Stiri despre vietile scriitorilor romani

  6 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Dimitrie Anghel, poetul damnat ,,al florilor“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dimitrie Anghel, poetul damnat ,,al florilor“

  Sensibilul scriitor era de o gelozie sălbatică, murind în urma unei tentative de sinucidere după ce-şi împuşcase soţia. „Femeia fatală“, Natalia Negru, a stat la originea morţii a doi importanţi scriitori români: poeţii Şt.O. Iosif şi Dimitrie Anghel, legaţi până la un punct de o frumoasă prietenie.

 • Emil Botta, măştile geniului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Emil Botta, măştile geniului

  Personaj fascinant al culturii române, Emil Botta este atât unul dintre marii poeţi ai literaturii noastre, cât şi un actor cu totul special, interpret al unor roluri tulburătoare. Fiecare apariţie în cinema a marelui actor avea o forţă remarcabilă şi era de neuitat, indiferent de întinderea rolului sau de valoarea filmului respectiv.

 • Moartea lui Mihail Sebastian
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Moartea lui Mihail Sebastian

  Într-o zi oarecare din 1945, tânărul scriitor îşi pierde viaţa într-un accident mortal. Marţi, 29 mai 1945,  pe la ora 14.00, scriitorul, gazetarul şi profesorul Mihail Sebastian, în vârstă de 38 de ani, se duce spre Universitatea Liberă Democratică din Bucureşti.

 • Panait Istrati şi sinuciderea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Panait Istrati şi sinuciderea

  La 3 ianuarie 1921, Istrati plănuia să-şi pună capăt zilelor. Încercarea nereuşită l-a apropiat de Romain Rolland, care avea să-l ajute în carieră. „Am suferit prea mult pentru o iluzie de neiertat, ca să nu mă pedepsesc cu moartea“, scria Istrati în epistola găsită în buzunarul său, după tentativa de sinucidere.

 • Lucian Blaga, „duşman al poporului“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lucian Blaga, „duşman al poporului“

  În viziunea Securităţii, lucrările scriitorului aveau „un conţinut duşmănos“, iar teoriile sale luptau „împotriva artei şi literaturii progresiste“. „M-a apucat în timpul din urmă o nerăbdare, şi teama să nu se întâmple ceva cu mine, să nu rămână opera neterminată“, îi scria Blaga fiicei sale, Dorli, în 1953.

 • Slavici – antisemitism, filogermanism şi închisoare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Slavici – antisemitism, filogermanism şi închisoare

  Unul dintre marii clasici ai literaturii române a avut şi aspecte biografice mai neplăcute, puţin cunoscute în prezent. Antisemitismul virulent al scriitorului bănăţean l-a făcut să aibă un paragraf consistent şi în raportul despre Holocaust al lui Elie Wiesel.