra Vale a Regilor care nu a fost niciodată jefuit. Organizatorii speră ca expoziţia din Bruxelles să primească între 200.000 şi 300.000 de vizitatori. 

Info

Expoziţia „Tutankhamon, mormântul  şi comorile sale"
Unde: Bruxelles Expo - Pavilionul 2
Perioada: 20 aprilie - 6 noiembrie 2011
Program de vizită:
De luni până duminică - de la 10.00 la 18.00 (ultima intrare la ora 17.00).
Timp necesar pentru vizionarea expoziţiei: 1.30 până la 2 ore.
Preţul biletelor şi reduceri:
Luni: 12 euro,
Marţi - vineri: 14 euro,
Sâmbătă - duminică şi zilele legale de sărbătoare din Belgia: 16 euro
Reduceri pentru copii, seniori, studenţi şi familii.
Gratuit pentru copiii sub 5 ani.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite