828 de milioane de dolari, o sumă record stabilită pentru colecţia miliardarului Rockefeller

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colecţia de artă pe care miliardarul american David Rockefeller şi soţia sa Peggy au scos-o la licitaţie a fost vândută pentru 828 milioane de dolari, stabilind un nou record pentru suma strânsă la vânzarea unei colecţii private de obiecte de artă.

Sumă record a fost strânsă după trei zile în care peste 1.500 de obiecte de artă, mobilier antic şi sculpturi au fost vândute la licitaţie de prestigioasa casă Christie's din New York. Ofertele au venit de pe întreg globul pentru obiectele din această colecţie care au inclus picturi semnate de artişti precum Claude Monet, Joan Miro, Paul Gaugin, Diego Rivera, Willem de Kooning şi Edward Hopper, potrivit agerpres.ro.

Colecţia Rockefeller a inclus lucrări de artă impresionistă, modernă şi clasică, iar licitaţia a reprezentat un eveniment major în domeniu, potrivit lui François de Ricqlès, preşedinte al Christie's France.

"Este cea mai mare colecţie de gen privată scoasă la licitaţie, moştenită de la generaţii precedente şi care reflectă pasiunea profundă a familiei Rockefeller pentru artă", a adăugat Ricqlès.

Suma obţinută în urma licitaţiei va fi folosită în interes caritabil.

Una dintre piesele principale ale colecţiei a fost un tablou de Pablo Picasso, "Fillette à la corbeille fleurie" (1905), evaluat la 100 de milioane de dolari. Tabloul, care nu a părăsit domiciliul newyorkez al proprietarilor vreme de 50 de ani, a fost expus la Paris în perioada 16 - 21 martie, alături de alte zece lucrări de artă, care vor fi apoi itinerate la Hong Kong, Los Angeles, Londra, Beijing, Shanghai.

Printre tablourile din expoziţie s-au numărat şi "La Rade de Grandcamp" (1885), de Georges Seurat, evaluat la 20 - 30 de milioane de dolari, "Lilas et rose" (1882), de Edouard Manet (7 - 10 milioane de dolari), "Tigre jouant avec une tortue" (1862), de Eugène Delacroix (5 - 7 milioane de dolari).

Din colecţia Rockefeller au mai făcut parte opere de Henri Matisse ("Odalisque couchée aux magnolias", 1923), Claude Monet ("Nymphéas en fleur", 1914), un bronz chinezesc din secolul al XVII-lea, evaluat la 600.000 de dolari, un serviciu de porţelan de Sèvres, din secolul al XIX-lea, evaluat la 250.000 de dolari.

François de Ricqlès a amintit cu această ocazie că familia Rockefeller, celebră pentru acţiunile sale filantropice, a ajutat la restaurarea casei natale a lui Louis Pasteur, a catedralei din Reims, afectată de bombardamente şi a castelelor Versailles şi Fontainebleau.

Bancherul american David Rockefeller, preşedinte al Chase Manhattan Corporation, a murit în 2017, la vârsta de 101 ani, iar soţia acestuia, Margaret "Peggy", cu care s-a căsătorit în 1940, a decedat în 1996. În momentul în care a murit, averea lui David Rockefeller era estimată la 3,3 miliarde de dolari.

David Rockefeller, directorul Chase Manhattan Bank, care a decedat în luna martie 2017 la vârsta de 101 ani, era ultimul nepot al legendarului magnat al petrolului John D Rockefeller, care a decedat în 1937 în vârstă de 97 de ani. Bancherul David Rockefeller şi soţia sa erau renumiţi pentru donaţiile în valoare de sute de milioane de dolari făcute în folosul artei, medicinei şi educaţiei.

Muzeul de artă modernă din New York, Universitatea Harvard şi Universitatea Rockefeller se numără printre instituţiile care ar urma să beneficieze de sumele strânse ca urmare a vânzării colecţiei de artă Rockefeller.

Precedentul record privind suma rezultată la vânzare la licitaţie a unei colecţii private de artă era de 484 milioane de dolari şi a rezultat la finalul vânzării colecţiei designerului francez Yves Saint Laurent în 2009.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite