Stiri despre tranzitie

  82 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Brexit. Ce se schimbă în Marea Britanie pentru români de la 1 februarie 2020
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Brexit. Ce se schimbă în Marea Britanie pentru români de la 1 februarie 2020

  Vineri la miezul nopţii (1.00 ora României), Uniunea Europeană va pierde, pentru prima dată, un stat membru, care este unul dintre cele mai mari şi cele mai bogate ţări din blocul comunitar. Cetăţenii români care trăiesc în Marea Britanie pot aplica până în iunie 2021 pentru procedura de statut de rezident care le permite să rămână în Regatul Unit după Brexit. Procedura este deschisă celor care locuiesc în Marea Britanie de cel puţin cinci ani.

 • România intră într-o nouă eră post-tranziţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România intră într-o nouă eră post-tranziţie

  Anul „20-20” bate la uşă. Cel mai probabil, fiecare dintre noi ne facem planurile pentru un nou an, un an amintit de mult prea multe ori în planificările făcute de majoritate instituţiilor. Unele previziuni s-au adeverit, altele au primit un nou termen.

 • Postcomunismul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Postcomunismul

  Ediţia din anul acesta a Simpozionului Internaţional „Dumitru Stăniloae“ de la Iaşi a avut tema „Creştinismul în postcomunism (1989-2019). Tranziţie, terapie, tendinţe“. Tripticul circumscrie un proces mult mai amplu decât suntem pregătiţi să acceptăm.

 • Marea
Unire şi justiţia de tranziţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marea Unire şi justiţia de tranziţie

  Căderea comunismului în Europa de Est, în urmă cu trei decenii, a antrenat, cum era firesc, un proces de îndreptare, atât cât mai era posibil, a strâmbătăţilor şi abuzurilor comise sistematic de dictatura proletariatului.

 • Caricatura totalităţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Caricatura totalităţii

  Un paradox dureros: pe cât de evidente sunt crimele comunismului – peste o sută de milioane în întreaga lume –, pe atât de lipsită de evidenţă este pentru unii, deloc puţini, natura criminală a aceluiaşi comunism.

 • Anul 2018: Tranziţia s-a terminat, turbulenţele sunt caracteristicile lumii actuale pentru o generaţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Anul 2018: Tranziţia s-a terminat, turbulenţele sunt caracteristicile lumii actuale pentru o generaţie

  Anul 2017 a fost unul extrem de important. În primul rând că este primul an în care l-am avut pe Donald Trump la Casa Albă. A fost o schimbare de magnitudine relevantă. Însă după 8 luni, establishmentul american a reacţionat şi a înlocuit practic complet echipa voluntaristă şi nepregătită cu care a venit Donald Trump, din perioada electorală, din cea de tranziţie şi de la începutul mandatului.

 • Cine ne-a spălat pe creier?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine ne-a spălat pe creier?

  Comuniştii, cu ideologia criminală, care propovăduiau bunăstarea supremă, în care oamenii erau obligaţi să gândească la fel. Securiştii, care au ucis, torturat şi au instaurat frica: să nu vorbeşti, să nu gândeşti altfel.

 • Emmanuel Macron a fost ales preşedintele Franţei. Ce urmează?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Emmanuel Macron a fost ales preşedintele Franţei. Ce urmează?

  Emmanuel Macron, ales duminică preşedinte al Franţei, ar urma să îşi preia mandatul de la actualul şef al statului, Francois Hollande, cel mai târziu pe 14 mai, dar şi până atunci are o agendă superîncărcată: transferul de putere, numirea unui prim-ministru şi formarea unui nou guvern.

 • Alegerile din 1996, după 20 de ani. Iosif Boda, directorul campaniilor electorale ’90-’96: „Eu cred că
Iliescu era mai însetat 
de putere decât Ceauşescu“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alegerile din 1996, după 20 de ani. Iosif Boda, directorul campaniilor electorale ’90-’96: „Eu cred că Iliescu era mai însetat de putere decât Ceauşescu“

  După aproape şapte ani în care a fost condusă de Ion Iliescu, după zeci de ani în care a cunoscut trei dictaturi, România a virat la dreapta. Era 17 noiembrie 1996. Alesul era tot un „escu“. Emil Constantinescu. Cei mai mulţi îşi amintesc prima dată ciocul şi apoi preşedintele. Aşa s-a întâmplat.

 • VIDEO Singura carte din România care s-a vândut împreună cu o bucată de ceafă de porc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Singura carte din România care s-a vândut împreună cu o bucată de ceafă de porc

  Tumultul tranziţiei şi foamea ancestrală a românilor se comprimă într-o lansare de carte care a avut loc în 1992, în măcelăria Mirad, din Piaţa Amzei. Mari oameni de cultură au fost prezenţi la eveniment, în frunte cu Părintele Galeriu şi Laurenţiu Ulici, cel care avea să devină preşedintele Uniunii Scriitorilor. „Lumea se împarte între carte şi carne”, spuneau autorii cărţii. Sloganul e, în parte, valabil şi azi, cred ei acum, după 24 de ani.

 • Oamenii de afaceri şi votul britanicilor pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană: Îngrijorare, incertitudini, dezamăgire, dar şi bucurie şi mândrie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Oamenii de afaceri şi votul britanicilor pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană: Îngrijorare, incertitudini, dezamăgire, dar şi bucurie şi mândrie

  Votul britanicilor pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europreană (UE) aduce incertitudini, îngrijorare şi dezamăgire pentru pieţe şi pentru oamenii de afaceri, autorităţile de la Londra urmând să negocieze timp de doi ani cu Bruxelles-ul termenii despărţirii, scrie Reuters, care a realizat un sondaj în rândul loderilor de afaceri cu privire la implicaţiile votului pro-Brexit.

 • Copiii şi corupţia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Copiii şi corupţia

  Unele fotografii de arhivă comprimă în puţinii lor pixeli decenii de istorie. Priviţi cei doi copii din această imagine a anilor ‘90. La stânga e copilul unui boss de partid şi de stat. Poartă hanorac şmecher şi geacă de piele. Se îndreaptă, împreună cu tatăl său, spre lojele stadionului Ghencea. La dreapta e copilul românului obişnuit, îmbrăcat în fâş de la ajutoare, pulover de la second hand şi fes de la turci.

 • Elitele,
între retorica şi realitatea modernităţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Elitele, între retorica şi realitatea modernităţii

  Este deja un loc comun că modernizarea unei societăţi nu este posibilă fără elitele amodernizatoare. Este necesar să evidenţiez, succint, grupurile societăţii care au promovat şi susţinut modernizarea şi modernitatea.

 • Producătorii de Salam de Sibiu cer o perioadă de tranziţie în care să se poată conforma noilor cerinţe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Producătorii de Salam de Sibiu cer o perioadă de tranziţie în care să se poată conforma noilor cerinţe

  Producătorii de mezeluri, grupaţi în Asociaţia Română a Cărnii, solicită autorităţilor să fixeze o perioadă rezonabilă de tranziţie, în care să poată să vândă stocurile existente şi în care să se poată conforma la noile cerinţe impuse pentru producerea şi comercializarea salamului, după ce acesta a fost recunoscut la nivelul Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al asociaţiei.

 • Metafore ale tranziţiei – Doctorul şi Pacientul (III)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Metafore ale tranziţiei – Doctorul şi Pacientul (III)

  Prima metaforă, cu „Câinele şi tăierea cozii lui”, ne vorbeşte despre două strategii ale mersului nostru înainte, una radicală, alta graduală. Strategiile fiind concurenţiale, putem descoperi, după câtăva vreme, că de fapt stăm pe loc, ne învârtim într-un cerc vicios, dacă nu chiar dăm înapoi, ca racul.

 • Metafore ale tranziţiei: tunelul şi luminiţa lui (II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Metafore ale tranziţiei: tunelul şi luminiţa lui (II)

  Mai interesantă decât metafora cu câinele şi coada lui tăiată în două feluri (gradual şi radical), este metafora cu Tunelul şi luminiţa de la capătul lui. Spaţiul în care ne-a fost dat să trăim se numeşte şi „Spaţiul mioritic”, atestând condiţia noastră de neam de păstori, respectiv de oieri.

 • „Ţară de rahat...”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Ţară de rahat...”

  Prima dată am auzit expresia asta pe la sfârşitul anilor ’80, în vremurile negre ale comunismului. Am reauzit-o de curând, spusă cam pe acelaşi ton obidit, de nişte oameni tineri, care erau copii sau nu se născuseră încă în anii ’80. Şi am avut senzaţia că, timp de câteva decenii, am trăit degeaba.

 • Talpeş: În şase luni, voi dezvălui numele celor trimişi de Moscova în timpul Revoluţiei pentru a forma noul guvern român
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Talpeş: În şase luni, voi dezvălui numele celor trimişi de Moscova în timpul Revoluţiei pentru a forma noul guvern român

  Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Ioan Talpeş, a dezvăluit că are o listă a persoanelor care, pe 17 decembrie 1989, au fost trimise de Moscova pentru a forma noua putere în România, după Revoluţie. Talpeş spune că acestea se aflau la bordul unui avion care a fost întors de la Bucureşti şi că fac şi astăzi parte din viaţa publică în România.

 • Un voiaj pe tărâmul utopiei posibile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un voiaj pe tărâmul utopiei posibile

  O orchestră formată din muzicieni tineri, de până în 30 de ani, acordă un bis la finalul unui concert. Sunt îmbrăcaţi cu haine colorate şi fiecare instrumentist se ridică în picioare atunci când vine rândul momentului său solistic din muzica unei polci. Publicul e în delir. Tinereţea va cuceri întotdeauna.