Încep zilele culturale româneşti de la Mons, Capitala Culturală Europeană 2015

Încep zilele culturale româneşti de la Mons, Capitala Culturală Europeană 2015

O serie de manifestări culturale româneşti vor avea loc weekendul acesta la Mons   FOTO: Simona Chiţan

Vineri începe un weekend cultural românesc la Mons, care se va desfăşura până duminică în Capitala Culturală Europeană 2015 din Belgia. Artişti plastici cu creaţiile lor, muzicieni, artă gastronomică românească sunt prezenţi până duminică în oraşul aflat la 70 de kilometri de Bruxelles.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Programul intitulat Weekend en Folie va debuta vineri, 10 iulie, cu vernisajul expoziţiei Doru Dumitrescu, "Weareable sculpture", urmat de concertul Romanian Jazz Collective (Cătălin Milea, saxofon, Dan Mitrofan, chitară şi Arthur Balogh, contrabas).

La căderea nopţii, un spectacol de lumini 3D pregătit de artistul Istvav Szakacs, cu interpretăril live cu Andrei Roşulescu (chitară ) şi poeta Iarina Copuzaru. 

"După Lille, Londra, Casablanca, Milano sau Melbourne, suntem onoraţi şi aşteptăm cu nerăbdare ca publicul de la Maison Folie să vibreze la evenimentele româneşti. Este un program realizat special pentru programul capitalei culturale europene, care pune în valoare cultura românească tradiţională şi contemporană.Felicităm întreaga echipă ICR Bruxelles care lucrează de câteva luni împreună cu noi pentru realizarea acestui proiect cultural", spune Anne André, directoarea proiectului Maison Folie.

Pe 11 iulie, sambata, programul cultural va continua cu un atelier demostrativ al artistului vizual Doru Dumitrescu despre bijuteriile din lemn. După-amiaza va fi dedicată unei conferinţe şi unei degustări de vinuri româneşti, susţinută de Marinela Vasilica Ardelean, enogastronom şi de somelierul belgian Jiri Peijffers.Marinela Vasilica Ardelean este autoarea cărţii 50 de vinuri româneşti întâlnesc 50 de preparate culinare italiene.

În seara zilei de 11 iulie publicul din Mons va asista la concertul Trio Dor (Ioana Cristina Mihai, pian, Laeticia Cellura, vioară şi Ovidiu Alupei, violoncel), urmat de un nou spectacol de lumini 3D pregătit de artistul Istvav Szakacs,  cu Andrei Roşulescu (chitară) şi poeta Iarina Copuzaru recitând un text despre imigranţ. Seara se va încheia cu proiecţia în aer liber a filmului Selfie (2014) de Cristina Iacob.

Programul de duminică, 12 iulie, cuprinde un brunch muzical românesc. Gastronomia românească va fi reinterpretată şi pusă în valoare de şeful belgian Benoît Neusy,  deţinător al unei stele Michelin,  la Bistrot Folie, în perioada 8-12 iulie.

Quentin Val, artist belgian de origine română, va susţine un recital de muzică tradiţională românească cu influenţe clasice. Artistul român,  rezident in Belgia, susţine cu regularitate concerte în Japonia şi SUA.

Maison Folie, un loc de referinţă pe scena culturală a oraşului Mons, se va metamorfoza pe durata sezonului estival în Escala albastră – a cărei scenografie imaginată de artista belgiancă Anne Desclée va fi animată de artiştii români şi transformată într-o destinaţie turistică şi culturală românească.În aşteptarea includerii în patrimoniul imaterial UNESCO, gastronomia românească  face parte din meniul creativ al capitalei culturale europene Mons 2015 şi va figura timp de câteva zile, pentru vizitatorii acestui oraş, printre deliciile culinare ce pot fi descoperite şi degustate.


Benoit Neusy, şef bucătar şi deţinător al unei stele Michelin pentru restaurantul Imperatif situat într-o mică comună din Valonia, după o documentare serioasă despre bucătăria românească şi o consultare asiduă a reţetelor bunicii va propune gusturi noi, rafinate, pe placul papilelor gustative ale belgienilor din Mons.

”Influenţa străină a modelat în timp identitatea bucătăriei româneşti. Astfel, influenţa străină, greacă, turcă, rusă, bulgară, maghiară a contribuit la formarea mâncărurilor tradiţionale româneşti. Gastronomie deosebit de energică şi apetisantă care dă o importanţă particulară cărnii de vită, de porc, de miel, rădăcinoaselor, ierburilor şi peştelui de râu. Am încercat să evidenţiez atât cele mai frumoase specialităţi româneşti, cât şi o selecţie de vinuri”, spune artistul gastronom Benoit Neusy.

Timp de câteva zile, Bistrot Folie din Mons va afişa meniuri inspirate din gastronomia românească şi transformate în veritabile produse culturale care vor pune în valoare arta şi creativitatea asocierilor culinare belgo-române.

Oferta gastronomică a belgianului Benoît Neusy va fi însoţită de o prezentare a vinurilor româneşti susţinută de Marinela Vasilica Ardelean şi Jiri Peijffers, specialişti enogastronomi. Meniul cultural va fi diversificat şi prin prezentarea cărţii semnate de Marinela Vasilica Ardelean: “50 de vinuri româneşti întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”.

Escapada belgienilor din Mons în arta culinară românească va culmina la brunch -ul musical organizat duminică 12 iulie, în acordurile pianistului de origine română Quentin Val. Artistul s-a remarcat ca interpret şi compozitor prin numeroase recitaluri susţinute în Europa, Statele Unite şi Japonia.

Evenimentele sunt incluse în programarea culturală organizată de fundaţia Mons 2015, Institutul Cultural Român Bruxelles şi Bistrot Folie.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările