„4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, de Cristian Mungiu, în top 100 cele mai bune filme într-o limbă străină, realizat de BBC. Care este filmul care a ocupat primul loc

„4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, de Cristian Mungiu, în top 100 cele mai bune filme într-o limbă străină, realizat de BBC. Care este filmul care a ocupat primul loc

Regizorul Cristian Mungiu

Filmul lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” a fost inclus într-un top realizat de BBC care include 100 cele mai bune filme din întreaga lume, în altă limbă decât engleza. De realizarea clasamentului s-au ocupat 209 critici, din 43 de ţări.

Ştiri pe aceeaşi temă

Filmele din topul BBC sunt realizate de 67 de regizori din 24 de ţări din întreaga lume, în 19 limbi. Franceza poate revendica statutul de „limbă internaţională a cinema-ului aclamat”, cu 27 de filme selectate. Este urmată de mandarină, cu 12 filme, iar apoi de italiană şi japoneză, fiecare cu 11.

„La celălalt capăt al scării, câteva limbi au fost reprezentate doar de câte un film, precum belarusă (Come and See), română (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile) şi wolof (limbă vorbită în Senegal, Gambia şi Mauritania) (Touki Bouki)”, mai scrie bbc. 

Filmul regizat de Cristian Mungiu este pe locul 47 în clasament. 

Dacă există ceva dezamăgitor cu privire la listă acela este numărul mic de filme regizate sau co-regizate de femei, consideră cei de la televiziunea britanică. Doar patru dintre cele 100 de filme sunt regizate de femei, în ciuda faptului că dintre criticii care au întocmit topul, 94 sunt femei. 

În primul loc al topului se află „Seven Samurai”, regizat de Akira Kurosawa, un film „iubit de criticii de pretutindeni...cu excepţia celor din Japonia”. Filmul lui Kurosawa nu a fost inclus între filmele apreciate de cei şase critici japonezi care au participat la realizarea topului. 

”Seven Samurai” spune povestea unui bătran samurai care în urma rugăminţii unor săteni, decide să îi apere de bandiţi. AAcesta adună alţi şase samurai care să îl ajute şi, împreună, îi învaţă pe cei din sat cum să se apere singuri. Punctul culminant al filmului este cel al unei lupte când 40 de bandiţi atacă satul. 
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările