Stiri despre yalta

  14 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război!

  Problema României nu mai este doar dacă va fi sau nu război în Ucraina. Pentru că cele patru runde de discuţii între ruşi şi occidentali au încurajat Moscova să-şi expliciteze pretenţiile. Ultimatumul privind sfera de influenţă a Rusiei – căci asta înseamnă aşa-zisele garanţii de securitate – vizează nu doar Ucraina, ci şi România şi Bulgaria.

 • VIDEO Dezbatere „Historia“: 75 de ani după Yalta. Cine conduce lumea?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Dezbatere „Historia“: 75 de ani după Yalta. Cine conduce lumea?

  Acum 75 de ani, cei trei mari lideri ai Naţiunilor Unite, Roosevelt, Churchill şi Stalin se întâlneau la Yalta, în Peninsula Crimeea pentru a defini modul în care va arăta lumea după încheierea Războiului. Cei trei aveau interese diferite, iar Stalin a ştiut foarte bine să profite şi să-şi impună punctele de vedere. Ordinea mondială stabilită atunci avea să dureze zeci de ani, iar lumea va trăi în realităţile unei noi confruntări, Războiul Rece.

 • Yalta: Trădarea Occidentului?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Yalta: Trădarea Occidentului?

  Acum 74 de ani zarurile au fost aruncate pentru România şi celelalte ţări din estul şi centrul Europei, după o săptămână de negocieri între Stalin, Churchill şi Roosevelt, pe ţărmul Crimeei. Cei trei lideri ai coaliţiei antihitleriste au trasat ordinea postbelică, împărţindu-şi sferele de influenţă. România a fost abandonată de partea rea a păcii ce se profila. Puteam avea, însă, altă soartă?

 • Pericolul fracturii
euro-atlantice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pericolul fracturii euro-atlantice

  De ce au devenit unii lideri europeni virulent antiamericani, acum, cînd se resimt pregnant efectele retragerii Americii din lume? De ce îşi manifestă antiamericanismul tocmai cînd Europa e prinsă în cleştele putinismului şi islamismului? Ce consecinţe poate avea concubinajul cu liderii autoritari din vecinătate asupra coeziunii europene, deja şubrede? Care va fi impactul asupra credibilităţii UE, nu doar în lume, ci în faţa propriilor cetăţeni?

 • Istoric rus: Kremlinul visează la o nouă Yalta
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Istoric rus: Kremlinul visează la o nouă Yalta

  Potrivit unui istoric rus, „Kremlinul visează la o nouă Yalta“. Această declaraţie a fost făcută în timpul unei dezbateri organizate la începutul ceremoniilor ce marchează 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, care vor culmina cu o paradă militară în Moscova, pe 9 mai.

 • Yalta după 70 de ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Yalta după 70 de ani

  S-a vorbit foarte puţin anul acesta despre Yalta. Numărul celor ce au fost dispuşi să îşi amintească că s-au împlinit 70 de ani de la Conferinţa din februarie 1945 la care au participat liderii SUA, ai URSS şi ai Angliei, conferinţă la capătul căreia au fost stabilite sferele de influenţă şi viitorul Europei pentru cel puţin 45 de ani, a fost extrem de redus.

 • Dezbatere „Historia”: 70 de ani de la conferinţa de la Yalta. „Frustrarea Regelui Mihai este normală. Fuseserăm vânduţi pe un şerveţel“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere „Historia”: 70 de ani de la conferinţa de la Yalta. „Frustrarea Regelui Mihai este normală. Fuseserăm vânduţi pe un şerveţel“

  În această lună se împlinesc 70 de ani de la conferinţa de la Yalta, 4-11 februarie 1945, întâlnire care a schimbat lumea. Care au fost deciziile luate atunci? În ce mod au afectat România? La aceste întrebări, dar şi la multe altele au răspuns istoricii Dan Falcan şi Manuel Stănescu, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”.

 • Uluitoare
prezicere politică: viitorul Conferinţei de la Yalta
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Uluitoare prezicere politică: viitorul Conferinţei de la Yalta

  Există în lume câteva cluburi politice de foarte înalt nivel, cu existenţă discretă, acolo unde se dezbat nu evenimentele zilei, ci teoria jocurilor. Se fac nu previziuni, ci se definesc scenarii, adeseori contradictorii şi de aceea supuse dezbaterilor, privind dezvoltările posibile ale relaţiilor geopolitice mondiale şi implicaţiile asupra sectoarelor militar, de securitate, economic, social...

 • Noul Aranjament Global: se pun mesele, se aduc
scaunele...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noul Aranjament Global: se pun mesele, se aduc scaunele...

  La Yalta au fost desenate (la propriu) sferele de influenţă, s-a decis cine va domni peste cine şi care vor fi limitele teritoriale precise peste care avea să se exercite puterea noilor stăpâni ai lumii. A fost un calcul pragmatic şi cinic, cel care avea să stea la baza tuturor jocurilor ulterioare, la fel de pragmatice şi cinice, în lumea bi-polară ruso-americană.

 • Cum a ajuns Europa de Est sub talpa lui Stalin
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a ajuns Europa de Est sub talpa lui Stalin

  La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Europa de Est, cu largul concurs al Marii Britanii şi SUA, a  intrat timp de aproape 50 de ani în sfera de influenţa a URSS-ului. În cartea sa „Diplomacy”, istoricul american Henry Kissinger, fost Secretar de Stat, scrie că adevăratul lider al coaliţiei Naţiunilor Unite din timpul celui de-al Doilea Război Mondial n-a fost Roosevelt, ci Stalin.

Modifică Setările