10 momente din filmele regizorului Federico Fellini

10 momente din filmele regizorului Federico Fellini

Federico Fellini  FOTO: Taste of Cinema

De-a lungul celor aproape 50 de ani de carieră, Federico Fellini a câştigat mai multe premii, printre ele un trofeu Palme d'Or pentru „La Dolce Vita“, iar patru dintre peliculele regizate de el au fost distinse cu Oscarul la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină“. Fellini a murit la 73 de ani, pe 31 octombrie 1993, în urma unui infarct.

Ştiri pe aceeaşi temă

Federico Fellini, unul dintre marii regizori ai secolului trecut, s-a născut în 1920, în oraşul italian Rimini. Urbano, tatăl lui, dintr-o familie de ţărani şi mici arendaşi, a luat-o de soţie, în 1918, pe Ida Barbiani, fiica unor comercianţi. Au locuit împreună cu Federico la Rimini, până când acesta s-a mutat la Roma, după liceu. De la unul dintre autorii biografiei lui aflăm că Fellini nu se dădea în vânt după şcoală şi că obişnuia să chiulească. În 1939, ca să le facă pe plac părinţilor, s-a înscris la Facultatea de Drept a Universităţii din Roma, însă nu s-a dus la cursuri. 
 
A lucrat pentru scurtă vreme ca reporter, după care a început să scrie scheciuri pentru radio. Şi aşa au venit din ce în ce mai multe propuneri de colaborare. La 23 de ani Fellini, ulterior regizor şi scenarist, s-a căsătorit cu actriţa Giulietta Masina, protagonista mai multor filme de-ale lui. 
 
Printre cele mai cunoscute şi apreciate pelicule semnate de Fellini se numără „La Dolce Vita“, „8½“, „La Strada“, „Nopţile Cabiriei“, „Satyricon“ şi „Amarcord“. 
 
 
 

 
 
 

 

   

   

 

   


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările