23 de producţii cinematografice recente, în programul ediţiei din acest an a Zilelor Filmului German

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din „Colonia“, filmul de deschidere
Imagine din „Colonia“, filmul de deschidere

Vineri, 4 noiembrie, începând cu ora 19.00, la Cinemateca Eforie are loc deschiderea celei de-a XI-a ediţii a Zilelor Filmului German, un eveniment de marcă al Goethe-Institut, care îşi propune familiarizarea publicului cinefil din capitală cu cele mai recente producţii cinematografice germane.

La eveniment, participă: Evelin Hust – directoarea Goethe-Institut, organizatorul evenimentului, şi Mihai Fulger – critic de film, selecţionerul ediţiei din acest an.

Anul acesta, iubitorii de film din Bucureşti au ocazia de a viziona, de-a lungul a şapte zile (4-10 noiembrie), 23 de producţii cinematografice recente, filme de o mare diversitate tematică şi stilistică.


Filmul proiectat în deschiderea ediţiei din acest an a Festivalului este „Colonia”, în regia lui Florian Gallenberger – un film tulburător despre abuzurile puterii şi istoriei, îndoctrinare şi manipulare, limitele credinţei şi supunerii, dar şi despre puterea de sacrificiu în numele iubirii, cu o distribuţie impresionantă, avându-I pe Emma Watson, Daniel Brühl şi Michael Nyqvist în rolurile principale.

Pelicula este o captivantă poveste fictivă derulată pe fundalul real al Coloniei Dignidad, o aşezare fondată în 1961, în sudul Republicii Chile, de către o sectă germană. În 1973, în zilele când izbucnea puciul militar al lui Augusto Pinochet împotriva lui Salvador Allende, tânărul fotograf german (Daniel Brühl) ajunge să fie încarcerat în beciurile Coloniei, iar iubita sa (Emma Watson) va porni în căutarea lui – prilej cu care aflăm detalii despre istoria înfiinţării Coloniei şi neştiute complicităţi  diplomatice.

„Filmul aduce o parte a istoriei Germaniei, din nou, în atenţia opiniei publice. O altă calitate a filmului este şi faptul că devine tot mai dramatic, cu cât ies la iveală datele reale ale poveştii: la baza scenariului au stat numeroase istorisiri ale martorilor oculari. […] În primul rând, filmul ne face să devenim conştientizăm de faptul că, dincolo de lumea noastră central-europpeană, încă atât de comfortabilă, există oameni care sunt puşi să aleagă între totul sau nimic. Există momente în care lasă-că-mai-vedem nu mai este de ajuns”, nota în 2015, la lansarea peliculei, criticul de film Anne Haeming, în „Der Spiegel”.

Filmul poartă semnătura lui Florian Gallenberger, regizor, scenarist şi producător de film, una dintre tinerele speranţe ale cinematografiei germane de astăzi – în timp ce era student al Academiei de televiziune şi film din München, a filmat, printre altele, cu Wim Wenders documentarul „Die Gebrüder Skladanowsky“, premiat la Montreal cu Premiul pentru cel mai bun film documentar. Şi producţiile sale ulterioare au fost răsplătite cu numeroase premii, printre care, în 2001, Oscarul pentru scurtmetrajul „Quiero ser” şi, în 2004, Premiul de film bavarez pentru „Schatten der Zeit”.

Proiecţia durează 110 minute. Filmul este subtitrat în limba română, iar publicul vizat este cel de peste 15 ani.

Cea de a XI-a ediţie a Zilelor Filmului German la Bucureşti are loc în perioada 4-10 noiembrie 2016, la Cinemateca Eforie (filmele pentru copii sunt difuzate în parteneriat cu KINOdiseea). Preţul biletelor este de 10 lei, însă există şi posibilitatea abonamentelor: 4 intrări à 8 lei, total 32 lei. Abonaţii Cinematecii Eforie beneficiază de tarife reduse. Programul casei de bilete este zilnic, între orele 14-20.

Ultima proiecţie are loc în Club Control (joi, 10 noiembrie, de la ora 21.00), eveniment la care intrarea este gratuită. În Club Control va avea loc proiecţia filmului „Moarte hipioţilor!! Trăiască punk-ul!“, scris şi regizat de Oskar Roehleravând, urmată de concertul trupei germane Jolly Goods.

„Făcând o radiografie rapidă a legaturilor mele cu Germania, legături cinematografico-afective, cred totuşi că cel mai important e începutul. Prima mea întâlnire cu Berlinul a fost… prima mea participare la un festival de film în afara României. […] Dacă mă uit la cum s-au adunat lucrurile de-a lungul timpului, constat că am mulţi prieteni cineaşti, producători de film, agenţi de vânzări din toată lumea, dar cei mai mulţi dintre aceştia sunt germani. Foarte multe din aceste prietenii au pornit la Berlinale, la Conecting Cottbus, în cadrul programului Nipkow. Singura imagine de film din biroul meu e un afiş al filmului lui Wim Wenders «Der Himmel uber Berlin», nu ştiu de unde-l am, de când îl am, e acolo, în faţa mea, zi de zi.” Producătoarea Ada Solomon

Pe 4 noiembrie, debutează cea de a XI-a ediţie a Zilelor Filmului German, un eveniment organizat de Goethe-Institut şi devenit un punct de referinţă în agenda culturală a capitalei.

Timp de şapte zile, până pe 10 noiembrie, iubitorii de film din Bucureşti au ocazia să vizioneze nu mai puţin de 23 de filme recente (12 lungmetraje şi 11 scurtmetraje). O selecţie care se remarcă în primul rând prin noutate, fiind vorba despre pelicule produse în ultimii doi ani, 2015 şi 2016, dar şi printr-o impresionantă diversitate stilistică şi tematică: drame, comedii, producţii thriller şi horror, filme cu şi despre copii, filme cu tematică politică şi socială, până la filme clasice, precum prima producţie sonoră a marelui cineast şi inovator al cinematografiei germane şi mondiale Fritz Lang: „M: Un oraş îşi caută ucigaşul”.

Zilele Filmului German
„Principalul criteriu al selecţiei a fost, fără doar şi poate, cel estetic. Am vrut să le oferim spectatorilor români cele mai valoroase filme germane din ultimul an şi ceva. Pe lângă criteriul artistic, m-a interesat şi diversitatea producţiilor prezentate. Cinematografia germană este foarte bogată – în jur de 200 de premiere de lungmetraj pe an –, foarte variată şi foarte dinamică. Am încercat să le oferim spectatorilor români o imagine cât mai apropiată de ceea ce reprezintă cinematografia germană de azi”, a declarat criticul de film Mihai Fulger, selecţionerul ediţiei din acest an.   La rândul său, Evelin Hust, directoare Goethe-Institut Bukarest, organizatorul evenimentului, confirmă: „La ediţia din acest an a Zilelor Filmului German, aveţi ocazia să vă faceţi o imagine asupra cinematografiei germane de azi, deoarece selecţionerul din acest an, criticul de film Mihai Fulger, a aşezat în portofoliul evenimentului cele mai interesante producţii cinematografice germane recente.”

Organizatorii Zilelor Filmului German le dau întâlnire în acest an cinefililor la Cinemateca Eforie. Filmele cu şi despre copii, prezentate în cadrul KINOdiseea (10-20 noiembrie), sunt: „Norocul îi ajută pe cei curajoşi”, de Norbert Lechner, şi „Aventurile lui Nelly”, de Dominik Wessely – cel din urmă, filmat în cea mai mare parte în Transilvania.

Ultima proiecţie va avea loc într-un spaţiu diferit: pe 10 noiembrie, în Control Club, organizatorii vor difuza cunoscutul film al lui Oskar Roehler despre muzica underground a Berlinului de Vest din anii ’80, în care apar, printre alţii, Blixa Bargeld şi Nick Cave: „Moarte hipioţilor!! Trăiască punk-ul!”. Vizionarea filmului va fi urmată de concertul trupei Jolly Goods (Germania).

În deschiderea oficială a ediţiei, organizatorii au optat pentru un film cu impact emoţional, dar mai ales cu un puternic mesaj politic: „Colonia” (2015), care îi are ca protagonişti pe cunoscuţii Emma Watson şi Daniel Brühl – un „historic romantic thriller” regizat de Florian Gallenberger (laureat, în 2016, cu Premiul Oscar pentru „Cel mai bun scurt metraj live-action”). Vor urma o serie de producţii puternic ancorate în viaţa socială, unele având la bază poveşti reale – dramele „Babai”, de Visar Morina, şi „Freistatt”, de Marc Brummund –, precum şi „Fukushima, mon amour”, de Doris Dörrie, şi „Fado”, de Jonas Rothlaender. Programul include şi o seară dedicată producţiilor thriller şi horror, pentru care au fost alese filmele „Noi, monştrii”, de Sebastian Ko, şi „Sibylle”, de Michael Krummenacher.

Zilele Filmului German includ, ca de obicei, şi o selecţie de filme scurte, de data aceasta fiind vorba despre programul „Short Export 2016”, pus la dispoziţie de Bundesverband Deutscher Kurzfilm. Programul conţine un Top 10 al celor mai bune „German Shorts”, cărora criticul de film Mihai Fulger le-a mai adăugat o producţie prezentată anul acesta la Festivalul de Film de la Berlin: „A Quiet Pace”, de Ronny Dörfler.

Detalii despre programul ediţiei din acest an a Zilelor Filmului German, pe pagina Goethe-Institut (www.goethe.de/bukarest/), precum şi pe pagina de Facebook a proiectului.

Horror stilizat în stilul lui Stanley Kubrick şi Dario Argento, la filmele de gen din cadrul ZFGXI

Zilele Filmului German

Programul ediţiei din acest an a Zilelor Filmului German include două thrillere, semnate de doi regizori ajunşi la cel de al doilea lung metraj. Este vorba despre „Noi, monştrii”, de Sebastian Ko, şi de „Sibylle”, de Michael Krummenacher, două pelicule pe care iubitorii de film din capitală le pot urmări sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 18.00, respectiv ora 20.00, la Cinemateca Eforie.

„În ultimii ani, tinerii regizori germani sunt atraşi tot mai mult de filmele din zona horror & thriller, în ciuda greutăţilor financiare întâmpinate de astfel de producţii. Deşi au la dispoziţie bugete modeste, aceşti regizori au avantajul de a nu fi rutinaţi şi mai ales de a fi dornici de experimente şi inovaţii”, notează criticii de la Süddeutscher Rundfunk.

Filmul lui Sebastian Ko este un thriller preponderent realist, cu premise narative de dramă a unei familii în disoluţie, dar care capătă pe parcurs surprinzătoare accente de comedie neagră. Ce este corect, ce este fals? Ce mijloace avem voie să folosim pentru a ne apăra familia şi de ce suntem în stare în astfel de situaţii, aflăm din thrillerul semnat de Sebastian Ko. Pelicula ne propune să ne întrebăm cât de departe suntem dispuşi să mergem pentru copii noştri şi oferă totodată un răspuns absolut tulburător.

Lansat în 2015, filmul a obţinut şapte premii, inclusiv la „International Film Festival Reykjavik“ (2015) şi la „International Film Festival Shanghai“ (2015), devenind astfel filmul german recent cu cele mai multe premii pentru regie.

Declarat de critica germană o adevărată surpriză, „Sibylle”, filmul de debut lui Michael Krummenacher, este un thriller psihologic, pendulând între simbolic şi supranatural, ale cărui note de horror stilizat amintesc de Dario Argento şi Stanley Kubrick. O peliculă în care realitatea de zi cu zi face loc unei lumi imaginare, ameninţătoare, în care protagonista, arhitecta Sibylle, se pierde sub privirile noastre. Aflată în concediu în Italia, acesta este martora unei sinucideri, întâmplare care o marchează. În scurt timp, Sybille ajunge să se identifice tot mai mult cu tânăra care s-a sinucis, alunecând într-o psihoză fără ieşire. Chiar de la început – un stuntshow plin de adrenalină în care privitorii sunt catapultaţi – până la finalul deschis, zguduitor, suntem nevoiţi să acceptăm existenţa irealului. Jocul precis al lui Anne Ratte Polle în rolul lui Sybille contribuie hotărâtor la reuşita filmului.

Cea de a XI-a ediţie a Zilelor Filmului German are loc în perioada 4-10 noiembrie, la Cinemateca Eforie (ultima proiecţie, în Control Club), un eveniment organizat de Goethe-Institut şi devenit un punct de referinţă în agenda culturală a capitalei. Timp de şapte zile, până pe 10 noiembrie, iubitorii de film din Bucureşti au ocazia să vizioneze nu mai puţin de 23 de filme recente (12 lungmetraje şi 11 scurtmetraje).

Zilele Filmului German

PROGRAM Zilele Filmului German. Ediţia a XI-a

VINERI, 4 NOIEMBRIE – DESCHIDEREA FESTIVALULUI

 Ora 19.00

COLONIA DIGNIDAD – ES GIBT KEIN ZURÜCK

Colonia, Regie: Florian Gallenberger (Durata: 110 min. / An: 2015 / N 15)

Un film tulburător plasat la graniţa dintre dramă romantică şi thriller politic, despre abuzurile puterii şi istoriei, îndoctrinare şi manipulare, limitele credinţei şi supunerii, dar şi despre puterea de sacrificiu în numele iubirii. Filmul impresionează şi prin distribuţia multinaţională de top (cu Emma Watson, Daniel Brühl şi Michael Nyqvist în prim-plan).

SÂMBĂTĂ, 5 NOIEMBRIE

Sâmbătă e seara filmului de gen. Note de horror stilizat ce amintesc de Dario Argento şi Stanley Kubrick. O seară plină de suspans şi răsturnări de situaţie imprevizibile, care dovedeşte că în cinematografia germană se produc şi filme de gen notabile.

Ora 18.00

Wir Monster

Noi, monştrii; Regie: Sebastian Ko (Durata: 95 min. / An: 2015 / AP 12)

Ora 20.00

Sibylle

Regie: Michael Krummenacher (Durata: 86 min. / An: 2015 / AP 12)

DUMINICĂ, 6 NOIEMBRIE

Programul „Short Export 2016” le propune cinefililor zece producţii recente foarte variate, de la filme de ficţiune, animate sau live action, la filme experimentale. Bonus: „A Quiet Place”, film inclus anul acesta în secţiunea Berlinalei dedicată tinerelor talente ale cinematografiei germane.

Ora 16.00

SHORT EXPORT 2016

Program de scurtmetraje (Durata: 96 min. / An: 2016 / AP 12)

A Quiet Place

Regie: Ronny Dörfler (Durata: 24 min. / An: 2016 / AP 12)

Ora 19.00

DEADWEIGHT

Regie: Axel Koenzen (Durata: 88 min. / An: 2016 / AP 12)

LUNI, 7 NOIEMBRIE

Seară dedicate lui Fritz Lang, unul dintre cei mai importanţi inovatori ai limbajului cinematografic, de la a cărui dispariţie se împlinesc, anul acesta, 40 de ani.  

Ora 18.00

Fritz Lang

Regie: Gordian Maugg (Durata: 104 min. / An: 2016 / N 15)

Ora 20.00

M – Eine Stadt sucht einen Mörder

M: Un oraş îşi caută ucigaşul, Regie: Fritz Lang (Durata: 117 min. / An: 1931 / N 15)

MARŢI, 8 NOIEMBRIE

Marţi este ziua dramelor de maturizare. Cei doi tineri protagonişti ai lungmetrajelor de debut din program au de depăşit obstacole uriaşe pentru a regăsi căldura căminului, alături de părinţii iubiţi.

Ora 18.00

BABAI

Regie: Visar Morina (Durata: 104 min. / An: 2015 / AP 12)

Ora 20.00

FREISTATT

Regie: Marc Brummund (Durata: 104 min. / An: 2015 / AP 12)

MIERCURI, 9 NOIEMBRIE

Miercuri este ziua incursiunilor în culturi mai mult sau mai puţin exotice. Inevitabil, protagoniştii celor două filme sunt profund transformaţi de timpul petrecut în lumi diferite de cea a lor.

Ora 18.00

Grüsse aus Fukushima

Fukushima, mon amour, Regie: Doris Dörrie (Durata: 108 min. / An: 2016 / AP 12)

Ora 20.00

Fado

Regie: Jonas Rothlaender (Durata: 101 min. / An: 2016 / AP 12)

JOI, 10 NOIEMBRIE

Zilele Filmului German 2016 se încheie triumfal cu „Moarte hipioţilor!! Trăiască punk-ul!”, scris şi regizat de Oskar Roehler, peliculă care are story-ul plasat în Berlinul de Vest al deceniului nouă, cu efervescenta sa viaţă cultural-artistică, din care apar pe ecran figuri legendare precum Blixa Bargeld, Nick Cave şi Rainer Werner Fassbinder.

Program pentru copii în cadrul festivalului Kinodiseea

Ora 14.00

Ente Gut! Mädchen allein zu Haus

Norocul îi ajută pe cei curajoşi, Regie: Norbert Lechner (Durata: 95 min. / An: 2016 / AG)

Ora 16.00

Nellys Abenteuer

Aventurile lui Nelly, Regie: Dominik Wesseley (Durata: 90 min. / An: 2016 / AG)

CLUB CONTROL (str. Constantin Mille nr. 4). Intrarea gratuită.

Ora 21.00

Tod den Hippies!! Es lebe der Punk!

Moarte hipioţilor!! Trăiască punk-ul!, Regie: Oskar Roehler (Durata: 105 min. / An: 2015/ AP 12)

CONCERT JOLLY GOODS (Germania) / **N15 (nerecomandat minorilor sub 15 ani)  //  AP 12 (acordul părinţilor pentru copiii sub 12 ani)  //  AG (audienţă generală)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite