Stiri despre uniunea scriitorilor

  106 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • VIDEO Ion Nicolescu sau povestea tristă a poetului care a „hrănit” cu versuri folk-ul anilor ‘70
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Ion Nicolescu sau povestea tristă a poetului care a „hrănit” cu versuri folk-ul anilor ‘70

  Boala şi sărăcia sunt cuvintele prin care poate fi descrisă, pe scurt, a doua parte din viaţă a poetului buzoian Ion Nicolescu, de la moartea căruia s-au aşternut deja mai bine de şase anotimpuri. A fost unul dintre textierii preferaţi de către marii folkişti ai ţării, versurile sale regăsindu-se în numeroase melodii din colecţia Cenaclului „Flacăra”.

 • Educaţie cu „cai verzi pe pereţi”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Educaţie cu „cai verzi pe pereţi”

  M-a pus pe gânduri declaraţia unei doamne: întrebată de ce a ieşit cu copilaşul de câţiva anişori în cărucior la miting, a răspuns că aşa vrea să-i inducă băieţelului ei spiritul civic, să-l înveţe că are dreptul sfânt de a-şi striga nemulţumirea în plină stradă şi că protestul rămâne una dintre modalităţile de raportare corectă faţă de propriul tău adevăr.

 • Scriitorii şi animalele mici
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitorii şi animalele mici

  Stenograma şedinţei din 13 aprilie 1976 a Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R. ne aminteşte de absurdul vremurilor prin care a trecut România odinioară.

 • Istoria unei ruine: Casa de creaţie a scriitorilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Istoria unei ruine: Casa de creaţie a scriitorilor

  Un complex de lux cândva, pensiunea de la Peresecina arată ca după război. Uniunea Scriitorilor încearcă să rezilieze contractul cu ultimul arendaş, pentru a salva puţinul ce a rămas din urma hoţilor

 • Casa Monteoru faţă cu Justiţia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Casa Monteoru faţă cu Justiţia

  Mass-media s-a inflamat când Uniunea Scriitorilor a pierdut în justiţie dreptul de folosinţă a Casei Monteoru, unde îşi avea sediul central din 1949.

 • Mircea
Vasilescu, în dialog cu Daniel Cristea-Enache
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mircea Vasilescu, în dialog cu Daniel Cristea-Enache

  Daniel Cristea-Enache: Care era, în opinia dvs., culoarul de onestitate pentru un intelectual român, în timpul socialismului real? Aversiunea faţă de familia domnitoare Ceauşescu transformase acest culoar într-un adevărat front scriitoricesc? E nevoie de o dictatură pentru ca intelectualii români să fie solidari? Este suficient ca societatea să se democratizeze, pentru ca ei să se nege şi să se excludă reciproc?

 • Uniunea Scriitorilor şi (ne)prietenii ei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Uniunea Scriitorilor şi (ne)prietenii ei

  Organizaţia USR are drept scop principal să facă vizibilă o breaslă tot mai bătută de Dumnezeu. Şi să-i asigure un minim necesar supravieţuirii într-o economie de piaţă extrem de crudă.

 • Cenzura în comunism: urmările „Săgeţilor“ lui Petru Cărare (1972)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cenzura în comunism: urmările „Săgeţilor“ lui Petru Cărare (1972)

  În 1972, volumul lui Petru Cărare, apărut la Editura „Cartea Moldovenească“, n-a ajuns la cititori. Ştabii comunişti au considerat că versurile prezintă denaturat realitatea sovietică, aşa că tot tirajul a fost topit, iar autorul - exclus din Uniunea Scriitorilor.

 • Fantoma lui Pavel Apostol
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fantoma lui Pavel Apostol

  Pavel Apostol s-a reîncarnat şi poate fi văzut zilnic pe strada Universităţii din Cluj, urcând la etajul în care se află sediul revistei (încă) de cultură Tribuna. Deocamdată noul Pavel Apostol nu a cucerit şi reduta numită UBB, însă nu se ştie dacă nu îi va fi foarte curând îndeplinit şi acest posibil capriciu. România e, după cum bine ştim, ţara tuturor posibilităţilor, dar şi a tuturor aberaţiilor.

 • FOTO Poveste de dragoste tomnatică, dar năvalnică. El, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Sălaj. Ea, iubirea vieţii lui
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Poveste de dragoste tomnatică, dar năvalnică. El, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Sălaj. Ea, iubirea vieţii lui

  A cunoscut-o pe Doina după 28 de ani în care şi-a crescut, singur, cei doi copii pe care i-a avut cu prima sa soţie, plecată, prematur, în veşnicie. A cunoscut-o într-un moment în care credea că speranţa la fericire îi va pe pe veci refuzată. Dar s-a înşelat şi viaţa i-a oferit o năvalnică poveste de iubire tomnatică, ale cărui începuturi le-a trăit la vârsta de aproape 70 de ani.

 • Viorel Mureşan, premiat de Uniunea Scriitorilor din România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Viorel Mureşan, premiat de Uniunea Scriitorilor din România

  Poetul şi scriitorul sălăjean Viorel Mureşan a fost premiat de Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Mureş pentru cel mai recent volum al său, "Colecţia de călimări", apărut la Editura "Caiete Silvane" în 2011.

 • Vitalie Ciobanu: „Puneţi mâna pe carte, domnilor!“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vitalie Ciobanu: „Puneţi mâna pe carte, domnilor!“

  Într-un interviu pentru „Adevărul“, scriitorul şi publicistul Vitalie Ciobanu lansează o invitaţie la lectură, lăsându-ne să pătrundem în lumea cărţilor care l-au format ca scriitor şi ca intelectual.

 • FOTO Viaţa lui Fuego, subiect de carte. Ascensiunea cântăreţului e comparată cu calvarul lui Iisus. Totul - sub egida Uniunii Scriitorilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Viaţa lui Fuego, subiect de carte. Ascensiunea cântăreţului e comparată cu calvarul lui Iisus. Totul - sub egida Uniunii Scriitorilor

  Cel mai ironizat cântăreţ din România are un segment de fani care îl idolatrizează. Internetul abundă în ironii la adresa lui Paul Surugiu, alias Fuego, dar admiratorii lui îl proslăvesc ca pe un zeu. Despre Fuego s-au scris deja două cărţi şi urmează a treia. Dincolo de asta, surprinde fervoarea cu care nişte scriitori, membri ai Uniunii Scriitorilor, s-au avântat în laude şi comparaţii greu de imaginat.

 • Seară Nabokov în Sala Oglinzilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Seară Nabokov în Sala Oglinzilor

  Joi, 22 noiembrie, de la ora 18, cititorii se pot întâlni la Seara Nabokov cu Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial Polirom şi cu Veronica D. Niculescu, care va citi un fragment din romanul “Disperare”, tradus de ea şi apărut în 2009 la Polirom, în Seria de autor “Vladimir Nabokov”.

 • Apusul patriarhului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Apusul patriarhului

  Scriitorul Aureliu Busuioc a plecat în veşnicie, lăsând în urmă oameni cu ochii în lacrimi şi sufletele mâhnite. „S-a format un gol în literatura română din Basarabia pe care nu-l va umple nimeni", spun cei care l-au admirat. La 26 octombrie urma să împlinească 84 de ani.

 • Alegeri cu scandal la Uniunea Scriitorilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alegeri cu scandal la Uniunea Scriitorilor

  După şase ore de dezbateri, Adunarea Generală a Uniunii Scriitorilor din Moldova (USM) l-a reales, vineri, pe poetul şi eseistul Arcadie Suceveanu în funcţia de preşedinte al uniunii de creaţie.

 • Uniunea Scriitorilor cere o chirie modică pentru sediul de la Botoşani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Uniunea Scriitorilor cere o chirie modică pentru sediul de la Botoşani

  Cei 24 de membri botoşăneni ai Uniunii Scriitorilor din România au profitat de vizita la Botoşani a lui Cassian Maria Spiridon, preşedintele Filialei Iaşi a acestei structuri şi au cerut ajutorul prefectului pentru micşorarea chiriei pe care sunt nevoiţi să o plătească la sediu.

 • Poetul constănţean Arthur Porumboiu s-a stins din viaţă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Poetul constănţean Arthur Porumboiu s-a stins din viaţă

  Publicistul în vârstă de 76 de ani a încetat din viaţă vineri,la Constanţa. „Era o voce de forţă a poeziei române contemporane, un mentor pentru mulţi dintre poeţii tineri, un slujitor riguros al versului românesc“, îl descriu colegii din Uniunea Scriitorilor din România – filiala Dobrogea.

 • Colaboraţionistul Breban părăseşte Uniunea Scriitorilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Colaboraţionistul Breban părăseşte Uniunea Scriitorilor

  Nicolae Breban, acuzat că a colaborat cu Securitatea, şi-a anunţat retragerea din consiliul instituţiei. Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii, spune că „nu s-a pus problema ca Breban să fie dat afară“.

 • Omul care-i aşează pe sălăjeni între coperţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Omul care-i aşează pe sălăjeni între coperţi

  Scriitorul sălăjean Viorel Ştirbu a rămas cu nostalgia locurilor natale. De aceea, spune el, va reveni pentru câteva zile, din Capitală, acasă.A publicat 13 romane devenite foarte cunoscute şi mai are de gând să scrie cel puţin două-trei.

Modifică Setările