stiri despre youtube

Un scenariu este o construcţie ipotetică. Se bazează pe datele existente în momentul construirii lui. Date ce se pot modifica în săptămânile ce urmează, mai ales în contextul adus de pandemie. Concluzia scenariului este că USR PLUS va arbitra formarea noului guvern, posibil cu condiţii foarte dure şi greu de acceptat. Dar o variantă de construire a unei majorităţi parlamentare, alta decât PNL-USR PLUS, nu pare să existe în acest moment.

acum 1 ora · comentarii (18)

În cele ce urmează, vom analiza recenta activizare a comunicării publice a Federaţiei Ruse privind subiectul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, programate pentru 1 noiembrie, pe baza a câteva materiale din presa şi blogosfera de la Chişinău, încercând să arătăm ramificaţiile locale ale acţiunilor Moscovei şi cum se constituie unii politicieni moldoveni pro-Igor Dodon în agenţi ruşi.

acum 2 ore · comentarii (2)

„Iadul femeilor”, „Acesta este un război”, „Bine aţi venit în Gilead” (o trimitere către statul distopic imaginat  de M. Atwood în „Povestea sluijitoarei”), „Aveţi mâinile pline cu  sânge” sunt doar câteva dintre mesajele polonezelor care protestează împotriva unui stat imoral, sadic şi pregătit să îşi instituie monopolul asupra corpurilor femeilor.

acum 19 ore · comentarii (62)

Anul 2020 a devenit reper pentru istoria umanităţii din motive medicale, iar faptul că tot acum au loc alegerile prezidenţiale în Statele Unite face ca borna deceniului II să fie importantă şi din motive politice. Anii-reper în istoria umanităţii au însă conotaţii extinse, ceea ce obligă la o minimă examinare a perspectivelor viitorului, iar o primă perioadă de analiză este aceea a unui deceniu.

acum 22 ore · comentarii (4)

Ne apropiem de primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova de duminică, 1 noiembrie. Cum toate sondajele de opinie şi comentatorii apreciază certitudinea relativă a turului doi de scrutin – va avea loc pe 15 noiembrie între Maia Sandu şi Igor Dodon – se ridică întrebarea de ce să se ducă votanţii la urne în primul tur?

„Statele suportă diferit măsurile de risc şi sancţiunile, e un efect de naţionalizare şi autonomizare, într-un fel separatist, împotriva visului european. Văd cum vechile graniţe şi graniţele din interiorul graniţelor reapar ca nişte nervuri, împânzind harta Europei. Şi apoi chiar dacă vom circula pe străzi, trebuie să fim conştienţi că zidurile şi barierele, sau distanţele, s-au mutat undeva, înapoia pielii.”

acum 19 ore · comentarii (1)

Duminică, 1 Noiembrie 2020, în Republica Moldova se vor desfăşura alegerile prezidenţiale. Dintre cei 8 candidaţi înscrişi în cursa electorală, în turul doi al alegerilor, în 15 Noiembrie, vor intra Maia Sandu şi Igor Dodon. Datorită diferenţei reduse dintre cei doi candidaţi, fiecare vot este foarte important. Iar sutele de mii de moldoveni din străinătate pot decide cine va fi viitorul preşedinte al Republicii Moldova.

acum 21 ore · comentarii (7)

La cei 79 de ani ai săi, fostul şef al guvernului de la Chişinău se regăseşte la masa sa de scris, unde se confesează, celor interesaţi, în rânduri dense în informaţii, viziuni surprinzătoare şi amintirea unor clipe din trecutul său, care confirmă cât de mari au fost presiunile imperiale estice asupra trăitorilor din republicile foste sovietice, obligaţi să ţină fruntea în pământ, pentru a trăi.

acum 24 ore · comentarii (28)

În colecţia „Cărţi esenţiale”, consacrată de Editura Hoffman literaturii române de ieri şi de azi (colecţie realizată inspirat împreună cu un post de televiziune şi un cotidian, iniţiativă despre care vom mai vorbi), a apărut de curând un nou roman, semnat de laureatul Premiului Academiei, Ştefan Mitroi, sub titlul „Tatăl fiilor mei”,

Modifică Setările