„Îmi este indiferent dacă în instorie vom intra ca barbari“, în regia lui Radu Jude, în avanpremieră naţională la „Anonimul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Internaţional de Film Independent „Anonimul“ prezintă şi anul acesta un program extins de filme româneşti, în avanpremieră în România sau lansate deja în circuitul cinematografic. „Anonimul 15“ se va desfăşura în perioada 6- 12 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

„Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari", regizat de Radu Jude, va fi proiectat în avanpremieră naţională şi într-o primă vizionare de public la Anonimul 15. Cu Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu şi Claudia Ieremia, filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă. Filmul a fost prezentat în premieră mondială în Competiţia Oficială a Festivalului de la Karlovy Vary şi a câştigat Marele premiu- Globul de Cristal, fiind primul film românesc care câştigă acest premiu în istoria de 53 de ediţii ale Festivalului. Filmul va fi distribuit în cinematografele din România începând cu 28 septembrie.

Afis Anonimul

Radu Jude a câştigat Trofeul Anonimul la ediţia din 2012, pentru filmul "Toată lumea din familia noastră", premiu acordat pe baza voturilor publicului.

"Povestea  unui pierde vară" va fi prezentat în proiecţie specială la Festival, cu participarea regizorului Paul Negoescu şi a unei părţi din echipă. Cu Alexandru Papadopol, Nicoleta Lefter şi Radu Romaniuc, filmul spune povestea lui Petru, un profesor de matematică aflat într-o relaţie deschisă cu Irina, care află că este însărcinată. Filmul va intra în cinema din 21 septembrie.

"Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor", în regia lui Emanuel Pârvu a fost prezentat în premieră mondială în cadrul Competiţiei Oficiale a Festivalului de Film de la Sarajevo în august 2017, unde a obţinut Premiul pentru Regie şi Premiul pentru Cel mai bun actor- Şerban Pavlu. Filmul a fost apoi inclus în Competiţia Oficială a Festivalurilor de Film de la Geneva şi Beijing şi prezentat în Selecţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Cottbus, în cadrul Making Waves: New Romanian Cinema, la New York, precum şi în Balkan Competition a Festivalului de Film de la Sofia. Filmul va fi proiectat la Anonimul 15 în prezenţa regizorului Emanuel Pârvu, a producătorului Miruna Berescu, a co-producătorului Dan Chişu, a actorului Şerban Pavlu şi a directorului de imagine Silviu Stavilă.
Dan Chişu va prezenta de asemenea la Festival un scurt extras din cel mai recent film pentru care semnează regia- Jandarmul.

Vor fi mai fi proiectate la Festival:

Un pas în urma serafimilior (România, 2017), regia Daniel Sandu- în prezenţa lui Vlad Ivanov, recompensat anul acesta cu Premiul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol principal;

Pororoca (România, 2017), regia Constantin Popescu- prezentat în premieră mondială în Competiţia Festivalului de Film de la San Sebastian, 2017 şi câştigător al Premiului pentru Cel mai bun actor- Bogdan Dumitrache;

Soldaţii. Poveste din Ferentari (România, 2017), regia Ivana Mladenovic;

Dacii liberi (documentar, România, 2018)- proiectat în prezenţa co-regizoarei Monica Lăzurean-Gorgan şi

Cadoul de Crăciun (scurtmetraj, România, 2018), cu Ioana Flora şi Adrian Văncică în rolurile principale- proiectat în prezenţa regizorului Bogdan Mureşanu.

Cele şase  titluri propuse de curatorul de film Ludmila Cvikova pentru Competiţia de Lungmetraj ANONIMUL 15 sunt:

Disappearance, regia Ali Asgari, Iran- Qatar, 2017- prezentat în premieră mondială în cadrul Competiţiei Orizzonti la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia în 2017. Regizorul Ali Asgari a câştigat Premiul Ovidiu Bose Paştină pentru scurtmetrajul THE SILENCE, regizat împreună cu Farnoosh Samadi, la ANONIMUL 2017.

3/ 4 (Three Quaters), regia Ilian Metev, Germania- Bulgaria, 2017- recompensat cu Leopardul de Aur al secţiunii Cineasti Del Presente a Festivalului de Film de la Locarno, 2017;

Djon Africa, regia Filipa Reis şi João Miller Guerra, Portugalia, 2018- prezentat în premieră mondială în Competiţia Hivos Tiger a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam, 2018;

Nervous Translation, regia Shireen Seno, Filipine, 2018- câştigător al Premiului NETPAC la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, 2018;

Under the Tree, regia Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, Islanda- Danemarca- Polonia- Germania, 2017-  prezentat  în premieră mondială în Competiţia Orizzonti a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia în 2017.

Secretul fericirii, debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu este entry-ul românesc din Competiţia de Lungmetraj. Iniţial un spectacol de teatru după un text scris de Alexandru Popa şi pus în scenă tot de Vlad Zamfirescu la Godot Cafe Teatru, filmul urmăreşte doi prieteni care descoperă că fericirea unuia depinde de nefericirea celuilalt, pentru că resursele de fericire sunt limitate. Cu Teo Marton, Irina Velcescu şi Vlad Zamfirescu, Secretul fericirii  a fost prezentat în premieră mondială la TIFF 2018.

Vlad Zamfirescu este cunoscut publicului pentru rolurile sale din filmele "Stare de fapt",  "Italiecele", "Restul e tăcere" sau serialele HBO "In Derivă" şi "Rămâi cu mine". 

Cele şase titluri concurează pentru Trofeul Anonimul, acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe.

Peste 400 de scurtmetraje din 46 de ţări au fost înscrise pentru Competiţia de Scurtmetraj Internaţional şi Scurtmetraj Românesc ANONIMUL 15, selecţia acestora aparţinând criticului de film Ionuţ Mareş.

„Diversitatea, inclusiv geografică şi culturală, e importantă, cu atât mai mult cu cât cinema-ul este şi o deschidere spre alte lumi decât cele cu care suntem obişnuiţi. Însă asta nu înseamnă că am făcut în vreun fel rabat de la valoare în favoarea diversităţii. Dimpotrivă: originea atât de neaşteptată şi de amestecată a filmelor a venit de la sine, abia după cel mai important criteriu, care trebuie să fie întotdeauna calitatea discursurilor cinematografice propuse (originalitate + îndrăzneală).

Sper ca fiecare din cele 14 scurtmetraje internaţionale să vă surprindă! Competiţia românească are 12 filme. Este o selecţie care îmbină nume deja consacrate (în regia de scurtmetraj sau chiar în regia de lungmetraj) cu tineri şi foarte tineri cineaşti aflaţi la început de drum. O nouă tendinţă, reflectată şi în această selecţie, pare să fie dorinţa unor actori de a se lansa (şi) în regie. Şi o fac foarte promiţător” spune Ionuţ Mareş.

Competiţie Scurtmetraj Internaţional:

THE KNIFE SALESMAN, regia Jamie Helmer & Michael Leonard, Australia;

DENISE, regia Rossella Inglese, Italia;

I’M COLD MEAT, regia Romain Laguna, Franţa;

DRIVING LESSON, regia Jarno Lindemark, Finlanda;

RIDGELAND, regia Taylor MacDonald, SUA;

JODILERKS DELA CRUZ, EMPLOYEE OF THE MONTH, regia Carlo Francisco Manatad, Filipine- Singapore;

RETOUCH, regia Kaveh Mazaheri, Iran;

MIRAGE, regia Emiliano Granada Ortega, Spania;

A COLD SUMMER, regia Ji Qiaowei, China- Franţa;

LETTERS, regia Alexander Savarsky, Rusia;

MOTHER, regia Rodrigo Sorogoyen, Spania;

LIKE A GOOD KID, regia Arian Vazirdaftari, Iran;

NO MILEAGE, regia Jack Wake-Walker, Columbia;

ACCELERATE, regia Dian Weys, Africa de Sud.

Competiţie Scurtmetraj Românesc:

PESCĂRUŞUL, regia Alex Baciu şi Maria Popistaşu;

LAME DUCK, regia Cristian Bota;

MICHELANGELO, regia Anghel Damian;

APRILIE, VIS, regia Andrei Inizian;

LINIŞTE, regia Alex Iureş;

PRIMA LOVITURĂ, regia Peter Kerek;

8, regia Mihai Pârcălabu;

TOTUL E FOARTE DEPARTE, regia Emanuel Pârvu;

DATE NIGHT, regia Stela Pelin;

STRĂINUL, regia Alexandru Ranta;

EMIGRANŢII, regia Andra Salaoru;

MISTERUL UNUI CAZ SIMPLU, regia Vera Surăţel.

Cele 14 scurtmetraje internaţionale, respectiv cele 12 scurtmetraje românesti concurează pentru premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj străin şi Cel mai bun scurtmetraj românesc, acordate prin votul publicului.

Silva prezintă ediţia a 15-a a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, eveniment organizat de Fundaţia Anonimul şi Asociaţia FAMart.

Proiect cultural co-finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Uniunea Cineaştilor din România.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite