
Iarna pe uliţă la Slătioara
Globalizarea nefastă, chiar şi cu preţul vieţii, a pandemiei de Covid-19, m-a făcut să mă întorc nostalgic la amintirea fericită a unui univers care purta numele de „iarna pe uliţă” la Slătioara.
Globalizarea nefastă, chiar şi cu preţul vieţii, a pandemiei de Covid-19, m-a făcut să mă întorc nostalgic la amintirea fericită a unui univers care purta numele de „iarna pe uliţă” la Slătioara.
Un botoşănean de 53 de ani se zbate între viaţă şi moarte după ce a fost înjunghiat pe o uliţă sătească. Acesta s-ar fi certat cu un consătean mai tânăr. Acesta din urmă, jignit de vorbele bărbatului i-a aplicat lovituri cu un cuţit.
Plimbându-mă prin Bucureşti, dau adeseori peste locuri vechi, străzi, ziduri, rămăşiţe de grădini, care-au apucat alte timpuri, încât nici nu e nevoie să mai răsfoiesc documente istorice pentru a mă conecta la vieţile care-au fost.
Poliţiştii l-au identificat pe un tânăr de 31 de ani suspectat că i-a furat calul unui consătean, pe care acesta îl legase în faţa casei.
Relu Voicu, un teleormănean din Scrioaştea, îi ajută pe copii din comuna natală să descopere universul dintre coperţile unei cărţi. Pentru ei vrea să ridice un centru cultural cu bibliotecă, sală de lecţii şi o sală pentru teatru. Are o parte din bani. Datorită lui, a oamenilor de bine ce donează cărţi şi bani, unii copii din Scrioaştea nu au renunţat la şcoală. Înainte de Revelion, un puşti a câştigat un laptop pentru că are obiceiul de a citi.
Hoţii de curent electric sunt din satul Iveşti şi locuiesc în cartierul ţigănesc. Aceştia fuseseră debranşaţi de la reţeaua publică de electricitate din cauza neplăţii facturilor, însă s-au branşat la loc, ilegal.
Sătenii au ajuns să facă bancuri pe seama fântânii pe care trebuie să o ocolească zilnic şi cer să fie schimbat şi textul celebrului cântec de petrecere „Cine-a pus cârciuma-n drum”. Edilii spun că situaţia este provizorie şi că puţul va fi astupat.
În partea de nord a judeţului Galaţi se găsesc două localităţi între care există o distanţă de doar câţiva metri, respectiv albia pârâului Chinejda. Niciuna dintre aşezări nu are facilităţi ce ţin de civilizaţia acestui secol, dar dacă locuitorii din Bereşti stau într-un oraş, cei din Bereşti Meria stau într-o comună.
Peste 1000 de oameni din satul doljean Cleanov sunt prizonieri în propriile gospodării, după ce uliţele s-au umplut de gropi şi nămol. Localnicii susţin că de patru luni nu pleacă de acasă fără cizme de cauciuc.
Situaţia tensionată din vestul Europei şi războiul din Siria sunt motivele pentru care turiştii români s-au orientat în această iarnă către destinaţiile locale.
În urmă cu 40-50 de ani, părinţii mei ţineau pantofii „de oraş” într-o sacoşă, atunci când plecau din sat. În felul acesta îi păstrau curaţi, gata de a străluci pe caldarâmul oraşului Medgidia. Era o soluţie normală, pentru acele vremuri.
Un tânăr din Botoşani şi-a dat foc în faţa casei, fiindcă suferea din dragoste. Tânărul s-a incendiat cu o sticlă de benzină. A fost stins de vecini şi tansportat de urgenţă la Spitalul Judeţean din Botoşani.
Pe o stradă îngustă din Capitală se găseşte încă cea mai veche clădire locuibilă, după cum aprecieză istoricii. Casa Melik a fost construită pe uliţa Spătatului şi are puţin peste 250 de ani.
Refăcute complet anul trecut, pe bani grei, mai multe străzi din Focşani au făcut deja cunoştinţă cu picamerele firmelor de utilităţi care sparg într-o veselie asfaltul pentru diversele lucrări de intervenţii.
Şantierul de la kilometrul 0, abandonat odată cu venirea iernii, a sugrumat traficul auto din cea mai importantă intersecţie a oraşului.
Unde sunt zăpezile de altădată? Sunt aici, ne trebuie doar ochi să le vedem. Sunt la ferestrele noastre, sub tălpile noastre, dar mai ales în sufletele noastre. Zăpezile de altădată n-au plecat nicăieri, sunt aici dintotdeauna şi pentru totdeauna.
Mi-am luat la Slătioara sania Copilăriei pe care am împodobit-o, odată, cu dragostea fără margini a tuturor bunicilor lumii şi pe scaunul ei din stinghii de brad cu miros de răşină am strâns la un loc, ca în burduşitul sac de legendă, amintirile jucăriilor de Crăciun ale Copilăriei.
Un bărbat de 63 de ani din comuna ieşeană Miroslava a fost trimis ieri în judecată după ce şi-a terorizat vecinii.
Strada Sculpturii arată ca un veritabil drum de ţară. Noroi, gropi şi praf cât vezi cu ochii. Locatarii acuză că, în campania electorală, autorităţile au promis că vor asfalta şi vor face canalizare. După ce au câstigat, aleşii i-au uitat.
Locuitorii de pe Podgoriei aşteptă de 20 de ani ca autorităţile să le amenajeze o stradă civilizată. Ei au scris un memoriu către Primăria Focşani în care se oferă să contribuie cu forţă de muncă şi chiar cu bani pentru asfaltarea străzii.
Anul trecut, strada a fost trecută de la zona B la zona A. Impozitele s-au dublat, deşi nu există asfalt sau canalizare. Locuitorii de pe strada Independenţei, majoritatea pensionari, spun că nu pot suporta o dublare a impozitelor, mai ales că începând din această lună Guvernul le micşorează pensia cu 15 procente.
Şoferii pietreni au făcut un top al craterelor. Conducătorii auto sunt disperaţi că lucrările de plombare sau asfaltare au loc simultan pe mai multe străzi şi nu mai au pe unde să circule.