Stiri despre vartan arachelian

  29 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • De ziua lui Adrian Păunescu, despre Prietenie*
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ziua lui Adrian Păunescu, despre Prietenie*

  Vartan Arachelian: „Cineva care, poate, aşa cum cândva Tudor Vianu avea să observe într-o carte memorabilă, Arta prozatorilor români, va scrie una despre portretistică la scriitorii autohtoni, ar trebui să vă situeze la loc de frunte; numai că portretistica a fost pierdută pe drumul urmat de istoria noastră literară.

 • Un tablou al ipocriziei generalizate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un tablou al ipocriziei generalizate

  Am citit în ceea ce pentru mine înseamnă un timp record, adică mai puţin de două zile, o carte voluminoasă. Are vreo 700 de pagini, se cheamă „Jurnalul unui personaj controversat. Rememorări provocate de Vartan Arachelian“, îi aparţine lui Dinu Săraru şi a apărut în anul 2019 la editura bucureşteană „RAO“.

 • A fost odată...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A fost odată...

  În recent lansatul „Jurnalul unui personaj controversat – rememorări provocate de Vartan Arachelian“ un capitol se intitulează „Amintirile care ne vor troieni cu drag“.

 • Despre prietenie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre prietenie

  Spaţiul relaţiilor interumane din lumea scriitorilor şi artiştilor a fost întotdeauna şi rămâne dominat de amiciţie, care este ca zăpada mieilor primăvara, se topeşte cât ai clipi din ochi.

 • În căutarea adevărului despre Aristide Buhoiu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  În căutarea adevărului despre Aristide Buhoiu

  Cartea „Istoria unei supravieţuiri - Televiziunea, Aristide Buhoiu şi Securitatea“ (Editura RAO, Bucureşti) scrisă de Vartan Arachelian şi apărută în 2018, mi se pare una extrem de bizară.

 • „Supărările“ lui Zaharia Stancu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Supărările“ lui Zaharia Stancu

  Zaharia Stancu atunci când era preşedinte la Uniunea Scriitorilor şi se supăra - fiindcă „se lăsa” uşor supărat -  şi se afla în birou, începea să strige să-l audă cât mai multă lume:

 • Jurnalul – pagini adăugate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Jurnalul – pagini adăugate

  Revăzând – a câta oară ?! – paginile Jurnalului unui personaj controversat provocat de Vartan Arachelian, în vederea intrării la tipar, am „reuşit” să adaug noi pagini izvorâte din nevoia de a face cât mai limpezi şi cât mai corecte amintirile unor episoade din biografia mea ajunsă ca o raniţă burduşită de viaţă.

 • Alte noi amintiri provocate de Vartan Arachelian
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alte noi amintiri provocate de Vartan Arachelian

  V.A. Un personaj nemaipomenit, într-adevăr, dincolo de marele scriitor este omul Petru Dumitriu! D.S. Bineînţeles! Îşi făcuse o frizură specială, şi-şi dădea, cu ce se dau acuma puştii, o briantină, un gel special, şi îşi făcea freza ca a împăraţilor romani, cunoscută din busturile celebre, un breton pe frunte lipit cu gelul ăsta şi tunsoarea cu breton...

 • Alte amintiri provocate de Vartan Arachelian
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alte amintiri provocate de Vartan Arachelian

  V.A. În interiorul acestei case, am văzut o galerie de portrete de epocă; ai zice că, mă rog, are iz englezesc interiorul acestei case, poate şi din cauza acestei galerii de portrete. Se vede bine că familia Săraru are rădăcini adânci în acest pământ minunat.

 • Amintiri la o aniversare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Amintiri la o aniversare

  D.S. Trebuie să vă spun, domnule Arachelian, că, în momentul acela, din lumea mai puţin angajată la nivelul structurii de partid am fost cel mai înjurat om din România! În absolut toate gazetele am fost făcut pulbere - ceauşist, stalinist, titoist, franchist, arafatist, gadafist, se amestecau toate, n-am ratat nici una dintre personalităţile legate de dictatura veacului al XX-lea cu care să nu fi fost asemuit.

 • Amintirea debutului meu la Teatrul Mic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Amintirea debutului meu la Teatrul Mic

  Dinu Săraru: (…) Am început ca administrator, schimbând faţa teatrului. Se puneau geamuri, se schimbau oglinzi, se reparau mesele de machiaj, se puneau mochete, se văruia, s-a făcut o deratizare generală. Şi, mă rog, în primul rând m-am zbătut să înceapă spectacolul la ora 18.00. Nu prea erau spectatori în sală! Am îmbrăcat personalul de sală. Pe urmă mi-am dat seama că era o ură îngrozitoare între actorii care mai rămăseseră în Teatrul Mic.

 • O însemnare dictată de amintiri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O însemnare dictată de amintiri

  La 41 de ani de la apariţia, întâi in foileton în revista Flacăra şi apoi în volum la Editura Eminescu a romanului Nişte Ţărani care mi-a însemnat biografia, şi nu numai jurnalistic şi literar, folosesc prilejul spre a reveni asupra unui răspuns dat lui Vartan Arachelian...

 • 70 de ani de la exodul armenilor. Vartan Arachelian: „Familia mea avea un cod de comunicare. Dacă vor trimite
fotografii stând în picioare, e suportabil“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  70 de ani de la exodul armenilor. Vartan Arachelian: „Familia mea avea un cod de comunicare. Dacă vor trimite fotografii stând în picioare, e suportabil“

  În urmă cu şapte decenii, sute de armeni au plecat din Dobrogea către pământurile lor strămoşeşti. Înapoi, acasă. Li se promisese o viaţă mai bună, mai liniştită. Au fost îmbarcaţi pe vase sovietice şi au fost duşi într-un loc care nu mai era de mult al lor: Republica Sovietică Socialistă Armenească. Aceasta este una dintre cele mai mari minciuni spuse de Stalin armenilor.

 • Fals jurnal de ieri şi de azi. O scrisoare de la Constantin Noica
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fals jurnal de ieri şi de azi. O scrisoare de la Constantin Noica

  19.XII. 1986 Păltiniş. Stimate şi iubite Domnule Săraru, Abia de curând am avut răgazul să citesc cum trebuie romanul Dvoastră. Nu-mi veţi lua în nume de rău întîrzierea; mă aflu în acel ceas al vieţii cînd nu mai pot ieşi din matcă, mai ales pentru unui roman, de citit întreg.

 • Fals jurnal de ieri şi de azi: Trebuia să exist şi ca să exist trebuia să fac ceva
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fals jurnal de ieri şi de azi: Trebuia să exist şi ca să exist trebuia să fac ceva

  Vartan Arachelian: Să ne întoarcem la dumneavoastră. În aceşti ultimi 24 de ani post-decembrişti aţi revenit ambiţios şi curajos în viaţa culturală şi publică şi prin romane şi filme şi prin iniţiative sociale la nivel naţional. De ce simţeaţi nevoia să reveniţi după ce în 1989 aţi trecut printr-o criză morală extraordinară, care v-a dus la un pas de prăbuşire?