Stiri despre utopie

  14 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • O utopie a României de azi: normalitatea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O utopie a României de azi: normalitatea

  Angajamentul de a scrie săptămînal un articol (fără a ieşi din sfera actualităţii, ceea ce te-ar face vinovat de izolare în „turnul de fildeş“) capătă, de la o vreme, o componentă nevrotică. Scena publică autohtonă a încetat, de mult, să mai fie provocatoare, interesantă, vie cu adevărat.

 • Utopia. Pseudonimul pentru România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Utopia. Pseudonimul pentru România

  A fost odată ca niciodată/este/va fi o ţară Utopia. România, situată în Europa de Est, parte din fostul bloc comunist. În profunzimile ei abisale este încă parte a blocului comunist. În acest text îi vom spune doar Utopia, cu accentul pe a, pentru simplificare, dar şi pentru a respecta adevărul. Desigur, materia din care e făcut adevărul e fluidă, fragilă, ca şi cum îţi curge mereu printre degete.

 • Utopia ruinată VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Utopia ruinată VIDEO

  Mai mult decât un simplu documentar informativ, „Ouăle lui Tarzan“, cel mai recent film al regizorului Alexandru Solomon, este un studiu asupra mecanismelor utopiei şi al mijloacelor sale de perpetuare, o meditaţie pe „ruinurile“ acesteia.

 • Profesorii, momiţi cu utopii politico-economice să rămână în învăţământ
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Profesorii, momiţi cu utopii politico-economice să rămână în învăţământ

  După ce a au propus ca absolvenţii de facultate să fie obligaţi să lucreze în ţară după terminarea studiilor, acum membrii Academiei Române propun ca profesorii să fie motivaţi cu asigurări medicale şi locuinţe de serviciu. Experţii în Educaţie spun că este vorba doar despre promisiuni nefondate.

 • Ultima utopie: alegerile din America
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ultima utopie: alegerile din America

  Pentru cineva care are creier şi ştie să-l folosească, a devenit evident în ultimii 10-15 ani că minunata noastră lume nouă nu îşi mai încape în piele şi stă să explodeze. Cu atât este asta mai evident pentru cei ce studiază istoria, fie a oamenilor, fie a planetei. Totul este trecător! Civilizaţiile vin şi trec, iar a noastră pare pe cale să se destrame!

 • Manifest (non-)anarhist VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Manifest (non-)anarhist VIDEO

  FALANSTER În noul său film „Comunitatea“, regizorul danez Thomas Vinterberg atacă cu brio, spunând o profundă dramă umană, unul dintre subiectele majore ale culturii: eşecul inerent al oricărui proiect utopic şi al gândirii utopice, în general.

 • Recviem pentru Uniunea Sovietică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Recviem pentru Uniunea Sovietică

  Departe de a fi o reaşezare fundamentală a sferelor de influenţă geopolitice, evenimentele care au însângerat pe parcursul acestui an Ucraina sunt, mai degrabă, o încercare disperată a „geniului rus“ de a reface „splendoarea“ pierdută a Uniunii Sovietice, vârf al tentativei utopice în istoria umanităţii. Generaţiile viitoare vor studia fascinate această societate ca pe una dintre cele mai bizare făptuiri ale omului.

 • Europa politică, o realitate improbabilă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Europa politică, o realitate improbabilă

  Ideea de Europa politică rămâne până la urmă doar o idee. Realitatea este că, după Al Doilea Război Mondial, s-au întreprins eforturi majore, într-adevăr, pentru unificarea acestei regiuni, dar planul principal de desfăşurare a fost şi rămâne unul economic.

 • UTOPIA egalităţii de gen
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  UTOPIA egalităţii de gen

  Dacă unii dintre noi am avut norocul să putem trăi într-o ţară în care accesul la educaţie este permis tuturor şi în care abuzurile sunt mai rare, angrenaţi în lupta zilnică pentru supravieţuire, uităm că în multe ţări ale lumii aceste abuzuri fac parte din “viaţa normală” şi femeia, mai ales, este discriminată pe fondul unor “reguli” impuse de religie, cultură, etnie sau rasă, sau pur şi simplu de gen.

 • Ideologul
khmerilor roşii cere achitarea sa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ideologul khmerilor roşii cere achitarea sa

  Ideologul khmerilor roşii Nuon Chea, judecat pentru crime împotriva umanităţii, a cerut joi achitarea recunoscând, în acelaşi timp, „o responsabilitate morală” pentru atrocităţile comise de un regim care a dus la uciderea a aproape două milioane de persoane între 1975 şi 1979.

 • Între utopia pro-europeană şi apocalipsa
anti-capitalistă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Între utopia pro-europeană şi apocalipsa anti-capitalistă

  În ultimii ani, relaţiile României cu ţările din Vest şi cu instituţiile internaţionale (FMI, NATO, Banca Mondială, UE) au cunoscut o evidentă schimbare de paradigmă. Această schimbare a fost cauzată de două evenimente cu importanţă majoră: integrarea în Uniunea Europeană şi importarea crizei economice globale, izbucnită în 2008.

 • Adevărul nostru cel de toate zilele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adevărul nostru cel de toate zilele

  De ce cred eu ca trebuie promovat adevărul? Pentru că minciuna e mai atractivă, mai cool, mai trendy, mai cu vino-încoa şi de aceea oamenii o adoră. Pentru că adevărurile trebuie demonstrate, minciunile, nu. Şi pentru că orice adevăr păleşte în faţa unei fantezii drăguţe.