Stiri despre tratatul de la lisabona

  26 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Brexit: Condiţiile-cheie ale Parlamentului European pentru a aproba acordul de ieşire a Marii Britanii din UE
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Brexit: Condiţiile-cheie ale Parlamentului European pentru a aproba acordul de ieşire a Marii Britanii din UE

  Cu o largă majoritate (516 voturi pentru, 133 împotrivă şi 50 de abţineri), Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care sunt prezentate oficial principiile şi condiţiile-cheie ale legislativului european pentru a aproba acordul de retragere pentru Marea Britanie. Un astfel de acord la sfârşitul negocierilor va avea nevoie de aprobarea eurodeputaţilor.

 • Tusk va limita prerogativele lui Barnier la negocierea termenilor Brexit, excluzând comerţul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tusk va limita prerogativele lui Barnier la negocierea termenilor Brexit, excluzând comerţul

  Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va limita probabil prerogativele şefului negocierilor pentru Brexit Michel Barnier la termenii ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, excluzând relaţiile comerciale viitoare, ceea ce ar fi o lovitură pentru Londra, care vrea ca discuţiile să aibă loc în tandem, au declarat trei persoane apropiate situaţiei, transmite Bloomberg.

 • Cifrele din spatele celor mai spinoase subiecte ale negocierilor pentru Brexit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cifrele din spatele celor mai spinoase subiecte ale negocierilor pentru Brexit

  Participanţii la negocierile pentru Brexit vor avea de luat decizii dificile în următorii doi ani, iar între cele mai spinoase subiecte se numără cât va fi dispusă Marea Britanie să plătească pentru acoperirea obligaţiilor financiare către UE, câţi imigranţi sunt prea mulţi pentru alegătorii britanici şi în ce măsură mai poate beneficia ţara de libertatea comerţului după separare, relatează Bloomberg.

 • Cum se pregătesc britanicii de Brexit INFOGRAFIE
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum se pregătesc britanicii de Brexit INFOGRAFIE

  Premierul britanic Theresa May va declanşa, miercuri, retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, conform articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, şi se pregăteşte de negocieri dure, de cel puţin doi ani,cu Bruxelles-ul.

 • Ce vor cele 27 de state membre UE prin Brexit INFOGRAFIE
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce vor cele 27 de state membre UE prin Brexit INFOGRAFIE

  Cele 27 de state membre UE au priorităţi diferite - de la garantarea drepturilor cetăţenilor şi până la apărarea intereselor naţionale - însă guvernele îşi aspresc liniile roşii şi sunt în general unite, cu toate că aceste poziţii s-au schimbat din septembrie, când insistau că Regatul Unit nu poate să rămână în Uniune dacă vrea să restricţioneze principiul liberei circulaţii prin controlarea imigraţiei din blocul european, scrie Bloomberg.

 • Brexit-ul, declanşat pe 9 martie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Brexit-ul, declanşat pe 9 martie

  Premierul britanic Theresa May va declanşa Brexit-ul, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, la 9 martie, dată ce coincide cu desfăşurarea Consiliului European din Malta, susţine cotidianul „The Times“. May doreşte ca legislaţia prin care se permite declanşarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona să fie aprobată de parlamentul de la Londra la 7 martie.

 • „Britanizarea” Europei, o
alternativă riscantă la „Brexit”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Britanizarea” Europei, o alternativă riscantă la „Brexit”

  Nu cumva mai degrabă se poate „britaniza” Europa decât să iasă Marea Britanie din UE? Pentru că Londra nu e singură. De aceea, sunt şanse ca sperietoarea „Brexit” să fie înlocuită de reevaluarea proiectului european. Pragmatismul lui Cameron şi al celorlalţi decidenţi europeni poate salva UE. Dar va exista un preţ. Iar factura pentru români se poate decide şi la Bucureşti.

 • Bătălia pentru comisar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bătălia pentru comisar

  În stilul perfect dâmboviţean, am mai început o epopee, cu escaladarea obişnuită de acuze, contra-acuze, jigniri, subânţelesuri cât mai ucigaşe posibil, toate legate de persoana pe care România doreşte s-o propună în calitate de comisar european.

 • UK EXIT UE?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  UK EXIT UE?

  Ameninţarea este clară. Se poate oare transforma în realitate în viitorul foarte apropiat? David Cameron a fost extrem de precis după desemnarea lui Jean-Claude Juncker drept candidat oficial la Preşedinţia Comisiei Europene prin votul cvasi-unanim din Consiliul European, acolo unde doar Marea Britanie şi Ungaria au făcut bloc comun împotrivă.

 • Politica externă a Uniunii Europene. 10 idei de reţinut
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Politica externă a Uniunii Europene. 10 idei de reţinut

  Acum 40 de ani, Henry Kissinger lansa o întrebare: „Dacă vreau să dau telefon în Europa, pe cine sun?”. Cu alte cuvinte, are UE o politică externă proprie şi dacă da, ce rol joacă Parlamentul European, singura instituţie ai cărei membri sunt direct aleşi prin vot democratic de cetăţenii uniunii, în definirea şi implementarea acesteia?

 • Atenţie la Articolul 7!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Atenţie la Articolul 7!

  Din documentele strict confidenţiale care, în fiecare săptămână, se „pierd” la Bruxelles pentru a ajunge pe căi dintre cele mai ciudate la corespondenţii de presă, am selectat un mesaj care a stat de curând in atenţia Colegiului Comisarilor, organismul colegial de conducere al Comisiei Europene.

 • În viitorul legislativ european, România pierde un loc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  În viitorul legislativ european, România pierde un loc

  Pentru a respecta limita de 751 de locuri stabilită de Tratatul de la Lisabona şi pentru a face loc europarlamentarii din Croaţia, 12 state membre vor pierde câte un loc la următoarele alegeri europene, fără ca vreo ţată membră să câştige locuri suplimentare, conform unei soluţii adoptate de Parlament miercuri.

 • Europarlamentari în 2014: „soluţia pragmatică” de la Bruxelles
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Europarlamentari în 2014: „soluţia pragmatică” de la Bruxelles

  Comisia parlamentară a votat „o soluţie pragmatică" pentru legislatura 2014-2019, bazată pe principiul „nimeni nu câştigă locuri, nimeni nu pierde mai mult de un loc". Obiectivul a fost de a respecta Tratatul de la Lisabona în ceea ce priveşte compoziţia Parlamentului, integrând totodată deputaţii europeni croaţi după aderarea ţării lor.

 • România şi „Europa celor două viteze“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România şi „Europa celor două viteze“

  România susţine modificarea Protocolului 12 al Tratatului de la Lisabona, care vizează deficitele excesive, şi doreşte ca schimbările să se refere la toate cele 27 de state ale UE.

 • Cum va arăta Europa după criza datoriilor? Criza economică schimbă regulile fundamentale ale UE.
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum va arăta Europa după criza datoriilor? Criza economică schimbă regulile fundamentale ale UE.

  Criza datoriilor şi perspectiva prăbuşirii monedei unice aduc nu doar măsuri excepţionale pentru statele membre, dar pot determina reconfigurarea totală a funcţionării UE. Schimbarea Tratatului de la Lisabona este iminentă şi necesară pentru unitatea fiscală şi pentru reguli comune, susţine o parte a politicienilor germani, în timp ce Bruxelles-ul ripostează că „nu e momentul“.

 • Curtea Europeană de Justiţie, sufocată de dosare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Curtea Europeană de Justiţie, sufocată de dosare

  Numărul şi durata proceselor au crescut, după ce Curtea a primit noi puteri în urma Tratatului de la Lisabona. Durata lungă a proceselor comerciale riscă să aducă instanţa în poziţia neplăcută de a încălca drepturile omului.

 • Modificarea Tratatului de la Lisabona, necesară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Modificarea Tratatului de la Lisabona, necesară

  Recentele tensiuni între unele state membre şi instituţiile europene, ca şi între anumite foruri UE sunt apreciate de unele analize ca o „criză instituţională fără precedent“ a Uniunii.A recunoaşte că revizuirea Tratatului de la Lisabona e necesară nu este o plăcere pentru liderii europeni. Dar poate fi un semnal de responsabilizare, iar schimbări care ar intensifica integrarea europeană le-ar putea chiar îmbunătăţi imagin

 • Ce a făcut Parlamentul European anul acesta
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce a făcut Parlamentul European anul acesta

  Informaţii şi evaluări de impact despre cele mai recente decizii ale Uniunii Europene. În această pagină vom face o trecere succintă în revistă a activităţii europarlamentarilor de la începutul anului şi până să intre oficial în vacanţă, la 19 iulie.

 • Jerzy Buzek: Tratatul de la Lisabona marchează progresul democraţiei în UE
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Jerzy Buzek: Tratatul de la Lisabona marchează progresul democraţiei în UE

  Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat astăzi, cu prilejul intrării în vigoare a documentului.Data de 1 decembrie 2009, că va rămâne în istorie ca ziua în care Tratatul de la Lisabona a intrat în vigoare, la capătul unei perioade de 10 ani de dezbateri interne.

Modifică Setările